Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Περί δήθεν "Συντονιστικού" καφε-μπαρ και τσιγάρο-μπουρδολογίας


Την παραπάνω αφίσα θα την έχετε ήδη προσέξει σε αρκετά μαγαζιά που υποτίθεται πρεσβεύουν την "ελευθερία" επιλογής μας στο ντουμάνι.  Στην Ελλάδα λοιπόν του 2010, μας προέκυψε και ένα καινούριο λόμπι, για τα του χώρου των μπαρ-καφέ, και με ένα ιστότοπο που στήθηκε ταχύτατα: www.scafebar.gr

Φυσικά και είναι καλό να δημιουργούνται "συντονιστικά" και γενικά οργανώσεις που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του εκάστοτε κλάδου.  Συμφέροντα προφανώς για κοινά προβλήματα, προτάσεις, ιδέες, λύσεις κτλ. Σκέφτηκα ως  ανοιχτός και πλήρης συγκαταβατικός άνθρωπος, να μπω λοιπόν στο συγκεκριμένο ιστότοπο, να ενημερωθώ περί τίνος πρόκειται, να διαβάσω γιατί δημιουργήθηκε, γιατί και πως και ασχολείται τόσο πολύ με το κάπνισμα.

Άρχισα να διαβάζω.  Γραμμή με γραμμή, σελίδα με σελίδα, η απογοήτευσή μου μεγάλωνε. Με λύπη μου διαπίστωσα, ότι τουλάχιστον για αυτή τη στιγμή το λεγόμενο αυτό "συντονιστικό" έχει ως κύριο και μοναδικό θέμα το τσιγάρο, το κάπνισμα, την υπεράσπιση της νικοτίνης.  

Δεν είδα πουθενά να μιλάνε για θέματα όπως για το ανασφάλιστο, σε αρκετές επιχειρήσεις του χώρου,  προσωπικού τους με μισθούς της πλάκας, για θέματα υγιεινής, για τις μπόμπες που μας σερβίρουν και τι θα μπορούσε να γίνει για αυτό, για την ηχορύπανση που προκαλούν και τι θα μπορούσε να γίνει και για αυτό... Για τις πανάκριβες τιμές τους και τους καφέδες τους. Τίποτα.

Η όλη τους πρόταση και φαγούρα είναι για το τσιγάρο.  

Τσιγάρο λοιπόν, το νέο πεδίο αντίστασης της Ελληνικής λούμπεν κουλτούρας και δήθεν προοδευτικής τάξης και του κάθε αντιστασιακού ιδιοκτήτη μπαρ.  Διαβάζω για το δικαίωμα της επιλογής στο καπνό που μου προκρίνουν ως αναφαίρετο δικαίωμα και κάθομαι και σκέφτομαι:

Ζω σε αυτή τη χώρα, χρόνια.  Δεν καπνίζω.  Πριν λίγα χρόνια, ίσως να έκανα το βράδυ κάνα τσιγάρο ή σε κάνα παρτάκι.  Η διαμονή μου χρόνια στο εξωτερικό και σε χώρες που είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν το νόμο περί μη καπνίσματος, με βοήθησε καταρχάς να καταλάβω πόσο πιο "καθαρός" ατμοσφαιρικά είναι ο χώρος που βρίσκεσαι χωρίς καπνό για όλους ανεξαιρέτως, για το προσωπικό πάνω απ' όλα, για τους θαμώνες. για τη γεύση στον ουρανίσκο σε ένα εστιατόριο.  Επίσης με βοήθησε να μην καπνίζω, μάλλον γιατί απλά σκεφτόμουν ότι σιγά δεν τρέχει και τίποτα.  Θα μου πείτε, άρα χρειάζεσαι ένα κράτος-μπαμπούλα για να σε πείσει;  Δεν ξέρω. Ίσως για τις περιπτώσεις σαν και εμένα, που δεν ήμουν και τόσο εθισμένος, γιατί περί εθισμού σε ουσία μιλάμε, μου έκανε καλό.  Το παράτησα γιατί πάνω απ' όλα διάβασα, ενημερώθηκα, κατάλαβα και ήξερα πόσο με βλάπτει αυτή η συνήθεια και ότι ήταν απλά θέμα απόφασης και θέλησης.  Δεν άξιζε τον κόπο.  Δεν αξίζει να καταστρέφεις έτσι το σώμα σου.  Σε πολλές κουλτούρες και το σώμα εκτός από τη ψυχή, είναι ένας μικρός ναός.  Οφείλεις να το σέβεσαι.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αναγκάστηκα να μη μιλώ, να αναπνέω καπνό σε κάθε χώρο που πήγαινα, γιατί ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΕΠΙΛΟΓΗ, να βγαίνω και να πρέπει όλοι μαζί να βρωμάμε μετά, να κόβω πια εξόδους από μαγαζιά, που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν ΚΑΙ για εμένα, τουλάχιστον να έχουν εξαερισμό σωστό, τουλάχιστον να δείχνουν ότι με σέβονται.  Έζησα σε μια κοινωνία που ο καπνιστής κάνει ότι θέλει, σχεδόν παντού, τα νέα παιδιά το πιάνουν από την αρχή, ως δείγμα μαγκιάς, τα κορίτσια ως τρόπο να δείξουν ότι κάτι είναι και αυτές, στο θεατρικό κόσμο και στην τέχνη σύννεφα στις πρόβες, ακριβώς εκεί που δε χρειάζεται, νέοι, γέροι όλοι με το τσιγάρο στο χέρι.  Κραουνάκηδες και Ζυράνες Ζατέλες, δήθεν τσιγαροκουλτούρα, δήθεν διανόηση, δήθεν αριστεριστές και σκεπτόμενοι που θέλουν σετάκι τη βρώμα, τα κίτρινα δόντια, το σπασμένο δέρμα, την κλειστή, βραχνά φωνή από το κάπνισμα.  Τα δήθεν σκληρά αγόρια με το τσιγάρο στο στόμα, με το τσιγάρο και το χεράκι έξω από το παράθυρο του ακριβοθώρητου αυτοκινήτου.

Μου μιλάτε κύριοι για επιλογή και μου βάζετε και το άρθρο του Συντάγματος από κάτω στο σαιτ σας, περί δικαιωμάτων.  Ανεκτικότητα, συνύπαρξη και τρίχες κατσαρές.  Σας επιστρέφω λοιπόν πίσω το επιχείρημά σας, λέγοντας εξηγήστε μου που ακριβώς και πως μπορώ να επιλέξω, αφού προφανώς δε με υπολογίζεται, με θεωρείται υγιεινιστή. Για ποια συνύπαρξη μου μιλάτε;  Και μάλλον δεν θα υπάρξει καμιά επιλογή σε κανένα χώρο για εμένα και λέτε ψέματα γιατί εσείς κάνετε κουμάντο.  Μου λέτε να πάω αλλού λοιπόν.  Όπως μου είπε και ένας φίλος καπνιστής στη μούρη να πάω στα Starbucks.  Μα εμένα δε μου αρέσουν τα Starbucks! Άρα σπίτι μου μόνο.

Στην Αμερική του Νότου και του ρατσισμού, στα μπαρ έγραφαν "Για Λευκούς μόνο".  Σας αλλάζω λοιπόν τις λέξεις στη μούρη και γράφω "Για Καπνιστές μόνο".  Θέλω μια απάντηση αν αυτό δεν είναι φασισμός από τη δική σας την πλευρά και εμένα μου απαγορεύετε ουσιαστικά την είσοδο.  Μου μιλάτε με μια δική σας θεωρία περί δημόσιων χώρων και ότι στα μαγαζιά σας είναι ο χώρος ιδιωτικός, άρα κάνουμε ότι θέλουμε.  Προαιρετικά λοιπόν  αλλά με τους δικούς σας όρους.  Άρα αν στο σπίτι του καθενός, ένας π.χ. βιάζει το παιδί του ή χτυπά τη γυναίκα του, μπορεί να κάνει ότι θέλει.  Εσείς, που πρώτοι από όλους δε σέβεστε το δημόσιο χώρο με τα τραπεζάκια σας έξω, με τις δήθεν αυθαίρετες σας κατασκευές.  (Βλέπε Υμηττού και κατάληψη όλου του πεζοδρομίου) μου παραδίδετε μαθήματα.

Και εγώ λοιπόν δε θέλω να σας πληρώνω από εδώ και πέρα.  Θα έρθω προαιρετικά στο χώρο σας,  θα παραγγείλω στο μαγαζί σας ποτάκια, θα κάτσω, θα βρομίσω από την κάπνα, αφού έτσι επιλέγετε, επιλέγουμε, ως έθνος και μετά θα πω και εγώ δε θέλω να πληρώσω, γιατί δε συμφωνώ με το νόμο της πληρωμής για τα είδη στο χώρο σας.  Προαιρούμαι.  Δε συμφωνώ με την τιμή σας.  Βρίσκω υπερβολικά τα 5€ για μπύρα και κρασί. Και 10€ ή 8€ για ένα ποτάκι. Εκεί λοιπόν τι θα κάνετε;  Λέτε να καταφύγετε στη βία;  Μάλλον. Τα τασάκια σας μάραναν που δεν πατάει κόσμος στα μαγαζιά. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά.  Ξυπνήστε!!

Κουράστηκα. Ειλικρινά.  Για τη μη εφαρμογή κανενός νόμου που δε μας συμφέρει, μη σεβασμού στο διπλανό μας.  Για την κατάργηση ετσιθελικά ότι μας ξεβολεύει.  Παλιμπαιδισμοί μιας κοινωνίας ανώριμης, μικρού παιδιού που τσιρίζει και φωνάζει. Να μη δει την πραγματικότητα.  Παπαγαλίες περί συνθηκών για το τσιγάρο σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, ενώ τουλάχιστον το 90% από αυτούς που τα λένε, δεν έχει πάει ποτέ, και δεν ξέρει πραγματικά τι γίνεται, ούτε έχει κάτσει να διαβάσει για το πως εκεί οι κοινωνίες σέβονται το μη καπνίζοντα. Παπαγαλίες και μπουρδολογίες περί μη αποδεικτικών στοιχείων για το παθητικό κάπνισμα, ενώ ο καρκίνος θερίζει στον τόπο μας, σε σπίτια, σε οικογένειες, καταστρέφει ζωές,  σε συνδυασμό και με τις απαράδεκτες διατροφικές και ατμοσφαιρικές μας συνθήκες.  Αφίσες στους δρόμους από αναρχοαυτόνομα άτομα, περί φασιστικού αντικαπνιστικού νόμου.  Και ΟΛΟΙ οι παραπάνω, μπαρ, ξεμπαρ, καφέ, αναρχοαυτόνομοι, να προωθούν ΠΑΝΩ απ΄όλα τα συμφέροντα των Καπνοβιομηχανιών. Και δη (ουυυυ τρομάξτε κουλτουριάρηδες, το φετίχ σας!) των Αμερικανικών! Όπου μόλις πριν από λίγο καιρό γύρισα από εκεί και το τσιγάρο απλά δεν υπάρχει.  Όχι λόγω απαγόρευσης, απλά λόγω πια κουλτούρας, σωστής ενημέρωσης.  Δεν το συναντάς πια ούτε στο δρόμο.   Βρήκαν φυσικά οι βιομηχανίες τους τα ηλίθια στην Ελλάδα και στον τρίτο κόσμο.  Και να πω ότι καλλιεργούμε καπνά;  Πάνε και αυτά.  Χαθήκανε.  Πίσω στη χώρα τίποτα. Υποτίθεται φόροι.  (Υποκριτικό βέβαια και αυτό από το κράτος).  Και λεφτά, λεφτά, λεφτά.  Συνέχεια, ακατάπαυστα θέλουν τα λεφτά σας...  Θύματα εκμετάλλευσης δηλαδή. 

Σας καταλαβαίνω όμως. Και σας οικτίρω.  Είναι δύσκολο να μάχεσαι τον εθισμό.  Δύσκολο να σπάσεις αλυσίδες.  Δύσκολο να γκρεμίσεις μια εικόνα που επιμελώς έχεις πλάσει για τον εαυτό σου.  Το κουλ, το χαλαρό, το τυπάκι, το μορτάκι, το απόλυτα θηλυκό, το σλιμ τσιγαράκι.  Τη ψευδαίσθηση ότι κάτι είσαι.  Και σε αυτόν τον τόπο, όπως λέει και ένας φίλος, όλοι δρουν με το συναίσθημα.  Η απλή λογική, που ίσως ναι δε χρειάζεται για όλα, αλλά για τα βασικά δεν υπάρχει στο DNA. Για να τελειώνουμε.  

Ο νόμος δεν έγινε για εσάς και δικαίωμά σας φυσικά να θέλετε να καπνίζετε.  Θέλετε να συνεχίζεται να σκασίλα μας μεγάλη.  Έγινε για εμάς, τη μειονότητα... μειονότητα που μάλλον δε δίνετε δεκάρα... καιρός ήταν μπας και ωριμάζατε λιγάκι αλλά δεν το βλέπω. Α και συγγνώμη αλλά, σιγά την αντίσταση, θα σας σκιστεί το καλτσόν.  Στεναχώρια και αν κλείσατε μια μέρα τα μαγαζιά σας.  Εσείς χάνετε!
 
Τελειώνω, με την παράθεση της τελευταίας ανακοίνωσης του περιβόητου Συντονιστικού scafebar.gr για τα νέα μιας συνάντησης με  συνδικαλιστές.  (Σωθήκαμε!) 

Ανορθόγραφη, μαγκιόρικη, στάζει από θράσος και "έτσι τα θέλω εγώ."  δευτέρες με μικρά, άλωστε με ένα λ, λάθος σύνταξη, λάθος γραμματική...  Απολαύστε την...

"Κύριο θέμα της ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Επίσης εκτός των άλλων παραβρέθηκε και μίλησε εκπρόσωπος του συντονιστικού scafebar.gr, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση για την μη εφαρμογή του νόμου και την επαναφορά καθολικά των σταχτοδοχείων στη θέση τους, κάτι αλώστε ,που ήδη τα μέλη του συντονιστικού το πράττουν. Η πρόταση υιοθετήθηκε από το προεδρείο,   μπράβο τους, και προτάθηκε για ψηφοφορία , όπου και έγινε δεκτή ομόφωνα . Την πρόταση αυτή θα κλιθεί να επικυρώσει και η ΓΣΕΒΕΕ έτσι ώστε δυο κορυφαία όργανα να προσφέρουν την πολιτική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους σε όλη τη Ελλάδα. Από την δευτέρα 18 Οκτώβρη  (εάν η κυβέρνηση δεν το αποσύρει έως την Κυριακή το βράδυ.)
Ζητήθηκε επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ώστε να γνωρίζουμε τι και ποιόν ψηφίζουμε .  Συνάδελφοι όλες οι προσπάθειες που μέχρι τώρα κάναμε και που συνεχίζονται αλώστε αποδίδουν . Κανένα κατασταλτικό μέτρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να περνάει , είναι στο χέρι μας. Σύσσωμος και ενωμένος ο κλάδος μας, καταργεί στην πράξη το νόμο , συγχαρητήρια σε όλους μας ανεξαιρέτως. Η κυβέρνηση θα πάρει το μήνυμα έτσι ώστε την επόμενη που θα θελήσει να θεσμοθετήσει για εμάς χωρίς εμάς , ότι αυτό δεν γίνετε ."

ΥΓ:  Την ώρα αυτή που μιλάμε, ετοιμάζεται συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και το  συντονιστικό, γιατί και καλά έχει πέσει ο τζίρος 30%, και θα συζητήσουν να καταργηθεί ο νόμος...  Το πιο λυπηρό είναι ότι οι κύριοι συνασπίστηκαν, δεν έχει σημασία γιατί, αλλά στήσανε μηχανισμό προπαγάνδας, ενώ οι απλοί άνθρωποι που ήθελαν κάτι να αλλάξει από την άλλη πλευρά δεν έπραξαν τίποτα.  Ακίνητοι και αμέτοχοι. Ούτε μια κίνηση.  Κάπως έτσι ανέβηκε και ο Χίτλερ στη Γερμανία...

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαθέτω ταβέρνω στο Χαλάνδρι ( ξερετε εσείς ) και από πέρυσι έχω εφαρμόσει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους του καταστήματος. Σας πληροφορώ οτί μπορεί να έχασα κάποιους θεριακλήδες αλλά κέρδισα όλους εκείνους που θέλουν αυτοί και τα παιδιά τους να τρώνε σε ένα καθαρό περιβάλλον. Και by the way η δουλειά μου έχει ανέβει σε σύγκριση με άλλες χρονιές παρά την κρίση και την απαγόρευση του καπνίσματος γιατί προσφέρω καλό φαγητό σε λογικές τιμές. Ας έρθουν ολοι αυτοί που παραπονούνται για κρίση να κάτσουν μέσα στο μαγαζί μου Κυριακή μεσημέρι, το πρόβλημα δεν είναι το τσιγάρο αλλά οι τιμές και η ποιότητα όπως σωστά αναφέρει ο Σπαστός.

ηλιάνα είπε...

Αγαπητέ Petalaki,

Κάπως έτσι λοιπόν πράττεις και εσύ με το δικό σου παραπάνω κείμενο.
Κάπως έτσι πράττεις και εσύ φασιστικά και όχι δημοκρατικά προς τους καπνιστές.

Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί να μην προταθεί μια λύση που να μπορεί να συναντήσει τις ανάγκες και των δυο μερών;
Γιατί να υπάρχει ένας μικρός εμφύλιος μεταξύ καπνιστών και μη;
Γιατί να μπαίνεις και εσύ σε μια τέτοια διαδικασία, ενώ έχεις ταξιδέψει και ζήσει και σε άλλες χώρες του κόσμου και έχεις ανοίξει τους ορίζοντες σου;

Ένα προϊόν που διατίθεται στην ελεύθερη αγορά θεωρώ ότι μπορώ να το «εκμεταλλεύομαι» σαν καταναλωτής με την ίδια ελευθερία.
Θεωρώ ότι το κράτος θα πρέπει να θεσπίσει νομούς, τη στιγμή που το προϊόν διατίθεται στην αγορά, όπου καπνιστής και μη να μπορεί να συνυπάρχει στον ίδιο χώρο καλύπτοντας την ιδία ανάγκη για ένα ποτάκι ή καφεδάκι.
Ο αποκλεισμός και η καταπίεση για ένα από τα παραπάνω μέρη είναι άδικος.
Τρόποι υπάρχουν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε.
Τα μέσα υπάρχουν και ο κατάλληλος εξοπλισμός υπάρχει ώστε bars, café και εστιατόρια να μπορούν να τον προμηθευτούν και να λειτουργήσουν σε ένα υποδειγματικό περιβάλλον για καπνιστές και μη.

Δε είναι πάντα θέμα μαγκιάς, δεν είναι πάντα θέμα εθισμού, δεν είναι πάντα θέμα απόλαυσης είναι όμως πάντα θέμα ελευθερίας και για τα δυο μέρη.

Για να μην μακρηγορώ δε θεωρώ ότι λύσαμε όλα μας τα προβλήματα και ότι το κράτος πρέπει ΑΜΕΣΑ να νομοθετήσει σχετικά.
Δε θεωρώ ότι το κράτος το κάνει για το ΚΑΛΟ μας (μάλλον για το καλό των ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ).
Το θέμα ΥΓΕΙΑ στη χωρά αυτή έχει παραγράφους ανοιχτές και αυτές δεν είναι μόνο οι γάζες στα νοσοκομεία και τα φακελάκια .
Ας κλείσουν πρώτα τα ανοιχτά μέτωπα και μέχρι τότε ας συμβιώσουμε, καπνιστές και μη, πιέζοντας τους αρμοδίους να βρούνε αλλού τη λύση…

ΥΓ. θα συμφωνήσω για το scafe ότι ένα συντονιστικό δεν πρέπει να έχει σκοπό και στόχο μόνο το τσιγάρο αλλά και τα όσα προανέφερες

Ναι είμαι καπνίστρια

ηλιάνα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Ηλιάνα,
δεκτή η γνώμη σου. Αλλά υπάρχει μια διαφορά. Κακώς/καλώς το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που είναι ωραία για εσένα ΑΛΛΑ ενοχλεί βρε παιδί μου το δίπλα. Και ο δίπλα δεν έχει περιθώριο αντίδρασης. Πως να το εξηγήσουμε αυτό; Βεβαίως, αν υπήρχε χώρος, να είχαμε δυο χώρους διαφορετικούς, να το ευχαριστιούνται όλοι. Άλλα εκ φύσεως, λόγω μεγέθους πολλών μαγαζιών, ειδικά στο κέντρο, αυτό δε γίνεται να γίνει. Άρα καταλήγουμε στη λύση γκετοποίησης και των μεν και των δε. Το πρόβλημα εδώ όμως είναι ότι επειδή ακριβώς ορίζετε ΕΣΕΙΣ τα δεδομένα της νυχτερινής διασκέδασης γιατί είστε μάλλον περισσότεροι, ή απλά δε έχετε τίποτα να χάσετε, ΟΛΟΙ θέλουν το χώρο τους με κάπνα. Για οικονομικούς λόγους.

Καταλήγω: Αν ζούσαμε σε μια κοινωνία που είχε την παιδεία του σεβασμού στον άλλον, θα τα βρίσκαμε μια χαρά μεταξύ μας. ΑΛΛΑ αυτό δε γίνεται γιατί δεν είμαστε καταρχάς οργανωμένη κοινωνία. Μόνο τον εαυτό μας κοιτάμε όλοι. Αν μπορούσαν να μου έλεγαν ότι θα είχα 50% μπαράκια να μην καπνίζουν και 50% μπαράκια να καπνίζουν θα ήμασταν μια χαρά. ΑΛΛΑ εξήγησε μου πως θα γίνει; Επίσης και το λέω, η λύση είναι ο εξαερισμός ο καλός και σωστός αλλά ούτε αυτό δε μπορεί να γίνει, γιατί όλοι τον τσιγκουνεύονται.

Η απάντηση του φίλου από το Χαλάνδρι, νομίζω είναι απλή και ενδεικτική της κατάστασης.

Και τέλος κλασικά στην Ελλάδα, μπλα μπλα μπλα... Συνέχεια, φιλοσοφούμε, λέμε και λέμε. Να το δοκιμάσουμε σωστά, να δούμε τι μπορεί να γίνει και το βλέπουμε και πάλι. Ούτε αυτό. Από την αρχή ΟΧΙ. Στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, στη ΠΓΔΜ που είναι Βαλκάνια πως τα κατάφεραν δηλαδή;

Ανώνυμος είπε...

o φίλος Petalakis δεν αναφέρεται στο δικαίωμα του καπνιστή, ούτε έχει πρόβλημα μαζί τους, με την πλειοψηφία τουλάχιστον. Το θέμα τίθεται για τον αστείο αλλα ταυτόχρονα επικίνδυνο "ακτιβισμό" των φραπεδόμπαρων.

Θυμήθηκαν οι κύριοι αυτοί πως δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο κ να υποδείξουν σε πελάτη πως δεν πρέπει να καπνίζει. Να μην κόβουν αποδείξεις, να ρίχνουν πόρτες, να κρατουν χώρους παράνομα για πάρκινγκ, να κάνουν ηχορύπανση κτλ μια χαρά μπορούν. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, μας νομίζουν για πρόβατα. Με ενα ψευτομαγκιόρικο τρόπο κ μια παρωχημένη μεταπολιτευτική φρασεολογία δηλώνουν πως κανένας κατασταλτικός νόμος δεν θα εφαρμοσθεί προκαλώντας γέλωτα σε οποιοδήποτε νοήμων φιλελευθερο άνθρωπο αυτής της χώρας. Το αποτέλεσμα: o ελληνικός οπισθοδρομισμός, το αντάρτικο της γόπας κ η καθεστωτική συντεχνία των φραπεδόμπαρων έκανε συντονιστικό!!!

Ο λύκος φόρεσε προβειά λοιπόν και πάει να μας ξεγελάσει. Ο παραλληρισμός με τον Χίτλερ πολύ σωστός, απο αυτά τα συντονιστικά φαίνεται πως ο φασισμός έχει βαθιές ρίζες στην νεοελληνική κοινωνία. Φυσικά πρόθυμοι "αγράμματοι" επαναστάτες θα ντύσουν την όλη γραφικότητα με μουσικές κ καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως βλέπω κ στην ιστοσελίδα τους.

ΥΓ. Κ εγώ καπνίζω όταν βγω και αγαπώ τα μπαρ της πόλης. Αλλά κύριοι μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας!

Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

episis, ksexnate to basikotero: akomi k an ypirxan eidika sxediasmenoi xwroi gia kapnizontes se kathe magazi, to metro auto de boitha tous ergazomenous!

oi ergazomenoi sta kafe/bar den exoun epilogi! kai de nomizw na douleuei kaneis apo hobby. Den einai swsto diladi, stin anagi tou o ergazomenos na epibiwsei, na roufa ton kapno sou!
oute einai logiki na proteinoume na proslambanontai kapnistes, wste na mi tithete thema. dioti stin anagi tou gia douleia, o kathenas tha dilwsei kapnistis.

ara: i katholiki apagoreusi tou kapnismatos einai i moni lysh!

ilias/gl

Argonaut είπε...

Ρε Ηλιάνα, ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ! αλλα και εδώ μόνοι μας φάγαμε το κεφάλι μας!! και απλά τώρα δεν ειναι να ειναι και οι 2 αλλά πάλι ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΝΙΣΤΕΣ!!!

τόσα χρόνια είχαμε ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ και παρατάσεις! Θυμάσαι ποτέ τα τα χρόνια που ο νόμος επέτρεπε και στους "2" να ειναι στα μαγαζιά ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ? Για πες!!!

η απομόνωση των ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ στα 3 από τα 300 τραπεζάκια... με τα ταμπελάκια προσωρινά μεχρι να χρειαστεί να καπνίσουν και εκεί!!

Ειχε καταστρατηγηθεί πλήρως το δικαίωμα των ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ!! Και εμείς δεν εχουμε επιλογη βλεπεις!!! Εσύ κάνεις το τσιγάρο σου αλλου μετά το φαγητό, ποτό κλπ!! ή μπορείς να αντεξεις μια ώρα!

εγω αν μπω μεσα και βρωμάω, βρωμάς, βρωμάει, που θα φάω θα πιω, ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ!!!

Καλά εισαι σοβαρή? Πραγματικά η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ και μόνο ειναι τόσο αστεία!!!

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ στο ότι σας ζητάνε να μην βρωμάτε. και πες οκ δικαίωμά σου!! Εγώ γιατί να βρωμάωνα με σκτώνεις?? \

και για να μην λες.... ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ να γίνουν χώροι!!! αλλά φτιάξτε πρώτα τις γυάλες να ειστε μέσα με τους ανεμιστήρες και μετά πάρτε άδεια να ανάψετε!! Γιατί όπως εισαι ελληνιδα και ειμαι ελληνας και τα εχουμε δει τοσα χρονια.. ξΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ πάλι!!

ΑΠΟΡΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΙΧΑΘΕΙ να κοροιδευεις και να σε κοροιδεύουν?

Ανώνυμος είπε...

to na poulane oi kafeteries ton kafe 5 eurw k anw, auto einai to anikousto!!!!!!!!!!! einai listeia.

den kanoun kalyetera kamia kinisi gi'auto pou mas gdinoun tin tsepi... k as afisoun ton adikapnistiko nomo ws exei.

Ανώνυμος είπε...

As a doctor I have only one thing to say: in 20 years time all these 20 and 30-year old chain smokers will die form lung cancer. The statistics show that in Greece the percentage of females diagnosed with lung cancer has increased by 80% in the past 5 years.
So if you wish to die of a heart attack or lung/throat cancer when you are in your 40s..this is your choice. But let the others live- don't make everyone else (including children)inhale your smoke

Ανώνυμος είπε...

''... Σκέφτηκα ως ανοιχτός και πλήρης συγκαταβατικός άνθρωπος, να μπω λοιπόν στο συγκεκριμένο ιστότοπο, να ενημερωθώ περί τίνος πρόκειται, να διαβάσω γιατί δημιουργήθηκε, γιατί και πως και ασχολείται τόσο πολύ με το κάπνισμα...'' και δεν καταλαβες τιποτα δυστυχως αγαπητε μου πληρη και γαμω τα ατομα οπως λες τυπε.Αλλα δε τρεχει μια.Δε περιμενω να παρεις χαμπαρι εσυ οι ολοι οι αλλοι ενοχλημενοι.Γι΄'αυτο θα σας το πω απλα.Δημοκρατια εχουμε.Ας διαλεξουν οσοι θελουν,οτι θελουν.{μιλαμε για μπαρακια και καφενεια ετσι?οχι για δημοσιο}γκεκε τωρα?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε...

Το σχόλιο δυστυχώς δείχνει το χάσμα που διακρίνει την κατάσταση της κοινωνίας. Και φυσικά ότι μάλλον ότι και εσύ φίλε/φίλη μου δε έχεις καταλάβει καθόλου γιατί μιλάμε. Η Δημοκρατία που επικαλείσαι σταματά εκεί που παραβιάζεις το δικαίωμα του άλλου. Δημοκρατία για σένα είναι προφανώς να κάνεις το δικό σου σε ένα χώρο και αν του αρέσει του άλλου. Λυπάμαι, αλλά έχουμε διαφορετική αντίληψη για την παιδεία και τη δημοκρατία και μάλλον αυτό δε θα το καταλάβεις ποτέ. Λυπηρό, οπως λυπηρό, και το γκεγκε που χρησιμοποιείς ή και το γαμώ τύπος. Δε νομίζω ότι είμαι και γαμώ τους τύπους. Απλός άνθρωπος είμαι. Και στην τελική τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή... Θα διαφωνούμε προφανώς εσαεί.
Και να σου πω κάτι;
Μπορείς να καπνίζεις και να αργοπεθαίνεις πολύ Δημοκρατικά... Έτσι θα χαίρεσαι ότι κάνεις επανάσταση! Δικαίωμά σου. Αλλά τουλάχιστον μην παραμυθιάζεσαι. Κρίμα είναι...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ηρθα σπιτι σου να καπνισω.Δημοκρατια ειναι να υπαρχει χωρος για σενα και να υπαρχει και για μενα.Ουτε εγω να ερ8ω και καπνιζω στο χωρο σου,ουτε εσυ να παραπονε8εις που καπνιζω στο δικο μου.Ο κυριος με τη ταβερνα για παραδειγμα,μπορει να το αφησει ως εχει,αφου ετσι προτιμα,αλλα και εγω σαν καπνιστης να εχω ενα καφενειο να παω. Ασε που 8α μεινουν χωρις δουλια περιπου ενα εκατομυριο κοσμος.Δεν επιβαλουμε.Ο καθενας να εχει δικαιωμα στην επιλογη.Και σου ξαναλεω...Μιλαμε για καφενεια και μπαρ,οχι για καπου που ειναι υποχρεωτικη η προσελευση.ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΔΕ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ.ΕΣΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΣΑΙ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ. Στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής αρχής, οι προσωπικές απόψεις δεν φτάνουν μέχρι του σημείου να επιβάλλουν μια απαγόρευση στον άλλο: πρέπει να υπάρχει και η έδραση της απαγόρευσης στο Σύνταγμα. Η νομοθετική επιβολή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους αποτελεί παρέμβαση του Κράτους (α) στη ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των καπνιστών, προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των μη καπνιστών και (β) στην επιχειρηματική ελευθερία των καταστημάτων που έχουν επιλέξει να λειτουργούν ως χώροι καπνιστών. Το Σύνταγμα επιτρέπει μια τέτοια παρέμβαση του νομοθέτη, η οποία γίνεται για λόγους προστασίας δικαιωμάτων τρίτων, εφόσον όμως το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 Σ.)Από τη στιγμή που ο νόμος έχει ορισμένα ανοιχτά συνταγματικά ζητήματα και κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να αντιστέκεται στην κρατική παρέμβαση που θεωρεί ότι προσβάλλει τα συνταγματικά του δικαιώματα. Η ανοησία που άκουσα πριν ότι “το Σύνταγμα προβλέπει αντίσταση σε κάποιον νόμο, αλλά μόνο όταν κινδυνεύει η δημοκρατία, όχι το τσιγάρο” υποπίπτει στο κλασικό σφάλμα της διαλεκτικής που οι νομικοί ονομάζουμε “λήψη του ζητουμένου”. Η δημοκρατία δεν απειλείται μόνο από “τανκς”, απειλείται κάθε φορά που θεσπίζεται ένας αντισυνταγματικός νόμος. Τον οποίο, αφού οι δικαστές οφείλουν να μην εφαρμόζουν, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αμφισβητούν.''Ο φασισμος δεν ειναι ιδεολογια,ειναι νοοτροπια.Εγω αποφασιζω για τους αλλους και επιβαλλω τις επιλογες μου.Οσο και αν σε βολευει ,φιλε που κανεις μαθηματα δημοκρατιας,δεν παυει να ειναι μια αδικη και παραλογη απαγορευση.Ειναι μια κακη αρχη και ενα κακο προηγουμενο που αργα η γρηγορα θα το βρουμε μπροστα μας με τη μια η την αλλη μορφη.Και για να παραφρασω λιγο τον Martin Niemoeller,''...πρωτα ηρ8αν για τους καπνιστες,αλλα εμεις δε μιλησαμε γιατι δεν ειμαστε καπνιστες....''ΞΥΠΝΑ ΦΙΛΕ.Το κράτος-πατερούλης έβαλε ακόµη ένα κερασάκι στην τούρτα της εξουσίας του. Η υγεία µας και το καλό µας είναι απλώς προπέτασµα καπνού. Στην πραγµατικότητα θέλει, όπως οι αυταρχικοί δάσκαλοι, να κάµψει για άλλη µια φορά τις αντιστάσεις. Να τσακίσει οποιαδήποτε τάση για ανυπακοή και αµφισβήτηση του πολιτικά ορθού. Και, φυσικά, βρήκε το κατάλληλο έδαφος: την εποχή κατά την οποία οι ήδη ευνουχισµένοι και αδιάφοροι πολίτες έχουν παραδώσει την ψυχή τους στον... σατανά της κάθε εξουσίας και αφήνουν να τους ποδηγετεί. Ετσι, στη δηµοκρατία της Ελλάδας του 2010 προέκυψαν µουτζαχεντίν αντικαπνιστές και υπό διωγµόν καπνιστές. Καταπατήθηκε κάθε έννοια ελευθερίας και αυτοδιάθεσης. Ευνοήθηκε ο χαφιεδισµός στα τετραψήφια νούµερα των καταγγελιών. Οι καταστηµατάρχες, διαφωνούντες ή µη, έκρυψαν βιαστικά τα τασάκια και έγιναν µε το στανιό συνένοχοι των εµπνευστών του αντιδηµοκρατικού νόµου, αφού τα χαράτσια είναι µεγάλα. Ακόµη και καπνιστές συµβιβάστηκαν: «Ευκαιρία να το κόψουµε» είπαν, συµµορφούµενοι προς τας υποδείξεις. Σαν να µην µπορούσαν να το κόψουν από µόνοι τους, χρειαζόταν κάποιος να τους το επιβάλει.

Η µέγιστη υποκρισία: αν το τσιγάρο κάνει τόσο κακό, γιατί δεν το απαγορεύουν ως παράνοµο αλλά αρέσκονται στο να µαζεύουν τους φουσκωµένους φόρους που αντιστοιχούν σε κάθε πακέτο

Ανώνυμος είπε...

Λίγο από όλη αυτή την ενέργεια σε αυτό το ρημάδι τον τόπο να πήγαινε στις ΠΡΑΞΕΙΣ, και όχι στο πολύ μπλα, μπλά θα ήμασταν αλλού... Ουφ. Σε λίγο, που θα χάσει και "ένα εκατομύριο κόσμος " τις δουλειές του, θα ανοίξουν και οι πύλες της Κολάσεως και θα έρθει ο Βελζεβουλ... και όλο αυτό για το τσιγάρο. Βρε τι πάθαμε...
2 απλά λινκς ενδιαφέροντα:
http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=4270&reftab=37&t=%CE%A4%CE%BF-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1

Σημ: Κανά Συντονιστικό για το παρακάτω επίσης μπορούμε να φτιάξουμε; Συνταγματικό Δικαίωμα και αυτό...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100005_31/10/2010_420717

Ανώνυμος είπε...

Αυτη ειναι η προβλεψη φιλε, οσο δυσκολο και να ειναι για να το κατανοησεις..Σχεδον ενα εκατομυριο.Αλλα δε βαριεσαι..εμεις να μαστε καλα...(ακου ουφ..!!)