Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Στα παρασκήνια του "Forever Yours η π²"... Ξεκίνημα!


Το νήμα αυτής της ιστορίας ξετυλίγεται από αρκετά παλιά. Σχεδόν 1,5 χρόνο πίσω. Ήταν Δεκέμβρης του 2008, στις 4 του μήνα συγκεκριμένα, όταν συνάντησα τη Στέλλα Μαρή, στην παράστασή της, που είχε ανεβάσει τότε, το Δύο για την Τραμπάλα. Από τις πρώτες τις δουλειές, η Στέλλα, μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον με τις σκηνοθετικές της επιλογές και το έφερε η κουβέντα να της πάρω τότε μια συνέντευξη, για να ανέβει σε τούτο το blog... Την είχα συναντήσει σε μια άλλη συνεργασία μας στα θεατρικά σανίδια αλλά και στη θεατρική μας εκπαίδευση ακόμα πιο παλιά και πάντα μου έκανε εντύπωση η αγάπη της για αυτό που κάνει και έρωτας της για τη μαγεία του θεάτρου. Η Στέλλα, είχε ανοίξει την καρδιά της και η κουβεντούλα μας είχε εξελιχτεί σε μια πολύ ωραία μεσημεριανή έξοδο στο Γκάζι, που περάσαμε και οι δύο καλά. Υπολόγιζα όμως χωρίς το ξενοδόχο...

Στις 6/12/2008, συνέβη στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, η ιστορία με τον Αλέξη και δυστυχώς, έτσι τα έφερε η μοίρα, η επικαιρότητα και τα αλυσιδωτά γεγονότα, "έθαψαν" αυτή τη συνέντευξη στα θέματα που τελικά δεν ανέβηκαν ποτέ σε αυτήν την ιστοσελίδα. Μην αναρωτιέστε! Συμβαίνει και στους καλύτερους bloggers.

Πέρασε ο καιρός και με τη Στέλλα χαθήκαμε... λόγω δουλειάς, λόγω αυτής της πόλης που σε καταπίνει με τους ρυθμούς της, με τη ζωή της, με όλα. Κάπου προς τις αρχές του Δεκέμβρη το 2009, ένα χρόνο μετά, έπεσα μια Κυριακή, πάνω στο σημειωματάριο που κρατούσε όλες τις σκέψεις, τις αναλαμπές του καθημερινού μυαλού. Έπεσα κατά τύχη πάνω στα λόγια, τα γραμμένα της Στέλλας και αναρωτήθηκα τι να απέγινε αυτή η κοπέλα.... Σκέφτηκα πως έπρεπε να επικοινωνήσω, να μάθω έστω κάποια νέα.

Δεν χρειάστηκε να περιμένω πολύ. Τη Δευτέρα, γύρω στις 2330 το βράδυ χτύπησε το κινητό και έμεινα εμβρόντητος... "... Είμαι η Στέλλα Μαρή... Με θυμάσαι;... Έχω να σου προτείνω κάτι!" Φυσικά και τη θυμόμουν! Μόλις μια μέρα πριν ξεσκόνιζα τις μνήμες μου και τα λόγια της. Η μεγαλύτερη έκπληξη, ήταν όταν συναντηθήκαμε, σε ένα πλούσιο 4ωρο ραντεβού με ωραίο αχνιστό καφέ, αμοιβαία κατανόηση, κουβέντα για το καινούριο της έργο... Λοιπόν, έψαχνε να με βρει η Στέλλα, τουλάχιστον μια εβδομάδα, να μου προτείνει αυτό το ρόλο, της ταίριαζε τόσο πολύ στο μυαλό της, ήμουν στη σκέψη της. Αλλά δεν είχε καθόλου τα στοιχεία μου... Και ξαφνικά εκείνη την Κυριακή, που σε ένα άλλο σημείο της πόλης εγώ πετύχαινα στην τύχη τη συνέντευξή της, εμφανίστηκε στα ξαφνικά, από τη χαρτούρα του γραφείου της, κύλισε συγκεκριμένα στο πάτωμα, η κάρτα μου, που της είχα δώσει τότε... Έτσι με ξαναβρήκε. Έτσι ξεκίνησε η σύνθεση που ακούει στο όνομα "Forever Yours..."

Περάσαμε ατελείωτες ώρες πρόβας, δουλειάς, σωματικής και πνευματικής εξάσκησης, προσπάθειας, συγχρονισμού εδώ και 4 μήνες τουλάχιστον, για να φτάσουμε στην πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή, στις 9 Απριλίου, στο Θέατρο Ράγες, στο Γκάζι. Πολύ δουλειά για να συνδυαστούν όλα τα τεχνικά του έργου που βασίζεται στα πολυμέσα. Αγάπη για αυτό που κάνουμε, για μια ιστορία που αφορά τις σχέσεις, τον έρωτα, τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, τα κοινωνικά και "θεσμικά" κλισέ, τον ατελείωτο κύκλο των ανθρώπινων επαφών, μιας απέλπιδης προσπάθειας τετραγωνισμού του κύκλου, που απλά δεν τετραγωνίζεται ποτέ! Αγάπησα, τόλμησα αυτή τη δουλειά γιατί κρύβει μέσα της το ρίσκο, τη διαφορετικότητα, είναι μια εικαστική πρόταση σε ένα θεατρικό χώρο/κείμενο/δράση. Από αυτά που τολμάς και ξέρεις πως είσαι, φεύγεις πάντα κερδισμένος. Ανεξάρτητα από κριτικές ή όποια σχόλια. Γιατί μπορεί να πήγε εσένα, ένα βηματάκι πιο μπροστά στην τέχνη σου, στην εμπειρία σου. Και για αυτό οφείλω ένα πελώριο ευχαριστώ στη Στέλλα, στο χορογράφο μας και κινησιολόγο Γιάννη Μάντση, σε όλους τους συνεργάτες της προσπάθειας αυτής.

Ελπίζω να σας γνωρίσω όλους και με αυτό τον τρόπο από κοντά!
Θα ήταν τιμή και ευχαρίστηση!

Πληροφορίες:
Το «Forever yours ή π²» είναι:

1. Ένα Έργο για δύο Άντρες και μια Γυναίκα
2. Ένα Παιχνίδι χωρίς νικητή
3. Ένα Παραμύθι για μεγάλους
4. Μια ιστορία χωρίς τέλος
5. Μία απόπειρα θεατρικής απόδειξης ότι το π ανήκει στους άρρητους αριθμούς
6.Ένα μεγάλο ψέμα
7.Όλα τα παραπάνω
8......;
Εσείς; Τι θα λέγατε;

Την Παρασκευή, 9 Απριλίου 2010, στις 9.15’ μ.μ., ανοίγει η αυλαία για το έργο «Forever yours ή π²», της Στέλλας Μαρή, στο Θέατρο «Ράγες» (Κωνσταντινουπόλεως 82, Γκάζι, τηλ.: 210-34.52.751) από την ομάδα θεάτρου ‘MINUS[two]’.

Δύο Άντρες (Φίλιππος Φραγκούλης, Σωτήρης Χατζηνικολάου) και μία Γυναίκα (Στέλλα Μαρή) ερωτεύονται, επιλέγουν, αρνούνται να επιλέξουν, πονούν, προδίδουν, συγχωρούν και δικαιώνονται -αυτοί και το πάθος τους. Και όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα της Συντονίστριας του παιχνιδιού (Άννα Μιχελή), στο οποίο μπήκαν επειδή ήθελαν, αλλά βγαίνουν επειδή πρέπει, γιατί, τελικά, ο κύκλος δεν κλείνει παρά για να ανοίξει ένας άλλος. Κι αυτό δε γίνεται να συνεχίζεται επ’ άπειρον -ή γίνεται;

Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή της συγγραφέως Στέλλας Μαρή, την κίνηση έχει επιμεληθεί ο χορευτής και χορογράφος Γιάννης Μάντσης, βοηθός σκηνοθέτη η Άννα Μιχελή, τα θέματα video art, graphic design, animation είναι των Περικλή και Βίκυς Καραθανάση (vipe productions), το ηχητικό περιβάλλον δημιούργησε για την παράσταση ο μουσικός Αλβίνος Βασιλειάδης, σκηνογράφος της παράστασης είναι ο αρχιτέκτων και εικαστικός Γιώργος Σταματάκης, ενδυματολόγος η Ελένη Παππά, τους φωτισμούς έχει επιμεληθεί η Εβίνα Βασιλακοπούλου και τις φωτογραφίες της παράστασης ο Κώστας Δρίμτζιας.

Η πρωτοτυπία του έργου έγκειται στο ότι δημιουργήθηκε εξ αρχής σε τρεις «γλώσσες» (λόγος, σώμα, πολυμέσα), οι οποίες αποτελούν τους βασικούς άξονες που χρησιμοποιεί και σκηνοθετικά η συγγραφέας για να αφηγηθεί την ιστορία της μαζί με τους συνεργάτες της. Οι τρεις πρωταγωνιστές, παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, περνούν από τον ρεαλισμό στην ποιητική γλώσσα και σε διαδρομές physical theatre, ενώ συνδιαλέγονται αδιάλειπτα και με ακρίβεια παρτιτούρας αφ’ ενός με το ηχητικό περιβάλλον και, αφ’ ετέρου, με μια οθόνη- πλαίσιο της παράστασης.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Στέλλα Μαρή
Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Μάντσης
Πολυμέσα: Video Art, 3d Design & Animation
Περικλής & Βίκυ Καραθανάση
www.vipeproductions.com
Ηχητικό Περιβάλλον: Αλβίνος Βασιλειάδης
Σκηνογράφος: Γιώργος Σταματάκης
Ενδυματολόγος: Ελένη Παππά
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Κινηματογράφηση: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Άννα Μιχελή
Live VJs: Άννα Μιχελή, Γιώργος Σαλβάνος
Μουσική επιμέλεια: MINUS[two]
Παραγωγή: MINUS[two]
Βοηθός Παραγωγής: Λαμπρινή Μπούσια

Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Στέλλα Μαρή, Άννα Μιχελή, Φίλιππος Φραγκούλης, Σωτήρης Χατζηνικολάου

Με τη φιλική συμμετοχή του Γιάχια Αλεχάντρο Μαχντάουι

Χώρος: Θέατρο Ράγες, Κωνσταντινουπόλεως 82, Γκάζι
Έναρξη: Παρασκευή 9 Απριλίου 2010
Παραστάσεις:
κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.15μ.μ.
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Παραστάσεις έως: τέλη Μαΐου 2010
Εισιτήρια: 15 Ευρώ, Φοιτητικό 10 Ευρώ, Ατέλειες δεκτές
Κρατήσεις: τηλ. ταμείου 210-34.52.751

Με την ευγενική χορηγία των:
Jet Oil, ATeam, Το Μήλο, Topos(office interior)

Χορηγοί Επικοινωνίας:
Best 92.6, EnLefko 87.7, Love Radio 97.5, Ελ Culture, Ordino


ΥΓ: Κρατήστε αυτά τα μουσικά κομμάτια που ακούτε εδώ, στο μυαλό σας...
Θα καταλάβετε το γιατί...

Δεν υπάρχουν σχόλια: