Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Χαμένοι στα βιβλία

"Μα αυτό που μου κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση εδώ στην Ελλάδα, είναι ότι ο κόσμος δε διαβάζει! Σχεδόν καθόλου. Πηγαίνεις στα σπίτια των ανθρώπων και βιβλία δεν υπάρχουν. Και αν υπάρχουν ίσως, να είναι μόνο για ντεκόρ." Δεν θα μπορούσα να μη συμφωνήσω με τη φίλη την Ι. που με καταγωγή από την Ουκρανία, ζει και εργάζεται επιτυχημένα στο χώρο των τεχνών, χρόνια τώρα στην Ελλάδα.

Το χειρότερο είναι, πως διαπιστώνουμε με λύπη, μια ολόκληρη φουρνιά νέων ηθοποιών και όχι μόνο, νέων παιδιών, που δεν έχουν "μάθει" να διαβάζουν. Δεν ξέρουν βασικά πράγματα, βασικούς συγγραφείς, της εγχώριας και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Πώς μπορεί να είσαι συμμέτοχος σε αυτή τη τέχνη, όταν δεν έχεις παιδεία γενική; Όταν δεν έχεις διαβάσει μια σελίδα;

Μια φίλη ηθοποιός, μου ανέφερε ότι σε κάτι εισαγωγικές εξετάσεις για μια δραματική σχολή που είχε παρακολουθήσει, ρωτήθηκαν οι υποψήφιοι ποιος είναι ο Διονύσιος Σολωμός και δυστυχώς ήξερε μόνο μια κοπέλα! Σοκ; Φυσικά. Η εκπαίδευσή μας, συστηματικά προωθεί τα παιδιά μόνο στην παπαγαλία, στην επιφανειακή εκμάθηση. Η τηλεόραση συμπληρώνει το παζλ της αποβλάκωσης, της προβολής των χειρότερων ρόλων-μοντέλων, της βλακείας και του εφήμερου, του δήθεν. Αυτό βολεύει το σύστημα.

Θυμάμαι στα χρόνια που έχω ζήσει έξω, οι περισσότεροι άνθρωποι, απλά διάβαζαν. Όρθιοι στα λεωφορεία και στο μετρό, στα παγκάκια, στα καφέ. Ο αντίλογος; Προσπάθησα μάλλον χωρίς επιτυχία, να δικαιολογήσω λίγο τα αδικαιολόγητα, σημειώνοντας μια πραγματικότητα που εν μέρει είναι αλήθεια, στην εγχώρια αγορά βιβλίου. Το τελικό προϊόν, το βιβλίο είναι ακριβό, όπως σχεδόν όλα πια εδώ στη μικρή γωνιά της ΝΑ Ευρώπης. Στην Αγγλία, τα λεγόμενα paperbacks, είναι διαθέσιμα παντού και περιλαμβάνουν από best sellers και μεγάλα ονόματα, μέχρι ανεξάρτητη λογοτεχνία και ψαγμένους συγγραφείς. Οι τιμές τους σε λίρες κυμαίνονται από 5-8 λίρες, ίσως και λίγο παραπάνω. Αυτό καθιστά το βιβλίο προσβάσιμο σε μεγάλο μερίδιο της κοινωνίας. Σίγουρα το τοπίο αλλάζει και μάλιστα γοργά με τη δυναμική είσοδο των λεγόμενων e-books, σε ηλεκτρονική μορφή και σε fancy συσκευές. Προσωπικά δεν τα συμπαθώ καθόλου... Το χαρτί έχει άλλη χάρη και... κυρίως μυρωδιά. Μυρωδιά; Χμ..

Από τα πρώτα πράγματα που κάνω όταν παίρνω στα χέρια μου ένα βιβλίο, είναι να το ξεφυλλίζω, να το νιώθω στις παλάμες μου και να χώνω τη μουσούδα, να μυρίσω τις σελίδες, τις φρεσκοτυπωμένες. Αυτό κανένα e-book, δεν μπορεί να προσφέρει! Συγγνώμη iPad και Kindle.

Λοιπόν, αν σας ξεσήκωσα, αυτές τις μέρες στην Πλατεία Κλαυθμώνος, εκτός από απεργιακές συγκεντρώσεις, έχει και μια πολύ καλή εκποίηση βιβλίων, με πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων από το Σύνδεσμο Εκδοτών (αν θυμάμαι καλά). Χιλιάδες ζουμερά βιβλία, από 2 Ευρώ μέχρι και 7 άντε 10 το πολύ, και αυτά ελάχιστα! Τα περισσότερα είναι περίπου στα 3 ευρώ. Έφυγα με 2 σακούλες, που μετά πάλεψα να βολέψω στο ποδήλατο, με 22 βιβλία και λογαριασμό 70 Ευρώ! Νομίζω εξαιρετικά. Ίσως δεν βρείτε όλα αυτά που σας καλύπτουν, αλλά βυθιστείτε στη μαγεία της ανακάλυψης του "άγνωστου" συγγραφέα και ίσως πετύχετε διαμαντάκια. Έχει πολύ υλικό. Ωραία ιδέα, εποχές που είναι! Μέχρι και την Κυριακή 14/2...

ΥΓ: Μπορείτε να πάρετε και δωράκια στο έτερο ήμισυ, αν συμμετέχετε στα του Βαλεντίνου τα festivals! Τσουσ!

3 σχόλια:

k είπε...

τσίμπησα ήδη κι εγώ 10 βιβλιαράκια και 2-3 για τα ανήψια από η μισή έκθεση που πρόλαβα να δω!! ευελπιστώ να προλάβω να δω και την υπόλοιπη! καλημέρες!!!

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά!! Πάντα ενήμερη kaya μου!

Sinnerman είπε...

Έχεις δίκιο με την αμάθεια πολλών νέων καλλιτεχνών, το έχω παρατηρήσει κι εγώ σε γνωστούς μου που ασχολούνται με τις τέχνες. Αλλά αυτοί είναι καλλιτέχνες που προτιμούν να ασχοληθούν με την πιο φθηνή τέχνη, οπότε οι γνώσεις τους τους αρκούν.
Ζηλεύω τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν σαν εμφυτο την ενασχόληση με τις τέχνες, βλέπεις ανθρώπους σε χαμηλή κοινωνική θέση, να έχουν εντρυφύσει στις τέχνες σε μεγάλο βαθμό, τελικά η κοινωνική θέση είναι ένα μεγάλο παραμύθι..
Είχα περάσει πριν 2 χρόνια απο την κλαυθμώνος, ειχα ψωνίσει διάφορα βιβλιαράκα αγνώστων κυρίως, αλλά αυτό είναι θετικό, βλέπεις έναν άλλο κόσμο. Θυμάμαι είχα αγοράσει ένα βιβλίο, "λαϊκή μετεωρολογία" ακομη το ξεφυλλίζω και χαμογελώ :D
Τις καλησπέρες μου :)