Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Μια Σερβική Ιστορία

Ο Spastos Petalakis βρέθηκε για λίγες μέρες στο Νοβι Σαντ της Σερβίας...
Είναι στη  Vojvodina μια από τις βόρειες επαρχίες της Σερβίας με έντονες επιρροές από την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.... Αυτές εκεί οι επαρχίες ήταν πάντα από τις πιο ευκατάστατες στην πρώην Γιουγκοσλαβία.  Άλλωστε η Βουδαπέστη είναι 288χλμ μακριά!

Εκεί λοιπόν, σε μια χώρα που βγήκε από έναν πόλεμο πριν από 8 χρόνια περίπου, η πόλη έχει κάνει επενδύσεις σε ποδηλατόδρομους!  Όπως και η "Ευρωπαική" και πολιτισμένη Αθήνα δηλαδή.  
Μπορεί κάποιοι να είναι λίγο παρατημένοι, αλλά έχουν φτιάξει και καινούριους με σήμανση και ενταγμένοι σε Ευρωπαικό Δίκτυο Ποδηλατόδρομων με χιλιομετρικές αποστάσεις για Βελιγράδι κτλ που σίγουρα δεν είναι και προτεραιότητα όταν έχεις να φτιάξεις τόσα άλλα πράγματα πιο σημαντικά!

Κυκλοφορούν πολλοί "πρόγονοι" του σπαστού πεταλάκη (όπως αυτά στην φωτό του 80 που έχετε δει) αλλά και ωραία κλασσικά ποδήλατα.  Η πόλη είναι επίπεδη και μόνο αρκετά πιο έξω έχουν κάτι λόφους και ένα πολύ ωραίο Καστρο με θέα στο φοβερό Δούναβη! 
Και για να ξέρετε κιόλας όλο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης (όπως φωτό) με ωραία κτίρια και στενάκια με κάτι πολύ καλά μπαράκια κα καφέ, είναι κλειστό στα αυτοκίνητα με ηλεκτρονικό σύστημα.  Δεν μπορώ να πω ότι τηρείται πλήρως αλλά δεν έχει πουθενά παρκαρισμένα, σπάνια κάποιος να τολμήσει να μπει μέσα και είναι καθαρό και περιποιημένο...

Εντο στο Ελλάντα αυτά τα έχει λύσει ο Κακλαμάν Δήμαρχος (ξέχασα δεν έχει αρμοδιότητα αλλά τότε τι κάνει στο Δημαρχείο;) και όλοι χαρούμενοι κάνουμε βόλτες στο κέντρο που είναι γκεμάτο κουμουτζο τζιπ που ικανοποιούν το έλλειμα ανδρισμού του μικροαστού και όχι μόνο Ελληνάρα... 
Και έχει και κάτι συνήθως υπερτροφικά παιδιά με στολές που κάνουν βόλτες με γυαλιά ηλίου.  Και περίπολα μέσα στην Ερμού αστυνομία κτλ κτλ με αυτοκίνητο γιατί οι ένστολοι θα κουραστούν... (Σιγά μην πέσει η μπάκα!!!)
Αλλά εμείς είμαστε Ευρώπη... εκεί είναι Βαλκάνια... Δεν γίνεται...
Ελληναράδες!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

vre apithane spaste!
kai th douleia prolaves kai ..."podhlatiko reportaz" etoimases, se vlepw "multi-task", evge!