Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Δρόμοι του Κρασιού στην Αθήνα. Μέρος 2: Η Κατανάλωση: "Το Αρκαδικό Κελάρι"

Οδός Βουλής 44α.
Εδώ και ένα περίπου χρόνο, ένα μικρό μαγαζί στο τέλος της Βουλής, στο νούμερο 44Α,  πίσω από το Σύνταγμα, μου είχε τραβήξει την προσοχή.  Λίγα τετραγωνικά, αλλά το έβλεπα μέρα με τη μέρα, να φτιάχνεται προς το καλύτερο, φρέσκο και νεανικό.  Ξεχώρισα τα ξύλινα χρωματιστά κιβώτια από τους διάφορους παραγωγούς στη βιτρίνα, τα κίτρινα ράφια με όλη την καλή πραμάτεια πάνω, το εσωτερικό, που θυμίζει πιο πολύ wine bar στο Λονδίνο.  Το έβλεπα επίσης στις καθημερινές μου διαδρομές με το σπαστό ποδήλατο, είτε βραδυνές ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα, είτε με το φως της ημέρας, να είναι συνεχώς γεμάτο με νέα παιδιά.  Δεν ήταν σίγουρα σκέφτηκα μια απλή κάβα.  Το όνομα αυτής "Αρκαδικό Κελάρι" (σε λίγο καιρό αλλάζει ονομασία...)

Και εδώ και λίγο καιρό, έβγαλε και λίγα τραπεζάκια έξω, γουστόζικα, με πολύχρωμα μαξιλάρια, ένα μικρό μαυροπίνακα με τα κρασιά της ημέρας που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει, ένα παλιό βαρέλι και όμορφα γλαστράκια, δημιουργώντας μια ήρεμη γωνιά στο χαμό της πόλης.  Ένας μεγάλος μαύρος τοίχος, εν είδη μαυροπίνακα, ετοιμάζεται να υποδεχτεί και την καινούρια ονομασία του μαγαζιού (που δε θα σας την πω ακόμα) και δεσπόζει στο χώρο.  Μια γωνιά να σταθείς ανάμεσα στις δουλειές σου και να δοκιμάσεις ένα ποτηράκι κρασί, από πολλές και ενδιαφέροντες ποικιλίες, να ταξιδέψεις με τις αισθήσεις του ουρανίσκου σε πλαγιές και κοιλάδες στη Νεμέα, στη Σαντορίνη, στη Αρκαδία και στη Δράμα αλλά και σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Αστικό τοπίο, σκαλωσιές και κρασάκι, με ότι απέμεινε από τα τσιμπολογήματα μου.


Και εξηγούμαι ακόμα πιο πολύ.  Πρώτη επαφή πριν λίγο καιρό με τα 2 πολύ ευγενικά, και με αγάπη για τη δουλειά που κάνουν παιδιά, τον Άγη και το Μιχάλη. Ένα απόγευμα, αποφάσισα να επισκεφτώ το μαγαζί τους.  Ήθελα να πάρω ένα καλό κρασί για ένα γεύμα, που ήξερα μάλιστα και τα πιάτα, οπότε με βοήθησαν ιδιαιτέρως να διαλέξω την ποικιλία που θα ταίριαζε καλύτερα.  Και αυτό ήταν το πρώτο που μου άρεσε στη μικρή αυτή οινική γωνιά.  Ο Μιχάλης και ο Άγης, με γνώσεις πάνω στο κρασί, είναι άνετοι, ανοιχτοί, ακομπλεξάριστοι, βλέπεις πως ξεχειλίζουν από ενθουσιασμό, όταν σου μιλούν για το κάθε κρασί, νιώθεις να μυρίζουν και να γεύονται τις γεύσεις τους, να ταξιδεύουν σε όλα αυτά τα αρώματα, τις φράουλες και τα φραγκοστάφυλα, τις καραμέλες και τα ρουμπινί χρώματα.  Δε ντρέπεσαι καθόλου να ρωτήσεις, ακόμα και αν είσαι άσχετος, γιατί άλλωστε και εσύ από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Θα σε πάρουν λοιπόν από το "χέρι" και αρχικά θα σου δώσουν μικρές και καλές συμβουλές για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στο θαυμαστό κόσμο του κρασιού.  Πήρα το κρασί που με συμβούλεψαν και το βράδυ στο δείπνο με την παρέα, όντως έκανε την πιο καλή εντύπωση.

Άγης και Μιχάλης στο πόστο τους και στο ύψος τους!

Πήγα και δεύτερη φορά, ένα διάλειμμα ανάμεσα από 2 ραντεβού και με σκοπό να μάθω περισσότερα.  Ρώτησα και απάντηση πήρα: Σκέφτηκαν λοιπόν τα παιδιά, να φτιάξουν ένα μικρό στέκι, ώστε να μπορεί ο καθένας, δοκιμάζοντας τυριά από διάφορες ποικιλίες της Ελλάδας, συνοδευόμενα πάντα με βιολογικές μαρμελάδες που δένουν σε απίστευτο βαθμό με τις έντονες πικάντικες γεύσεις των τυριών, με λίγες ελιές ή αλλαντικά με παξιμαδάκια από την Κρήτη άλλα και μερικά ακόμα είδη για τσιμπολογήματα, και αν θέλει με την καθοδήγησή τους, να γευθεί κρασιά που ίσως δεν θα μπορούσε να το τολμήσει από μόνος του.  Λόγω κόστους, λόγω μη γνώσης.  Να ακούσει τις συμβουλές τους και άμα του αρέσει να ψωνίσει ή ακόμα και να καταναλώσει το μπουκάλι εκεί στη στιγμή με την παρέα του, μ' ένα μικρό κόστος παραπάνω.  Χαλαρωμένος έξω στις καρέκλες αν ο καιρός δε "δαγκώνει" αλλά και μέσα στη μπάρα για τις πιο κρύες ημέρες, ο καθένας μπορεί λοιπόν να ξαποστάσει και να συζητήσει με το ποτήρι του παρέα για οτιδήποτε με τα πολύ ευχάριστα αυτά παιδιά.  Από τη νέα αυτή π.χ. ποικιλία κρασιού, ως το να φιλοσοφήσει για τα γεγονότα της καθημερινότητάς μας.



Και δεν είναι μόνο τα κρασιά.  Φέρνουν και ωραία, δυνατά και πλούσια malt whiskeys,  σαμπάνιες, ακριβές και φθηνές για κάθε βαλάντιο, λικέρ και cognacs, κρασί Πόρτο από την Πορτογαλία, αλλά και σοκολάτες, και πολλά gadgets για την απόλαυση του κρασιού. Ενθουσιάστηκα από κάτι ειδικά πώματα, που ήξερα την ύπαρξή τους αλλά δεν τα είχα δει ποτέ στην πράξη, που με τη βοήθεια ενός αξεσουάρ, αδειάζουν όλο τον αέρα από ένα μπουκάλι και έτσι μπορείς να το φυλάξεις για καιρό, χωρίς να λυπάσαι ότι πρέπει να το καταναλώσεις σώνει και καλά αν το ανοίξεις και να γίνεις "ντέφι" αν είσαι μόνος σου!

Πολλά κρασιά σας λέω.

Οι τιμές είναι πολύ καλές και υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, που μπορείς να κάνεις μια σωστή αγορά χωρίς να κλαίγεσαι για το κόστος.  Σε πληροφορούν κιόλας για ότι οινικά συμβαίνει στην πόλη από σεμινάρια οινογνωσίας μέχρι εκθέσεις στο εξωτερικό και αλλού, αλλά και για τις δικές τους διοργανώσεις που γίνονται κατά καιρούς, εκεί στο μικρό μαγαζί, με γευστικές δοκιμές και φαγάκια!

Ο Άγης, μπαρμαν!


Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω τίποτα άλλο.  Τονίζω φυσικά και πάλι, ότι ούτε τα ξέρω τα παιδιά, ούτε συμφέροντα έχω.  Με συγκίνησε όμως στις καθημερινές μου ποδηλατικές διαδρομές ένα μαγαζί που "φωνάζει" νιάτα, όρεξη για δουλειά, μεράκι για αυτό που κάνεις και όχι μιζέρια.  Όχι πια μιζέρια στην εποχή που ζούμε.  Δε θα πάρουμε άλλη.  Θα δοκιμάσουμε ένα βραδάκι με καλή παρέα, αλλά και μόνοι, 2-3 ποτηράκια κρασί, θα παρασυρθούμε στη ζαλισμένη του κατανάλωση (πάντα με μέτρο έτσι) και θα μάθουμε και 2-3 οινικά πράγματα παραπάνω, να το παίξουμε και μάγκες στις κοπελιές και στους φίλους μας!

Καλές δοκιμές λοιπόν στο "Αρκαδικό Κελάρι" και προσεχώς με νέα έξυπνη ονομασία, στην οδό Βουλής 44Α.  Ο Μάικ και ο Άγης, είναι εκεί από το πρωί στις 10, μέχρι να σας πω την αλήθεια όσο πάει, γιατί τους επισκέπτονται πολλοί φίλοι για κρασάκι και κουβεντούλα και όλο και οι νύχτες μακραίνουν!  Μπορείτε να παραγγείλετε και τηλεφωνικά και να σας τα στείλουν και σπίτι στο τηλέφωνάκι 210 3229374.  Άντε στη υγειά μας!!!

ΥΓ:  Και επειδή έχω διάθεση για λίγο cheesy πράγματα, μουσική υπόκρουση με "Che Sera, Sera", γιατί το μέλλον κανείς δεν ορίζει, κανείς δε μπορεί να ξέρει, οπότε πιείτε ένα κρασάκι και χαλαρώστε... Χικ  (Και έξτρα τραγουδάκι The Thieving Magpie, γιατί έχει στο ρυθμό ζαλάδα)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημενε μου spaste,σ'ευχαριστω παντα για τα ωαρια συναισθηματα που με γεμιζεις που μου δινεις καθε φορα που σε διαβαζω.
Θα παω σε αυτο το μικρο Κελαρακι συντομα!!!
μουσικη υποκρουση τελεια!
φιλια!

elenitsa