Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Θέατρο: "Invitation to a party... not another fairytale!"


Το Θέατρο του Ήλιου, είναι ένα μικρό θέατρο στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα, δίπλα στη Δ. Αρεοπαγίτου και πολύ κοντά στο μετρό Ακρόπολη. Εδώ και κάποια χρόνια, έχει γίνει, αν θα μπορούσα να έλεγα, στέκι για ομάδες, κυρίως από νέους και ορεξάτους ανθρώπους, που παλεύουν να δείξουν τη δουλειά τους.

Φέτος στεγάζονται εκεί 2 ομάδες, από ανθρώπους που έχουν μεράκι και αγάπη για το θέατρο και πάνω απ ' όλα είναι καθαροί σε αυτό που κάνουν. Για το ένα έργο, θα σας μιλήσω λίγο αργότερα μέσα στο Δεκέμβρη. Για το άλλο, που έχει ήδη ξεκινήσει θέλω να σας μιλήσω άμεσα.

Η Μαρία Σούμπερτ, με το γερμανογενές επίθετο και τα σχεδόν πάντα κόκκινα μάγουλα, ως μια άλλη Χιονάτη, έγραψε ένα παραμύθι... για τα παραμύθια και τους ήρωές τους. Άραγε έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι πραγματικά συμβαίνει στη Χιονάτη, όταν η ιστορία της τελειώνει; Στο Πινόκιο; Στο Σκρουτζ; Στον Κακό Λύκο; Που πάνε λοιπόν αυτές οι... ψυχές; Η Μαρία, λοιπόν, αφού μελέτησε το θέμα αρκετά καλά με βοηθό τη φαντασία της και την μαγεία των παραμυθιών, πήρε το πενάκι της και έγραψε, έπλασε τον κόσμο των παραμυθιών... στο Κάτω Κόσμο! Εκεί που πάνε όλοι, όταν οι ιστορίες πια παύουν να υπάρχουν. Εκεί που ξετυλίγονται τα... νήματα, οι ζωές των ηρώων που όλοι ξέρουμε, μια ολόκληρη μικρή κοινωνία που δεν αποτελείται μόνο από τους ήρωες των παραμυθιών, αλλά και από τους συγγραφείς/εμπνευστές αυτών, όπως του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, των αδερφών Γκριμ κ.α.

Η ομάδα λοιπόν των BlackDots, αποτελείται εκτός από τη Μαρία, και από άλλα 3 νέα κορίτσια, που το βλέμμα τους δείχνει καθαρότητα και αγάπη για το θέατρο. Τη σκηνοθέτη Ζωή Μαντά, τη θεατρολόγο/σκηνογράφο/ Κρητικιά (που δεν σηκώνει και πολλά πολλά) Βάσια Χριστοδούλου και την πάντα στωική και "σοφή" Ελένη Βλάχου, οι οποίες προσπάθησαν να μεταφέρουν το αρκετά απαιτητικό σε παραγωγή κείμενο επί σκηνής και πιστεύω το κατάφεραν με αξιοπρέπεια και φαντασία!

Δεν είναι καθόλου εύκολο, να κάνεις θέατρο τη σημερινή εποχή με δικά σου μέσα, με δικές σου αποκλειστικά δυνάμεις οικονομικές και ψυχικές. Για αυτό τα κορίτσια και οι ηθοποιοί τους, αξίζουν το πρώτο μπράβο. Γιατί δούλεψαν με τη ψυχή τους, για ένα ειλικρινές αποτέλεσμά και εκεί είναι που τους βγάζω το καπέλο. Ναι, δεν έχει τα σούπερ μηχανικά σκηνικά ή τα ακριβά υλικά ή την ακριβή προώθηση, αλλά εμένα σε αρκετές στιγμές με ταξίδεψαν σε κόσμους παραμυθένιους, σε κόσμους απόκοσμους, με χιούμορ και νοήματα.


Οι ηθοποιοί, κλήθηκαν να ερμηνεύσουν διάφορους και συνάμα πολύ διαφορετικούς ρόλους, πράγμα δύσκολο και απαιτητικό, αφού ο κάθε ήρωας ενός παραμυθιού, έχει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και πρέπει πάση θυσία να ζωντανέψει επί σκηνής. Και τα κατάφεραν μια χαρά! Οι περισσότεροι, νέοι ηθοποιοί, στα πρώτα τους βήματα, προσφέρουν μια έντιμη ερμηνευτική άποψη, με υποκριτική και τεχνική αρτιότητα. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες, είχα την τύχη, πριν από αρκετό καιρό στις πρόβες και για ένα τριήμερο, να δουλέψουμε μαζί με τα παιδιά, να προσπαθήσουμε μαζί, μέσα από τα λίγα πράγματα που έχω μαζέψει από τη δουλειά έξω και εδώ, να πλάσουμε με μια μικρή καθοδήγηση, κάποιους "παραμυθένιους" χαρακτήρες και οφείλω να πω, ότι το αποτέλεσμα, ειδικά σε ορισμένες "δύσκολες" περιπτώσεις ρόλων, με εξέπληξε αφάνταστα και με έκανε να συγκινηθώ όσο δεν φαντάζεστε!

Θυμάμαι, κάθισα, όταν παρακολούθησα την παράσταση, σε μια άκρη και είχα πάρει το μπλοκάκι μου ( τα παιδιά μετά με πείραζαν), να γράψω πράγματα, πιο πολύ για εμένα, ένα μικρό παρατηρητήριο του αποτελέσματος. Και αρκετές φορές, έμεινα με ένα χαμόγελο πλατύ στα χείλια και μια ευφορία, αφού τα παιδιά, ήταν σε πολλές περιπτώσεις αγνώριστα, από τότε που τους άφησα. Η μικρή βάση είχε γίνει ολόκληρο "κτίσμα" και χαίρομαι που η ρηξικέλευθη σκηνοθέτης, η Ζωή Μαντά, το έπιασε από τα μαλλιά και έπλασε την ιστορία της.

Σίγουρα, τίποτα δεν είναι τέλειο και ναι, τουλάχιστον στην παράσταση που είδα εγώ, την 3η μετά από την πρεμιέρα, υπήρχαν πράγματα που θα μπορούσαν να λείπουν ή να είναι αλλιώς, ή να με προβλημάτισαν, αλλά έχει τόσο αγνό, καθαρό, "παιδικό" με την έννοια της τίμιας ψυχής, αποτέλεσμα, μια γνήσια ομαδική δουλειά, που σε συγκινεί και αξίζει όσο τίποτα άλλο, ένα ζεστό χειροκρότημα. Την αποδοχή μας, σε μια ομάδα νέων παιδιών, που τολμά να λέει: "Ναι ρε! Το κάνω γιατί το γουστάρω, γιατί το υποστηρίζω, γιατί θέλω να ονειρεύομαι και να κάνω τη δική μου δουλειά, χωρίς συμβιβασμούς και παραχωρήσεις!"

Μονό για αυτό, η προσπάθεια αξίζει την υποστήριξή μας. Αυτά είναι τα κύτταρα που, έτσι υγιή και ζοωφόρα, μας δείχνουν διαφορετικά μονοπάτια και ας μην είναι πάντα καλοστρωμένα. Αυτά είναι που μπορούν να εξελιχτούν, να ελπίζουν, να παλεύουν κόντρα στα καθιερωμένα.

Ευχαριστώ για το ταξίδι...

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ BLACKDOTS ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ:

"INVITATION TO A PARTY- not another fairytale"
της Μαρίας Σούμπερτ

Τι απογίνονται οι ήρωες των παραμυθιών όταν τελειώσει πια το παραμύθι;
Η Κοκκινοσκουφίτσα περνάει ξανά από το δάσος;
Ο Κακός Λύκος γίνεται χορτοφάγος;
Η Χιονάτη ή η Ωραία Κοιμωμένη παντρεύονται εν τέλει τον Πρίγκιπα του Παραμυθιού;

Η Κακιά Μητριά της Σταχτοπούτας γίνεται νοσοκόμα για παιδιά που νοσηλεύονται από ατύχημα τούρτας,
η Τίνκερμπελ αναζητά σε κάθε άντρα τον Πήτερ Παν,
η Χιονάτη σκάει από τα πολλά μήλα.

Και όταν πια πεθάνουν οι ήρωες αυτοί, δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν αλλού από τον Κάτω Κόσμο των Παραμυθιών, όπου οι μεγάλοι Παραμυθάδες συζούν πλέον μαζί τους, σε μια πραγματικότητα ιδωμένη μέσα από ένα παραμορφωτικό γυαλί.

Με τον κόσμο αυτό θα έρθει αντιμέτωπος ένας Παραμυθάς, ο οποίος σε μια κρίση ταυτότητας είναι έτοιμος να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Όσα δει και όποιους γνωρίσει θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την δική του καθημερινότητα, θα απαντήσουν στα μεγάλα του ερωτήματα και θα του δώσουν νέα πνοή για ζωή.

Ένα μαύρο παραμύθι με σκοτεινή αλλά και γιορτινή ατμόσφαιρα, παραπαίοντας ανάμεσα στο χιούμορ, την πικρία και το δράμα, για το δικαίωμα στην διαφορετικότητα, για τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και για την αξία της ζωής ακόμα και στο θάνατο.

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):
Ελένη Ανδρεάδου
Μαρία Γιαννακιτσίδου
Ανδρέας Γιαννόπουλος
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Γιώργος Στεφανίδης
Πρόδρομος Τριγώνης

Σκηνοθεσία: Ζωή Ε.Μαντά
Οργάνωση παραγωγής: Ελένη Βλάχου
Σκηνικά-Κοστούμια: Βάσια Χριστοδούλου

Παραστάσεις: Τετάρτη- Πέμπτη (από 11/11 έως 30/12)
Ώρα έναρξης: 21.00


Εισιτήρια: 15€, 10€ (φοιτητικό), ατέλειες δεκτές (μετά από επικοινωνία με το θέατρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: