Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ψηφίζοντας... ποδήλατο στη Θεσσαλονίκη



Το φθινόπωρο, φαίνεται στα λιγοστά παρτέρια της Θεσσαλονίκης.  Υπάρχουν ακόμα γωνιές στην πόλη που σου υπενθυμίζουν τις εποχές.  Οι συγκεκριμένες, λίγα μέτρα πιο κάτω από το πατρικό σπίτι, στο Κέντρο, με υποδέχονται στην πρωινή εξόρμηση, ημέρα Κυριακή, 7 Νοέμβρη, Κυριακή των εκλογών. Κίτρινα χρώματα, χρυσάνθεμα...  Ένα ραντεβού από τους podilates-thess για μια βόλτα με νόημα την ημέρα αυτή, έδωσε το σύνθημα για δράση στους δρόμους τις πόλης.  Τόπος συνάντησης, η Νέα Παραλία, στο όμορφα διαμορφωμένα κομμάτι της, εκεί στο Μέγαρο Μουσικής...

Στην οδό Κούσκουρα, ένα πρωτότυπο σημείο ενημέρωσης, ένα σχοινί με μανταλάκια, για όλους τους υποψήφιους.  Απόδειξη πως η πόλη, έχει ιδέες.


Ψηφοδέλτια και υποψήφιοι, οι μισοί γνωστοί από τα παλιά.  Η γενιά των 30 και κάτι που μακάρι να ελπίζει.
Το μεγάλο μέτωπο της Θεσσαλονίκης στη θάλασσα, είναι το ατού της.  Πάντα αυτό μου λείπει στην Αθήνα.  Η πόλη ατενίζει το Θερμαϊκό, ο οποίος δυστυχώς ήταν πιο βρώμικος από ποτέ, γεμάτος με πολλά σκουπίδια που κατέβασαν οι πολλές βροχές, αλλά τουλάχιστον διαθέτει μια  σημαντική έκταση που προσφέρεται για ατελείωτες περαντζάδες, ευκαιρίες άθλησης, ευκαιρίες βόλτας.
 
Η οικογένεια σε πλήρη ποδηλατική δράση.
Εικόνα που δεν αλλάζει χρόνια.  Το πρώτο ποδήλατο, οι ανησυχίες της γιαγιάς.

Με φόντο το Θερμαϊκό
Οι Ποδηλάτε(ισσ)ες Θεσσαλονίκης, έχουν 2 περίπου χρόνια ύπαρξης, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά είναι ήδη από τις πιο δραστήριες ομάδες στην περιφέρεια.  Με συμμετοχή στις Πανελλαδικές Ποδηλατοπορείες, με βόλτες, δράσεις, επιστολές και συναντήσεις με τους αρμόδιους, αποτελούν άξιοι εκπρόσωποι του ποδηλατικού  κινήματος.  Μια μέρα σαν και αυτή, αποφάσισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με μια μικρή σε κλίμακα παρέμβαση-βόλτα στην πόλη με σύνθημα "Ψήφος στο Ποδήλατο".  Στήσανε και 2 κάλπες για το Δήμο και την Περιφέρεια, τις οποίες και μετά παραδώσανε με επιτυχία στους αρμόδιους, ζητώντας την ενεργοποίησή τους στο θέμα Ποδήλατο-Μεταφορικό μέσο.  Σε μια πόλη, η οποία ειλικρινά τη βρήκα σε οριακό σημείο αντοχής όσο αφορά την παράνομη στάθμευση, την κίνηση των αυτοκινήτων, το θόρυβο, μια κατάσταση σχεδόν εκτός ελέγχου, η ανάγκη αλλαγής στρατηγικής είναι επιτακτική όσο ποτέ.




Ο Gareth T., είναι μια από τις πιο δραστήριες ψυχές του κινήματος στην πόλη, πάντα πρώτος με ιδέες και όνειρα, βοηθά όσο μπορεί για αυτό που βαθιά πιστεύει...  Οργανώνει και πολύ ωραίες εξορμήσεις εντός και εκτός της πόλης με το Cycle Rides & Tours


Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αφού πρώτα απ΄όλα ναι μεν η συμμετοχή είναι σχετικά καλή στις βόλτες και στα παρελκόμενα, αλλά στις συνελεύσεις είναι πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι λίγοι που τρέχουν για όλα.  Κάτι μου θυμίζει αυτό.  Ενδεικτικό, για τη διαδρομή που έχουν να διανύσουν ακόμα οι Έλληνες στην ανάγκη της πραγματικής συμμετοχής και όχι απλά στο να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη.  

Η μικρή Ραλλού, αχώριστη παρέα της φίλης Μελ. είναι πάντα παρούσα και δεινή "ποδηλάτισσα".  


Η αυτοσχέδια ψηφοφορία...


Λίγο πριν το ξεκίνημα



Οι "κάλπες"...
Η διαδρομή χαράχτηκε με σκοπό να περάσει από αρκετά  εκλογικά τμήματα, και φυσικά με τις απαραίτητες στάσεις στην (πρώην) πια Νομαρχία, μάλλον πια Περιφέρεια, και στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ώστε να παραδώσει τις "κάλπες" με τα αποτελέσματα της άτυπης ψηφοφορίας, που φυσικά έβγαλε παμψηφεί νικητή το ποδήλατο. Μέσα από στενά και πλατείες, κύλησε στην πόλη, περνώντας από μέρη με τη δικιά τους ιστορία και αυτό το μοναδικό "άρωμα" της πόλης του Βορρά  Δίπλα από παλιές βυζαντινές εκκλησίες και εγκαταλειμμένα κτίρια του 1900, δίπλα από νέες πολυκατοικίες, από μικρά μαγαζάκια, από τζαμιά και βιτρίνες και φυσικά την υπέροχη Λ. Νίκης στην παλιά παραλία. Διαδρομές σε μια πόλη που 2500 χρόνια τώρα συνεχίζει την πορεία της ακάθεκτη... Αλλά δεν ξέρω που πάει πια. 

Ειρηνική "εισβολή" στη παλιά Νομαρχία


Η μικρή Ραλλού πρωταγωνίστρια!

Η "κάλπη" παραδόθηκε επιτυχώς!



Στο Δημαρχείο, που ακόμα η πόλη τελικά δεν έχει αποφασίσει αν της αρέσει ή όχι!





Στην Τσιμισκή και με πολύ μποτιλιάρισμα...

Η παλιά παραλία είναι πάντα όμορφη!



Από μικρό στα βάσανα!
Και φυσικά όλα τελειώνουν με ένα καλό γεύμα αναπλήρωσης δυνάμεων και μια ωραία κουβέντα, με ανοιχτές καρδιές με τη Μελ...


Αυτό το μικρό, ίσως λίγο βιαστικό ποστ, γράφτηκε τα μεσάνυχτα μιας εκλογικής μέρας, που τελικά μας πάει μάλλον σε μια ακόμα εκλογική μέρα.  Περπατώντας σε μια σχεδόν υποτονική πόλη, χωρίς ακόμα νικητές και νικημένους, τα μηνύματα της μεγάλης αποχής άρχισαν να μου τριγυρίζουν στο κεφάλι.  Είναι κρίμα όμως, στα πλαίσια της απάρνησης και αηδίας που νιώθετε πολλοί εκεί έξω, να παραχωρείτε πεδίο δόξης λαμπρό σε αυτούς τους στρατευμένους που πάντα θα πηγαίνουν να ψηφίζουν και πάντα τίποτα δεν θα αλλάζει.  Κάπως έτσι σήμερα το πρωί οι γιαγιάδες και οι παππούδες και οι κάθε προσκολλημένοι, ήταν στις επάλξεις για να βγάλουν τον κάθε Κακλαμάνη και Ψωμιάδη, και ένα ας πούμε 20%, να αποφασίσει για εσάς για άλλα 5 χρόνια.  Έχουν σκοτωθεί άνθρωποι για το δικαίωμα στη ψήφο.  Μη το πετάτε έτσι.  Ναι, τίποτα δεν είναι ειδυλλιακό, το σύστημα είναι σάπιο, αλλά και το σύστημα τρώγεται από μέσα... Έχετε ακόμα μια ευκαιρία...  Για σκεφτείτε το λίγο ακόμα!

ΥΓ: Πρωί Δευτέρας και αξίζει να μιλήσουμε για 2 θεματάκια:  

1) Η αποχή στην Αθήνα άγκιξε το 58% και στη  Θεσσαλονίκη καμιά 45%...  Κατανοητή η απογοήτευση, αλλά έτσι πήρε η Χρυσή Αυγή σε τμήματα του Αγ. Παντελεήμονα διψήφια ποσοστά, έτσι μπαίνει και στο Δ. συμβούλιο για πρώτη φορά, υποψήφιος της...  Γιατί οι άλλοι δε μιλήσατε. 

2) Έτσι λοιπόν, θα εκλεγεί Δήμαρχος, ούτε από το 20% της εκλογικής μάζας και αν είναι ο Νικητάκος, τότε μην σας ακούσω να γκρινιάζετε και πάλι!  Ξυπνήστε! Υπάρχουν ελπίδες για την επόμενη Κυριακή.
Και ένα τελευταίο.  Καλή έκπληξη και ο Γ. Αμυράς, με 7,5% κάτι είναι στη μαυρίλα!

ΥΓ: Και μουσική "Hit them Up" από τους Carolina Chocolate Drops, ένα πολύ ενδιαφέρον συγκρότημα από το Αμερικάνικο Νότο που συνδυάζει τοπικούς ήχους με soul και jazz αποχρώσεις.  Χτυπήστε τους λοιπόν!

10 σχόλια:

msam είπε...

Σπαστέ τέλειο το post!
Τι θα έλεγα με τη ραλλού μου φάτσα κάρτα σε τόσες φωτο;
Ωραία ήταν χτες η ποδηλατάδα και όλα!
Όσο για το θέμα της ψήφου έχεις και πάλι δίκιο..
Λενε πολλοί δεν ψηφίζουν γιατί αγανάκτησαν και δεν θέλουν κανένα...Και ποια είναι η λύση; Να τα τρώμε 4 χρόνια μετά γιατί ψήφισαν κάποιοι λίγοι;
Μετά δεν υπάρχει δικαιολογία για γκρίνια..Τα τρως και δεν μιλάς.
Όσο για το ότι δεν τους αρέσει το σύστημα κτλ δεν διαφωνώ..Αλλά και από τον καναπέ δεν αλλάζουν τα πράγματα έτσι;
Οπότε ας μη χαραμίζουμε αυτή τη δύναμη που έχουμε μία φορά στα τόσα με την ψήφο..είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.

Ανώνυμος είπε...

na sou pw esy pou meneis atene ti douleia exeis na psifizeis to gkiouleka

edw se exoume perisotero anagkhsssssssssssssssssss

sos nikitas is back to black

g.

spaste fere pisw ta dikaiwmata sou!

Tatajuba είπε...

Και ποιος σου είπε καλέ μου άνθρωπε ότι ο Σπαστός ψηφίζει Γκιουλέκα?! Για όνομα! Δηλαδή από όλα αυτά που γράφει εσύ κάπως έτσι σκιαγραφείς το προφίλ του? Για διάβασε καλύτερα ειδικά αυτό http://athenssunbiker.blogspot.com/2010/11/48.html το post!

Ανώνυμος είπε...

Lypamai pou se ayto to kalo kai xwris politikes kateythynseis post kapoios apantaei proswpika ston spasto kai me anakribeies opws ypotheseis gia ton poion pshfizei kai pou tha eprepe na pshfizei..agaphte file anwnyme pou ta egrgpses ayta an mporousame tha se eixame kanei block opws sto FB...den einai swsth ayth h symperifora h diadyktiakh sou

RFREYA

Ανώνυμος είπε...

ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ...ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ...ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ..."ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΕΚΕΙΝΟΝ,ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ,ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΓΗΚΕ Ο ΤΑΔΕ ΚΛΠ"!!! ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΥΦΕΣΤΕ ΕΙΣΤΕ...

msam είπε...

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εσύ ανώνυμε αυτό κατάλαβες;
Δηλαδή ο ποδηλάτης δεν είναι πολίτης που ψηφίζει;
Δεν είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας;
Και γιατί λυπάσαι;
Γιατί βγαίνει στο δρόμο και δηλώνει με την παρουσία του εκείνη τη μέρα ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης;
Και περνά από όλα τα εκλογικά κέντρα μπροστά για να πει στην ουσία "Κοιτάξτε με! Εδώ είμαι και όποιος και αν βγει καλά θα κάνει με πάρει στα σοβαρά επιτέλους γιατί εγώ εδώ και πάλι θα βρίσκομαι".
Εγώ λυπάμαι που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ζουν σε άλλο σύμπαν...

Ανώνυμος είπε...

ti wraia na eisai se ena grafeio sth glaskwbh kai na diabazeis ta nea kai na xazeueis tis fwto ths thessalonikhs, k na anapoleis palies diakopes, kai filous pou zoun ekei kai perpatoun tous dromous pou exeis fwtografisei...

me taksideuei to blog sou. kai to sygekrimeno post mou efere omorfes anamniseis.

ilias/gl
xx

Ανώνυμος είπε...

Α παναγία μου! Σας άφησα για λίγο και μου μαλώνετε! Σιγά βρε παιδιά! Δεν έγινε και τίποτα. Άλλωστε αι θέσεις μου είναι γνωστές μάλλον, λόγω ανάγκης κάτι διαφορετικού, όχι για κάποιο κομματικό λόγο! Και φυσικά όσο ζούμε, μπορούμε να μιλάμε. Δικαιώμά μας και σας! Καλή καρδιά! Και καλό είναι να πάτε να ψηφίσετε, μπας και γίνει τίποτα βρε παιδάκι μου... Εδώ είμαστε να κρίνουμε, αν διαψευστούμε!

Tatajuba είπε...

Πες τα ρε Σπαστέ. Από τον καναπέ και το café αλλαγές δεν γίνονται.
Και φυσικά θα πρέπει ΟΛΟΙ και ειδικά οι νέοι άνθρωποι να πάνε να ψηφίσουν αν θέλουμε τουλάχιστον οι 2 μητροπόλεις μας να δούνε άσπρη μέρα.Τουλάχιστον να δοκιμάσουμε και το άλλο βρε παιδί μου.
@Ανώνυμος: Μάλλον για κομματικές κατευθύνσεις ήθελες να μιλήσεις και χρησιμοποίησες τις πολιτικές. Σου υπενθυμίζω ότι είμαστε πολίτες από τη στιγμή που ζούμε σε μια οργανωμένη κοινωνία και ο μόνος τρόπος να εκφράσουμε τη θέση μας είναι μέσω της ψήφου. Επιπλέον το blog είναι μια προσωπική υπόθεση και ο blogger αν θέλει μπορεί να εκφράζει ακόμη και ανοικτά την προτίμησή του για όποιον του κάνει κέφι.Αν δεν σου αρέσει, ορίστε ο κυβερνοχώρος έχει πήξει στα blogs. Βέβαια το τι πληροφορία θα πάρεις αυτό είναι άλλη υπόθεση. Στον Σπαστό αν είναι κάτι πρέπει κάτι να του αναγνωρίσουμε είναι ότι δεν γράφει αρλούμπες αλλά ο,τιδήποτε γράφει είναι διασταυρωμένο και έγκυρο με προσωπική έρευνα κάτι που πάρα πολλοί άλλοι "διάσημοι" bloggers της πόλης μας δεν κάνουν. Άσε που εμένα προσωπικά με εκνευρίζουν όταν έχουν άποψη και για πράγματα που δεν κατέχουν...
Λοιπόν για να ολοκληρώσω, ανώνυμε, μην κολλάει το μυαλό σου οι ποδηλάτες άνθρωποι "κανονικοί" είναι με 2 χέρια, 2 πόδια, 1 κεφάλι και νιονιό ίσως λίγο πιο δραστήριο από τους υπολοίπους (αφού εκ των πραγμάτων αυτό απαιτείται αν ποδηλατείς και επιβιώνεις στην Αθήνα).

Σας φιλώ και σας χαιρετώ όλους.

Vote for Change!!!

fit-4-all.gr είπε...

Χίλια μπράβο για το πολύ καλό blog σας.Ειναι πολυ ομορφο.
Εχω και εγω τα ιδια (ισως) ενδιαφεροντα...το ποδηλατο και την φωτογραφια. Αλλα εσεις τα συνδιασατε στο παρον blog τελεια.
Το προσπαθω να εγω με Blog και εχω καποιο το οποιο σας καλω να γινετε αναγνωστες και γιατι οχι να το βαλετε στα αγαπημενα σα οπως θα κανω και εγω.
Το blog μου ειναι:http://oneclickperday.blogspot.com/