Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Στους "Εμπόρους των Εθνών", Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών



"...Το ανωφερές έχει κατάβασιν,


και η πτήσις έχει πτώσιν..."

Στην περιρρέουσα κατάσταση της πόλης της Αθήνας, σε μια Πέμπτη 20 Οκτώβρη γεμάτη μίσος, θλίψη, ταραχή αλλά συνάμα και λυτρωτική συνεύρεση ανθρώπων, η τέχνη μπορεί και αποτελεί ακόμα, μια νησίδα στο τέλμα. Το Θέατρο υπάρχει ακόμα, για να μας διδάσκει, να ταξιδεύει, να προβληματίζει, να προκαλεί και ν' αγγίζει αισθήσεις. Να σε κάνει να χώνεσαι στη θέση σου και να χάνεσαι στη δύναμη της εικόνας, του σκηνικού, του ταλέντου, του λόγου. Και αν αυτός ο λόγος είναι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αυτού του λεγόμενου και "κοσμοκαλόγερου" συγγραφέα, τόσο όμορφος, ίσως κάπως παλιός, αλλά μια "χορωδία" λέξεων, ένα ποίημα, ένας ηχητικός πλούτος μιας ιδιαίτερης γραφής που δεν μπορεί μάλλον να υπάρξει ξανά.

Κάπως έτσι η ομάδα ΟΠΕΡΑ, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας (από τα πιο δραστήρια ΔΗΠΕΘΕ) και ο σκηνοθέτης-μουσικός Συνθέτης Θ. Αμπαζής, έπλασαν ένα έργο, μια "τύπου" performance σε αγαστή συνεργασία με την εικόνα, με live μουσική επί σκηνής, με τη συμμετοχή εξαιρετικά δουλεμένων ηθοποιών, συγχρονισμένου λόγου και κίνησης και σκηνικής εγκατάστασης, που αξίζει σίγουρα της προσοχής όλων σας. Και αυτό γιατί είναι μια συνολικά καλοστημένη εικαστική καλλιτεχνική δουλειά, που αναμοχλεύει τα ανθρώπινα πάθη, με τη σημερινή κατάσταση, μ΄ένα λόγο που κρίνει (προς μεγάλη έκπληξη για το συγγραφέα που ήταν σε αγαστή σχέση με την Ορθοδοξία) την εκκλησία και τις ηθικές της, αλλά και ένα λόγο πολιτικό που παραπέμπει σε μανιφέστο κατά της "πλουτοκρατίας" και της δήθεν δημοκρατίας και όλου του πολιτικού συστήματος! Εξαιρετικής σύλληψης για την εποχή, αρχές 20ου αιώνα δηλαδή!

Η ιστορία αποτελείται από μια σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με φόντο τα νησιά του Αιγαίου, τη Βενετοκρατία και μια "απαγωγή" γυναίκας, της Αυγούστας από το νησί της Νάξου, από τον Ενετό Μάρκο Σενούτο, εγκαταλείποντας το σύζυγο της Ιωάννη Μούχρα. Ορμώμενη από μια ακατανίκητη ερωτική επιθυμία, η Αυγούστα βρίσκει τελικά το θάνατο αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για τη φύση του ανθρώπου και τα πάθη του.

Το έργο στήθηκε σαν μια σύνθετη μουσική παρτιτούρα, με 4 πράξεις, τέσσερα θα μπορούσαμε να πούμε μουσικά μέρη, που βοηθούν στην κατανόηση του λόγου και των "συνθηκών" του έργου. Ξεχώρισα το λεπτό χιούμορ, τις καθαρά αυτοσχεδιαστικές κινήσεις των ηθοποιών που έδωσαν μάλλον ένα άριστο αποτέλεσμα συνδυαστικής κίνησης και λόγου, μια βαθιά δουλειά, μια πειθαρχημένη δουλειά, που συναδελφικά καταλάβαινα και σεβάστηκα κάθε λεπτό της σημείο και στίγμα. Είμαι σίγουρος ότι πέρασαν, πολλές, μα πολλές ώρες πρόβας για ένα αποτέλεσμα που τους δικαιώνει.

Τελείωσα λοιπόν αυτή τη δύσκολη Πέμπτη 20/10, με μια ιστορία "γεμάτη", μια προσπάθεια αξιοσημείωτη, μια ελπίδα ότι, ναι συμβαίνουν και εδώ ωραιότατα πράγματα, αρκεί να τα αφήσουμε να ανθίζουν. Να ανθίζουν και να μας πλαισιώνουν.  Ναι υπάρχουν και εδώ ταλέντα που μπορούν και καταθέτουν ακόμα δουλειές που χαίρεσαι να βλέπεις. Συνάδελφοι σας ευχαριστώ! Με ταξιδέψατε. Αλήθεια είναι.



Η Ταυτότητα της Παράστασης

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού Σκηνοθεσία-Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου 
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μαϊστράλη
B΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος
Ερμηνεύουν: οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος ΑβαρικιώτηςΤζωρτζίνα Δαλιάνη,Κώστας ΚαλλιβρετάκηςΝέστορας ΚοψιδάςΜαρία ΠαρασύρηΔανάη Σαριδάκη και οι μουσικοί Ιάκωβος ΠαυλόπουλοςΣοφία Ευκλείδου

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRΑ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
Διδασκαλία Tai Chi για τις ανάγκες της παράστασης: Μιχάλης Τσικριτέας
Οργάνωση παραγωγής OΠERA: Ευγενία Σωμαρά
Κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Θαλασσινός

Εισιτήρια: 18€ και μειωμένο 10€

Δεν υπάρχουν σχόλια: