Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Petalakis στην Κουζίνα! Περίσσεψε κιμάς; Φτιάξε βρε "Λαχματζούν"


Είστε πολυάσχολη γυναίκα ή εργένης
που τέλος πάντων δεν βάζετε και φωτιά στην κουζίνα όταν μαγειρεύετε;

Εννοώ ότι κάτι σκαμπάζετε...

Φτιάξατε χθες μακαρόνια με σάλτσα, ας πούμε μπολωνέζ (δηλαδή απλά με κιμά)
σας περίσσεψε και δεν θέλετε να πετάξετε τίποτα γιατί:

1) Τα παιδάκια στην Αιθιοπία και αλλού πεινάνε
(πάγιο επιχείρημα Ελληνίδας μάνας όταν δεν τρώγαμε το φαγητό)
2) Είναι αμαρτία από το Θεό (ου ου ου 666)
3) Τίποτα σε μια σύγχρονη κουζίνα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο
ειδικά τώρα με την κρίση
(5-6 ευρουλάκια βρε τα 600γρ κιμάς??)

Θέλετε να εντυπωσιάσετε φίλους, γκόμενους, γκόμενες, θειάδες κτλ
με κάτι γευστικό και με άρωμα Ανατολής;

Πεινάσατε ξαφνικά εκεί που είχατε χαθεί σε κείμενα, σε υπολογιστές
και στου διαδικτύου την απέραντη πεδιάδα;

Μην απελπίζεστε!

Ο Πεταλάκης εκτός από ΤΟΣΑΑΑΑ άλλα, μαγειρεύει κιόλας και σε μια άλλη εκδοχή της Κουζίνας Povera ( δηλαδή της φτωχιάς - άσχετοι-) σας προτείνει κάτι φανταστικό και συνάμα γρήγορο.

Του Πεταλάκη το "Λαχματζούν", ή η γρήγορη χαρά της πείνας!

Το Λαχματζούν, ως είδος φαγητού, "ευδοκιμεί" εις όλην την ευρύτερη Μ. Ανατολή. Και επειδή και εμείς έχουμε, είχαμε πολλά πάρε δώσε με την Ανατολή, Μ Ασία και της κλείναμε πάντα τσαχπίνικα το μάτι δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι.

Είναι μια εύκολη πιτσούλα, με βάση το κιμά και διάφορα μυρωδικά.
Φαντασία να έχετε.

Τι χρειάζεστε;

Μια καλή ζύμη για πίτσα.

Θα την φτιάξετε μόνοι σας (διαβάστε το link πάνω), ή με τον αρτοποιητή (που εγώ, ως μάγερας καλός, έχω και γίνεται εύκολα) ή θα αποτανθείτε στον Ζυμαρούλη της Pillsbury που συχνάζει στα Σούπερ Μάρκετ. Αφού την φτιάξετε τσακ πατ, την απλώνετε σε ένα ωραίο ταψάκι, μπορείτε να κάνετε λίγες τρύπες στο ζυμαράκι, και απλώνετε τον κιμά που σας περίσσεψε από εχθές, ακόμα και κατευθείαν από το ψυγείο.

Εγώ τον κιμά μου τον φτιάχνω, έτσι πολύ μερακλίδικο, με κρεμμύδια, ελαιόλαδο, ντοματάκια ψιλοκομμένα, πιπέρι, αλάτι, κανέλα, ρίγανη και λίγο μαύρη ζάχαρη (επίσης τον σβήνω είτε με κονιάκ (ατσα) είτε με κόκκινο κρασί). Βάζω και λίγα φύλλα δάφνης και το αφήνω να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά. Αποτελεί τη βάση και για ζυμαρικά, χυλοπίτες και πιτσούλες!

Αφού τον απλώσετε λοιπόν, παίξτε με τα μπαχάρια,
όπως ένας φίλος Λιβανέζος που ήξερα στο Λονδίνο.

Κύμινο ή μπούκοβο (προσοχή) ή λίγο βασιλικό,
ότι σας έρθει στο κεφάλι
και υπάρχει πρόχειρο.

Να, π.χ. σήμερα εγώ πήρα από το γλαστράκι μου
θυμάρι και δεντρολίβανο,
έριξα κύμινο,
και τέλος από πάνω τυράκι,
ότι κίτρινο έχετε!

Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνετε στους 180 για καμιά 15 με 20 λεπτά
και voila!

Έτσι και τρώτε, και γλιτώνετε τα άθλια delivery (εκτός από του Βαγγέλη, που έχει το Colibri στην Αναπαύσεως, βοήθειά μας, εδώ στο Μετς και σκίζει) και γεύεστε κάτι εξωτικό και απόλυτα συνυφασμένο με το μοντέρνο τρόπο ζωής.

Μπορείτε να το σερβίρετε και με λεμονάκι (ΝΑΙ σας λέω πάει).

Άντε τζάνουμ καλή όρεξη!

ΥΓ: Συνάδελφοι, να φέρω αύριο από εκεί; Μου περίσσεψε ζύμη!

10 σχόλια:

Margo είπε...

Εύγε Πεταλάκη, έγραψες όχι τόσο για τη συνταγ, η οποία ήταν πολύ καλή βέβαια, αλλά για τη αφήγηση, ήταν απόλαυσγη!!!
Πολύ καλό σου βράδυ :)

k είπε...

Πείνασα! Εγώ που δεν έχω κιμά από χθες, καμία άλλη πρόταση? καλησπέρααααα

Ανώνυμος είπε...

@Margo
Καλό μας βράδυ και καλό φαγάκι!
@Kayadesigner
Μπορείς με λίγη ντοματούλα φρέσκια ή πουμαρό, να χρησιμοποιείς όποια σάλτσα σου έχει ξεμείνει από την προηγούμενη μέρα! Άλλωστε έτσι γεννήθηκε και η πίτσα, από τα περισσεύματα ψωμιού και φαγητού στις φτωχοπεριοχές της Νάπολι, της Σικελίας και της Κάτω Ιταλίας. Στα Ελληνόφωνα χωριά δε, την λέγανε και "πίττα". Σας θυμίζει κάτι; Φιλιά

maximus είπε...

Ευχαριστούμε για την συνταγή, πολύ ταιριάζει η μουσική!
Την τελευταία φορά που έφτιαξα λαχματζούν είχα χρησιμοποιήσει μικρές ατομικές πιτούλες και είχα ρίξει και γαρύφαλλο αλλά όχι τυρί. Ευτυχώς που είχα προβλέψει.. γιατί οι καλεσμένοι μου έφαγαν από δυο τρία ο καθένας..

Καλό βράδυ και καλή μας όρεξη

Ανώνυμος είπε...

@MAXIMUS
Να σου πω το σκέφτηκα και εγώ το γαρύφαλλο, αλλά είπα, να το αφήσω για άλλη φορά! Ναι φτιάχνεται και μικρές πιτούλες, ακόμα και αυτές από το σούπερ μάρκετ, τις κυπριακές και γίνεται και πολύ νόστιμο... και σίγουρα θα σου φάνε και 2 και 3 και 4 κομμάτια!
Αντέ με το καλό μας!

Ανώνυμος είπε...

paw sfaira aurio na parw kima.
me ligourepses petalaki mou :)

Ανώνυμος είπε...

γεια σου ρε φιλιππακο με τα ωραια σου!!!

τεεεελεια η συνταγη,μου εχει περισσεψει κιμας και μου ηρθε ΤΑΜΑΜ λεμε!!!

η μουσικη επενδυση τα ασπει.
σε φιλωωω!!!

ελενιτσα

Ανώνυμος είπε...

@Ελενίτσα και Ανώνυνος
Τελικά, σε πολλούς, όπως δείχνουν τα μηνύματα που πήρα περίσσεψε κιμάς αυτές τις μέρες! Μάλλον είχα έμπνευση! Καλή όρεξη καρντάσια!!!

benikos place είπε...

Ωραία ιδέα! Εμείς το τρώμε, όταν πηγαίνουμε στο Kreuzberg αλλά δεν το έχουμε ακόμη φτιάξει στο σπίτι.
Χαιρετίσματα από το ηλιόλουστο Βερολίνο!

Ανώνυμος είπε...

@NEΦΕΛΕΣ
Χαιρετίσματα στο αγαπημένο Βερολίνο... Έχει εκεί στο Kreuzberg ωραία Τούρκικα που κάνουν φοβερό φαγητό συνολικά, όπως ξέρετε άλλωστε!