Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Μια επίσκεψη στον... Μπαρμπέρη! "The Barber Shop 1900"!


  Σαν σκηνικό από το 1900...
Το ποδήλατο κύλησε στην άσφαλτο του Κολωνακίου, αρχές καλοκαιριού και η ζέστη της πόλης είχε αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της.  Που να πας τέτοια ώρα, απογευματινή, που θέλεις λίγο δροσιά, λίγο φροντίδα στο ταλαιπωρημένο, σκονισμένο πρόσωπο;  Το μυαλό γύρισε και θυμήθηκε μια "περσόνα" της πόλης που έτυχε να γνωρίσω σε μια συνέντευξη για το ποδήλατο στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.  Τον Παναγιώτη Γρηγορίου.

Ανήσυχος άνθρωπος, με καταγωγή από την πάντα ξύπνια και εύρωστη κοινότητα των Ελλήνων της Αιγύπτου και μετά από πολλά χρόνια σταδιοδρομίας στα γνωστά λιβάδια του corporate world, αποφάσισε να κάνει μια στροφή 180° και να φέρει ένα κομμάτι της Ανατολής στην καρδιά της Αθήνας.  Ένα παραδοσιακό Μπαρμπέρικο, από αυτά που σχεδόν έχουν χαθεί από την μοντέρνα ζωή της πόλης, αλλά που ανθούν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Και επειδή θεωρώ, ότι η Αθήνα κινείται ακόμα στη σφαίρα επιρροής της Ανατολής και σε διχασμό με τη Δύση, καιρός ήταν να ξαναγυρίσουμε λίγο στα βασικά "συστατικά" της ανδρικής περιποίησης.  Γένια, μουστάκια, μαλλιά, κολόνιες και κρέμες με αρώματα της Μεσογείου, πινέλα και ξυράφια, πολυθρόνες, παλιά μεγαλεία που όμως ένιωσαν την ανάγκη να ξαναγεννηθούν!
 
Το "άρωμα" αποικιακού χαρακτήρα προσδίδει στο χώρο άλλο "αέρα"
Ο Παναγιώτης μου είχε μιλήσει με πολύ πάθος για τη φιλοσοφία του, για αυτό που προσπάθησε να φτιάξει, με πολύ κόπο και φροντίδα.  Με κέρδισε. Ξεχωρίζω τους ανθρώπους από τα θέλω τους, από τις ιδέες τους που το παλεύουν κόντρα στο ρεύμα, με την ικανοποίηση να πετύχουν το δικό τους μικρόκοσμο. Και για αυτό, το έβαλα σκοπό, να πάρω το μικρό σπαστό ποδήλατο και σε μια βόλτα στην πόλη να επισκεφτώ το "Barber Shop 1900". 
 
Ατμοσφαιρικό πέρα για πέρα..
Έτσι στα ξαφνικά, αποφάσισα να βρω τη Δ/νση και να επισκεφτώ για μια περιποίηση στα γένια μου, που είχαν αφηνιάσει η αλήθεια είναι και καλούσαν για γενικό ρετούς!  Θυμόμουν: Υψηλάντου 35 και Πλουτάρχου, απέναντι από τη Βρετανική Πρεσβεία, χαμηλά. Βρήκα από τον κατάλογο το τηλέφωνο, κάλεσα, πήρα θετική απάντηση τύπου "έλα όπως είσαι", που πολύ μου άρεσε και σε 5 λεπτά ήμουν έξω από το χώρο.


Το ποδηλατάκι, καλοδεχούμενο από τον ιδιοκτήτη βρήκε τη γωνιά του!
Με το που μπήκα στα ενδότερα, ο ευγενέστατος Παναγιώτης, που με θυμήθηκε και υπήρξε εγκάρδιος οικοδεσπότης καθ΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψης μου, με τα κερασμένα εσπρεσσάκια και την κουβεντούλα για την ιστορία αυτής της αναγέννησης, με έκανε να νιώσω άνετα, σαν να πήγαινα επίσκεψη στο αστικό σπίτι ενός φίλου που είχα να δω από παλιά. Ο χώρος, γεμάτος από αντίκες, από ιστορικές φωτογραφίες, αντικείμενα ανδρικής και όχι μόνο περιποίησης, έβγαζε μια ηρεμία, μια γαλήνη στο κέντρο της πόλης.  Ένα, ένα τα έχει μαζέψει ο "μερακλής" Παναγιώτης και έφτιαξε πραγματικά ένα περιβάλλον αντάξιο και πολύ καλύτερο αυτών των ακριβών μαγαζιών που έχω επισκεφτεί σε ορισμένες συνοικίες στο Κάιρο και στην Κων/πολη. 



Ο Αιγύπτιος, επαγγελματίας πέρα για πέρα, με το όνομα Ayad επί του έργου!
Σαν σκηνικό...
Ο Ayad στο βάθος, ταλαντούχος Μπαρμπέρης από το Κάιρο, και με νωπά τα γεγονότα της Αιγύπτου στο μυαλό και στην κουβέντα, έβαζε τα δυνατά του για να περιποιηθεί με αξιοπρέπεια τον πελάτη στην πολυθρόνα, έπαιρνε οδηγίες για τη σειρά των πελατών από τον Παναγιώτη, που φυσικά συνεννοούνταν μαζί του στα Αραβικά. Τα χέρια του πετούσαν, έβλεπες μια τέχνη ολόκληρη να ξετυλίγεται μπροστά σου, τέχνη που έχει ταξιδέψει από γενιά σε γενιά μέσα στην οικογένεια του.  Όπως η μοναδική εμπειρία της αποτρίχωσης με την κλωστή, που δεν είχα ξαναδοκιμάσει και έπρεπε πάση θυσία να ζήσω.  Μια μέθοδος, εξόχως αποτελεσματική για τις τριχούλες στα αυτιά, στα φρύδια κτλ, που έχει λιγάκι οδυνηρή διαδικασία, τίποτα σπουδαίο, αλλά απίστευτο αποτέλεσμα.

Τα παρακάτω VIDEO νομίζω θα μιλήσουν από μόνα τους...

(Απενεργοποιήστε τον ήχο και video από δεξιά και επάνω για καλύτερη απόλαυση)

The Depilation Oriental Style
Η αποτρίχωση με την κλωστή Οριεντάλ!

Και αφού "αποτριχώθηκα", ήρθε η ώρα για το ξύρισμα με το ξυράφι το "θανατηφόρο", το συνυφασμένο με τις αστυνομικές και όχι μόνο ταινίες, την επιτομή της ανδρικής εμπειρίας στο ξύρισμα... Όπου βέβαια, πρέπει να είσαι ψύχραιμο, ήρεμο παιδί προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων δεινών.  Εννοείτε πως στα έμπειρα χέρια του Ayad, όλα αυτά είναι παιχνιδάκι και μάλλον η δυσκολία ήμουν εγώ που δεν μπορούσα να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου, αλλά που επειδή ήθελα και σχήμα, έπρεπε να κάνω "τρελές" γκριμάτσες, αφού πως αλλιώς θα "κάτσει" η γραμμή; Και ιδού η ιστορία...

Το Ξύρισμα αλά Ayad!

Και οι "γλυκιές φατσούλες"...


Ωραία ε;


Σαν μια άλλη εποχή, στα στενά του Κολωνακίου...



Και να κλείνετε ραντεβουδάκια, αν και το μαγαζί είναι πολύ ευέλικτο!
Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο ωραία εμπειρία ήταν η ζεστή πετσέτα πάνω στο πρόσωπο, η χαλάρωση, τα αρώματα που με πλημμύρισαν, η αίσθηση καθαριότητας μετά από μια κουραστική μέρα με το ποδήλατο στους δρόμους, το "ευαίσθητο" χέρι του Αιγύπτιου σπεσιαλίστα, η όλη κουλτούρα που συνοδεύει την επίσκεψη στο χώρο αυτό. Ένας χώρος που μπορείς να κουβεντιάσεις, λίγο να ξεχαστείς, να πεις μια κουβέντα παραπάνω για θέματα που σε απασχολούν και όχι να ακούς, τις καλές δε λέω βρε παιδί μου, αλλά γυναικείες κουβέντες, τύπου ανταύγεια, χρωματάκια, ποστίς, παράπονα για τη φράντζα που πήρε λάθος κλίση στο σεσουάρ, νύχι γαλλικό, τουρκικό, στρας και νύφες με τιάρες ή όχι και πως θα κάτσει το μαλλί στο γάμο, οξυζενέ, παριζιάνικα σαλόνια και φωτό κτλ κτλ κτλ... Εδώ λίγο μπαίνουν τα πράγματα στην τάξη τους. Η καλύτερα στο φύλο τους!


Ο Παναγιώτης Γρηγορίου, στο φυσικό του χώρο. Ζεν πρεμιέ τυπάκι, όπως βλέπετε! 
Very boem style!
O Ayad, περιεργάζεται το μικρό Brompton!
Δε θα μπορούσα να φανταστώ τίποτα καλύτερο εκείνο το απόγευμα, που αναπάντεχα "ταξίδεψα" σε μέρη που αγαπώ, σε μια ατμόσφαιρα Καβαφική θα έλεγα, μια περιποίηση που δεν είναι πολυτέλεια, είναι μικρή ανάγκη μας.  Ναι, οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες, αλλά μια στο τόσο μπορείς με περίπου 15€ που κοστίζει η όλη διαδικασία (μαζί με κούρεμα περίπου ένα 30αρι), να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου. Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο και σε κάνει λίγο να αισθάνεσαι, κόντρα στο κλίμα μιζέριας που επικρατεί, ότι μπορείς να κάνεις ένα μικρό δώρο στον εαυτό σου. Και να είστε σίγουροι ότι θα κολλήσετε.  Κάπως έτσι έγινα πελάτης, γνώρισα και ένα άνθρωπο που πραγματικά το λέει η καρδιά του, που το ακτινοβολεί και αν κάτι γίνεται σωστά και με φροντίδα γιατί να μη το επικοινωνείς άλλωστε;

Ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη και όπως έχεις καταλάβει, 
θα με βλέπεις συχνά πια!

Data Sheet:

"1900 The Barber Shop"
Υψηλάντου 35 & Πλουτάρχου γωνία
Κολωνάκι
Τηλ: 210 7220511
Opening Hours

Mon: 10.00-15.00
Tue: 10.00-20.30
Wed: 10.00-15.00
Thu-Sat: 10.00-20.30
Music for this post (with an Eastern influence): 
Thievery Corporation, "The Forgotten People"

2 σχόλια:

Unknown είπε...

thelw k egwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
re!!!!

Ανώνυμος είπε...

koyklos koureas----- ;)