Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Μικρές Αναταράξεις Νο 2. Χαμένοι στην ομίχλη...



Σκηνικό: Σχεδόν όλα τα μπαρ, καφέ κτλ της πόλης...

Πρωταγωνιστές: οι γνωστοί σε όλους φίλοι Έλληνες, Ελληνίδες (κυρίως)
και όχι μόνο, καπνιστές


Δεν έχουν περάσει, ούτε 4-5 μήνες από το "δήθεν" νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος, του και πάλι "δήθεν" Μεσσιέ Αβραμό, και στην Ελλάδα του 2010, δεν μπορούμε ούτε αυτό το απλό μέτρο να εφαρμόσουμε. Στη διπλανή Τουρκία, που είναι εξίσου Ανατολίτες, και φίλοι του καπνού, τα μέτρα εφαρμόστηκαν μια χαρά, κανείς δεν κάθισε να το σκεφτεί και πολύ πολύ.

Υπάρχουν κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις, κυρίως σε εστιατόρια, που νομίζω είναι απόλυτα αναγκαίο, αφού ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο η μια ταβέρνα, αυτή η απλή αλλά εξαίσια απόλαυση του φαγητού, της γεύσης στο ουρανίσκο και της όσφρησης του φαγητού, ήταν καταδικασμένη να χάνεται στην ομίχλη της τσιγαρίλας.

Θα εξηγηθώ μια και καλή.

Απαιτώ ως πολίτης που έχει επιλέξει μια συνήθεια ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙ, όπως άλλοι πολίτες έχουν επιλέξει ΝΑ καπνίζουν, την ίση, τουλάχιστον μεταχείριση όπου πάω σε σχέση με τους τελευταίους. Από τότε που γεννήθηκα, σε αυτή τη χώρα, ζω με τη "δικτατορία" της πλειοψηφίας των καπνιστών, που απλά γουστάρουν να καπνίζουν παντού, να απαιτούν το δικαίωμά τους (δήθεν), τσαλακώνοντας το δικό μου δικαίωμα, να μην αποδέχονται τη διαφορετική άποψη. Κατανοώ και σέβομαι απόλυτα το δικό τους εθισμό (γιατί αυτό είναι) και την "ευχαρίστηση" που τους προσφέρει. Αλλά πως να το κάνουμε, βλάπτετε και εμένα. Αλλά θέλω και εγώ τον αέρα μου, τη δική μου καθαρή (όσο γίνεται σε μια πόλη βεβαρημένη) ατμόσφαιρα. Οι ίδιοι εδώ υπερασπιστές της άποψης, ότι εδώ είναι Ελλάδα, ότι το τσιγάρο, είναι μαγκιά, όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη και αλλού, γίνονται αρνάκια. Ας δοκιμάσουν στη διπλανή Τουρκία ή Αγγλία να ανάψουν τσιγαράκι σε κλειστό χώρο, αν θέλουν να κάνουν επανάσταση. Υπάρχει ένα πολύ καλό άρθρο του Χρήστου Μιχαηλίδη, στη LIFO για αυτή την ιστορία. Και επειδή ωραίες είναι οι συζητήσεις περί διαφορετικών εντελώς χώρων, αλλά ούτε και αυτό το σεβαστήκατε, ούτε εσείς, ούτε οι ιδιοκτήτες κανενός μαγαζιού, λυπάμαι αλλά μόνο με το βούρδουλα και την καθολική απαγόρευση μπορεί να γίνει (πια) κάτι.

Έχω ακούσει, τόσο καιρό, άπειρες μπούρδες, ότι η μόλυνση του αέρα είναι πιο σημαντική, άρα δεν βαριέσαι, ότι τι να κάνουμε, θέλουν να καπνίζουν και τα γκαρσόνια, ότι θα υποστούμε οικονομική καταστροφή, ότι θα ανοίξει ο τάφος του Τουταγχαμόν και θα έρθουν οι 700 πληγές του Φαραώ... Μονίμως δικαιολογίες, σε μια κοινωνία που δεν θέλει με τίποτα να μεγαλώσει, να κάνει η ίδια τις αλλαγές που πρέπει να κάνει. Ένα ανώριμο ανήλικο, κακομαθημένο σώμα.

Το δε κράτος, φταίει πάνω απ 'όλα, γιατί τελικά πλήρωσε 1-2 διαφημιστικές, οι οποίες τα τσέπωσαν μια χαρά για την καμπάνια γιαλαντζί, δεν έστησε κανένα σωστό ελεγκτικό μηχανισμό, οι Δήμοι δεν έχουν χαμπάρι για άδειες, και το γαϊτανάκι της ανεπάρκειας συνεχίζεται. Πέταξε και την ανόητη ρύθμιση, για καπνίζοντες χώρους κάτω από 70 τ.μ., δηλαδή έβαλε δερβέναγα τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, που όπως π.χ. ένας γνωστός μου που έχει μπαρ στο Κέντρο και το απαγόρευσε, κοίταξε αριστερά και δεξιά τον ανταγωνισμό και σάστισε. ΟΛΟΙ ακόμα και τα 200 τ.μ., συνέχιζαν να μην εφαρμόζουν τίποτα και ο άνθρωπος αφού είδε και απόειδε, σκέφτηκε γιατί να κρατάει τον σταυρό του οσίου και είπε... "Δε βαριέσαι... Καπνίστε". Όλη η Ελλάδα, δε βαριέσαι λοιπόν.

Δε βαριέσαι που ο καρκίνος θερίζει, που οι εγχειρήσεις καρδιάς αυξάνονται και πληθαίνουν, όλες οι ασθένειες που έχουν να κάνουν με το κάπνισμα είναι στα high τους... Βάλτε μέσα και το εκρηκτικό μείγμα, απαράδεκτης διατροφής, τεμπελιάς και μη άσκησης για το 70% του πληθυσμού, τις πόλεις μας που έχουν άρρωστα πνευμόνια, λίγο και το Τσερνομπίλ που φάγαμε στην κεφάλα και έδεσε ο κόμπος. Το σύστημα υγείας, με όλες τις άλλες ανεπάρκειες του, ξεχειλώνεται, λειτουργεί στα όρια. Βλέπω έφηβους και νέα παιδιά και κυρίως κορίτσια, γυναίκες, συνέχεια, πάφα πούφα, το παίζουν θηλυκές, φαμ φαταλ! Πολύ φαταλ όμως έτσι;

Άνθρωποι χάνονται μωρέ, άνθρωποι, μητέρες, πατεράδες, αδέρφια, ηλικίες 40, 50, δημιουργικοί άνθρωποι, χρήσιμα μέλη της κοινωνίας, δεν καταλαβαίνει κανείς;

Κάντε ένα καλό για τον εαυτό σας βρε παιδιά. Κάντε την επανάσταση σας, για το ιερό σας σώμα και ψυχή, για την τσέπη σας, για να μην πλουτίζετε τις καπνοβιομηχανίες, για να πηγαίνετε κάνα ταξιδάκι παραπάνω και όχι μόνο κάθε χρόνο, να μην πλουτίζετε τους γιατρούς. Φυσικά και ποτέ δεν ξέρεις, όλοι μας μπορούμε να πάθουμε κάτι, αλλά τόσο πολύ πια θέλετε να παίζετε στη ρουλέτα της ζωής σας; Και όχι μόνο αυτό, αλλά να την παραφορτώνετε και άνισα στα ρίσκα.

Πάρτε τώρα και αυτό...

Σας τα λέει όλα αυτά και ένας τύπος, που έκανε και κάνα τσιγαράκι στα νυχτερινά του περπατήματα και όχι μόνο... Ώσπου κατάλαβε ότι ήταν έρμαιο μιας απλής συνήθειας. Και ένα πρωινό, του Αγ. Πνεύματος πριν χρόνια (επιφοίτηση), σηκώθηκε από το κρεβάτι με μια αηδία στο στόμα και είπε ΟΧΙ ΠΙΑ. Και από τότε τελείωσε η ιστορία.

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία...
Από όλα αυτά που μας εξουσιάζουν, ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό.

ΥΓ: Μαριλίζα δώστα όλα.
ΤΕΡΜΑ! ΦΤΑΝΕΙ!
ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΑΚΑΠΝΟ...
και τον Κινέζο βελονιστή...

ΥΓ: Σκοπίμως δεν λέω λέξη για τη σημερινή μέρα, της επετείου του Πολυτεχνείου, γιατί είμαι πολύ θυμωμένος με τη γενιά αυτή που γέμισε κοιλαράδες, με τζιπ, βίλες, ωχ αδερφισμό, διαφθορά, βόλεμα. Η επανάσταση πνίγηκε από τα παιδιά της...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα έλεγες τίποτα για τη σημερινή μέρα αλλά τελικά ήταν υπέρ-αρκετό το μήνυμα που περνάς σε 3 μόλις γραμμές!
Όσο για το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος, αρχικά είχα απελπιστεί και πιστέψει ότι δεν θα γίνει τπτ απολύτως. Τελικά όμως λέω πως αν "φωνάζουμε" κ μεις όσο μπορούμε, ίσως γίνει κάτι..

maximus είπε...

Συμφωνούμε! Αν και εκτός από τους δικούς μας ανθρώπους νομίζω δεν έχουμε διακαίωμα να επιβάλλουμε το τί είναι καλό και τι όχι.. Το κράτος πρέπει να φροντίσει για μια πιο αυστηρή νομοθεσία που να έχει εφαρμογή αλλά και οι καπνιστές πρέπει να μάθουν να μας σέβονται όπως τους σεβόμασταν τόσα χρόνια! Έχω κι εγώ καπνίσει για "συντροφιά", έχω εισπνεύσει τον καπνό αμέτρητων τσιγάρων για να μπορώ να συζητώ με τους φίλους μου με τις ώρες αλλά ως εδώ!

Απορία: O Κινέζος βελονιστής ;;

eliana είπε...

Αν και εθισμένη στο τσιγάρο για πολλά χρόνια θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σου φίλε μου, αλλά μήπως το ίδιο το κράτος θα έπρεπε να απαγορέψει την πώληση του καπνού αφού είναι το βλαβερό για την υγεία όλων μας;
Μήπως λοιπόν τα λεφτά είναι πολλά;
Μήπως αφού είναι ένα ναρκωτικό δε θα έπρεπε να πωλείται με τη ευλογιά το κράτους και των φόρων;

Ηλιάνα

Ανώνυμος είπε...

Epitelous apaiteite katholiki apagoreusi tou kapnismatos se olous tous dimosious xwrous!!!!
Ta imimetra den apodidoun.

Pou einai to ypeuthino kratos pou dialalei oti xtizei i nea kybernisi (i palia den to epixirise kan)?

Kai telika, h yposimiwsi sou einai ola ta lefta!!!!!

xx

Ανώνυμος είπε...

Έχω μία από τις λίγες ταβέρνες που έχουν απαγορέψει καθολικά το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του καταστήματος, και αυτό κοινοποιήθηκε στους αγαπητούς μου πελάτες ένα μήνα πριν από την 1η Ιουλίου. Φυσικά οι αντιδράσεις ξεκίνησαν αφού το κρύο ανάγκασε τον κόσμο να μπει μέσα.Σας πληροφορώ ότι μέχρι στιγμής μόνο 2 πελάτες τόλμησαν να ανάψουν τσιγαράκι μέσα στο κατάστημα και ύστερα από επισήμανση άλλου πελάτη ενημερώθηκαν ευγενικά ότι πλέον απαγορεύεται και άν έχουν την καλή διάθεση να περάσουν έξω να συνεχίσουν το τσιγάρο τους.Δυσανασχέτησαν, ειρωνέυτηκάν αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή στην τελική παρά να βγούν έξω. Έκει που θέλω να καταλήξω είναι ότι είναι στο χέρι των μη καπνιστών να εφαρμοστεί ο νόμος και να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Μπορεί ο νόμος να είναι ημιτελής αυτήν την στιγμή και εύχομαι η Κα Ξενογιαννακοπούλου να τον διορθώσει προς την σωστή κατεύθυνση σύντομα αλλά μόνο αν επιμείνουν οι μη καπνιστές στα μαγαζιά που συχνάζουν θα καταφέρουμε καθολική απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους τους κλειστούς χώρους όπως θα έπρεπε να ισχύσει εξ αρχής.

Ανώνυμος είπε...

@1st Anonymous
Τελικά δεν θέλει πολλά λόγια για μια ιδέα γραφής έτσι;
@MAXIMUS
Λοιπόν η ιστορία με τον Κινέζο (για την ακρίβεια ήταν Βιετναμέζος) βελονιστή, πάει κάποια χρόνια πίσω όταν είχαν συλλάβει τον Πανούση, για τη γνωστή κόντρα που είχε με τον Νταλάρα. Εκείνη την εποχή είχαν συλλάβει και ένα Βιετναμέζο βελονιστή, που δεν ήταν και πολύ σωστός, εννοώ με άδειες και τέτοια για τις βελόνες, αλλά ήταν και λίγο κακομοίρης. Είχε γίνει όμως θέμα, οπότε πήγε και αυτός στα κρατητήρια. Ο Πανούσης λοιπόν, εξερχόμενος από τα κρατητήρια ή δικαστήρια δεν θυμάμαι, έμαθε για την ιστορία, και ελάλησε το παραπάνω... Λευτεριά στο Βιετναμέζο βελονιστή... Σημ: Με βελονισμό, υπάρχουν αποτελέσματα για το κάπνισμα! Άντε, ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια σας έβγαλα σήμερα!
@Eliana
Δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης της παροχής συγκεκριμένων προιόντων... Αν όμως δεν υπήρχε ζήτηση, τότε η αγορά θα το έλυνε το θέμα απλά κια ήρεμα. Μα εδώ το αλκοόλ, πωλείται παντού και σε μπόμπα μορφή και κανείς δεν μιλάει, για το πόσο έχει διαλύσει σπίτια και ανθρώπους...
@2nd Anonymous
Συμφωνούμε μια χαρά λοιπόν... Τι να πρωτοχτίσει και αυτή η κυβέρνηση; Σάμπως αντέχει και αυτή; Εδώ έχει πέσει το σπίτι και έχουμε φτάσει και στον μπίθουλα!
@3rd Anonymous
Κατάλαβα ποιά ταβέρνα είσαι, γιατί σας επισκέφτηκα και πρόσφατα και πολύ το χάρηκα.
Λοιπόν παίδες, φοβερή ταβέρνίτσα, χωρις καπνό, εξαιρετικό φαγητό... Το Βραστό, Ρόδων 3, Χαλάνδρι, Ρεματιά, Πολύδροσο! Και τόσο καλοί άνθρωποι και με πείσμα για ποιότητα και καλό... αέρα!

Ανώνυμος είπε...

agapite petalaki:

mia xara ta les alla min epanalabeis oute kan ston eauto sou tin aporia "ti na prwtoxtisei k auth h kybernisi".
Skopos einai oi kybernwntes na mi xasoun oute mia mera douleias apo to omologoumenos diskolo ergo tous.
k gia na ginei auto xreiazetai kathe apofygh tetoiwn aporiwn oi opoies prosdidoun pistwsi xronou enw xronos den yparxei katholou.

diaforetika, tha tin pathoume opws k me tous proigoumenous pou araksan mia xara stin eksousia dioti tha ypirxe xronos na ergastoun argotera...

isws akougomai poly apaititikos, alla de me noiazei, dioti eimai.
k apaitw apo tous kybernwntes na ta "prwtoxtisoun" ola!
Kai malista grigora k me fora.
Kai to pesmeno spiti to thelw ksana orthio. Douleia tous einai. Gi'auto plirwnontai (k oxi ligo... ) k gi'auto akomi k to kinito tous eine plirwmeno apo emas.

Ara kamia pistwsi xronou k kamia dikaiologia...
Nai, na ta prolaboun ola.

xairetismous,

anwnymos 2.

k είπε...

Αααααχ Πεταλάκη μου! Χρόνια φωνάζω η δόλια κα ιείμαι η ξενέρωτη κα ιη υστερική!!! Να 'γιάσει το στόμα σου!

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος 2
Μωρέ συμφωνούμε! Δεν θα σε χαλάσω το χατίρι! Καλά τα λες!
@Kayadesigner
Μπα καθόλου υστερική και ξενέρωτη! Απάνω τους!

Pytheas είπε...

Τι να πω...με κάλυψες και με το παραπάνω! Να σου πω κι εγώ μια άσχημη εμπειρία που είχα:
Μετά από βάφτιση αποφασίσαμε να πάμε για καφεδάκι στο Λαύριο, στο Flocafe, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται (σύμφωνα με την πινακίδα στην είσοδο).
Με το που μπήκαμε μέσα δε βλέπαμε μπροστά μας από την κάπνα! Προσπαθήσαμε να βρούμε άκρη με τον υπεύθυνο που τα μάσαγε και μας υπέδειξε χώρο μη καπνιστών, ο οποίος διαχωριζόταν από τον υπόλοιπο χώρο με ένα τοίχο με διακοσμητικές τρύπες!
Καθήσαμε προσωρινά για να μη χαλάσουμε την παρέα αλλά η έγγυος γυναίκα μου σύντομα δεν άντεξε και φύγαμε άρον-άρον...

Φαίνεται τελικά ότι το δικαίωμα των καπνιστών να καπνίσουν σε κατάστημα μη-καπνιζόντων υπερίσχυσε της ανάγκης για καθαρό αέρα μιας εγγύου! Μιλάμε για τέτοιο σεβασμό στο διπλανό και το βασικότερο στην υγεία των υπολοίπων.
Δεν πειράζει, μαθαίνουμε κι εμείς πλέον πού μπορούμε να πάμε και πού όχι, και αρχίζουμε να βάζουμε μεγάλα Χ σε καταστήματα που δεν μας σέβονται. :-(