Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Tα κακώς καμωμένα του Νικήτα Κακλαμάνη και κερασάκι ο "Ποδηλατικός Γύρος".

Ουδέν σχόλιο...

Είμαστε πια, ένα μήνα πριν τις Δημοτικές Εκλογές.

Η Αθήνα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της εδώ και χρόνια.  Το κέντρο της, η καρδιά της πόλης απαξιώνεται συνεχώς από τη Δημαρχία, από τους κατοίκους των προαστίων που δεν τη θεωρούν πόλη της, οι οποίοι "κατεβαίνουν" μια φορά στα 4 χρόνια  για να ψηφίσουν και ακολουθούν καθαρά κομματικές γραμμές στην επιλογή υποψηφίων, χαντακώνοντας ουσιαστικά τους πραγματικούς κατοίκους.  Απαξιώνεται συνεχώς, από την αδιαφορία του μεγαλύτερου ποσοστού των παροικούντων αυτής της πόλης, που ακόμα ονειρεύονται τα χωριά τους και τους αγρούς τους και με την πρώτη ευκαιρία την εγκαταλείπουν (βλ. Πάσχα, Χριστούγεννα) για να ¨ζήσουν" το χωρικό τους ονειρικό περιβάλλον.  Αυτό είναι και το μεγάλο της πρόβλημα.  Ότι η πλειοψηφία τη χρησιμοποιεί, ως πόλη πόρνη, που δεν τη θέλει για μόνιμη σχέση, απλά για να τη ξεζουμίζει. 


Ο Νικήτας Κακλαμάνης, κάτοικος ο ίδιος φυσικά προαστίων, νομίζω Χολαργού, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Λαϊκιστής, με έλλειψη δημοκρατικής φύσης και διάθεσης διαλόγου με οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη, ένα κατασκεύασμα της ΝΔ, έχει καταφέρει να καταστεί η Αθήνα, από τις πιο βρώμικες και σε παρακμή πόλεις της ΝΑ Ευρώπης.  Χωρίς ουσιαστικό σχέδιο. Χωρίς κάποια θέληση για παραδειγματισμό από επιτυχημένες πρακτικές Δημάρχων άλλων πόλεων, που αντιμετωπίζουν πάνω-κάτω τα ίδια προβλήματα, έχει σπαταλήσει χρήματα σε ανούσιες γιορτές, εκδηλώσεις όπου  κάθε δύο και τρεις, το Σύνταγμα μετατρέπεται ουσιαστικά από Πλατεία σε εμποροπανήγυρη και σε αμφιβόλου επιτυχίας πολιτικές.  Μετατρέποντας π.χ. ολόκληρες περιοχές σε διασκεδαστήρια, όπως του Ψυρρή, μετά το Γκάζι, και προσεχώς το Μεταξουργείο. Με τις πολιτικές του, τις καταστρέφει με την ανεξέλεγκτη χορήγηση αδειών, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, διώχνοντας τη μόνιμη κατοικία, ξεζουμίζοντας τη γειτονιά για να την παρατήσει στο έλεος της και μετά να προχωρήσει παραπέρα.
 
Μόλις χθες, το Παρατηρητήριο των Ελεύθερων Χώρων, απέστειλε τις παρακάτω εξελίξεις για τα κακώς πεπραγμένα τα τελευταία 4 χρόνια του νυν Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη στις περιοχές που ελέγχονται από το Δήμο Αθηναίων.  Διαβάστε και αναλογιστείτε για τα καλά.  Ο καθένας από αυτούς μπορεί να είναι και ένας λόγος για να μην πάρει ψήφο για ψήφο.

  1. Πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Βγήκε δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει το χώρο πάρκο και μόνο πάρκο. Κακώς και παρανόμως ο δήμαρχος έκοψε τα δέντρα για πάρκινγκ.
  2. Άλσος Παγκρατίου. Μετά από αντιδράσεις κατοίκων ο δήμαρχος σταμάτησε το σχέδιο για δημιουργία καφετέριας και θεάτρου μέσα στο Άλσος. Ο δήμαρχος δηλώνει ότι αν επανεκλεγεί θα προχωρήσει το έργο.
  3. Κτήμα Δρακόπουλου. Μετά από αντιδράσεις κατοίκων και τη μετατροπή του χώρου σε πάρκο σταμάτησε το χτίσιμο του χώρου από τον Ερυθρό Σταυρό. Είχε προηγηθεί "μνημόνιο" με το Δήμο Αθηναίων, που συμφωνούσε στο χτίσιμο του χώρου.
  4. Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί. Ο δήμαρχος ποτέ δεν πίεσε ή εκδήλωσε ενδιαφέρον για την υλοποίησή του. Ο χώρος κατακερματίζεται και χτίζεται συνεχώς.
  5. Διπλή ανάπλαση γηπέδου ΠΑΟ Αλεξάνδρας-Ελαιώνα. Μετά την απόφαση του ΣτΕ ούτε το Mall μπορεί να γίνει ούτε τα κτήρια που σχεδίαζε ο δήμος.
  6. Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Ο δήμαρχος, αφού είχε κάνει ανάπλαση και είχε καταργήσει την παιδική χαρά της πλατείας Βικτωρίας, υποχώρησε στο κλείδωμα της παιδικής χαράς και του αγίου Παντελεήμονα, υποχωρώντας σε ακροδεξιά στοιχεία που δεν θέλουν να παίζουν εκεί τα παιδία των μεταναστών. Φυσικά έτσι δεν παίζουν ούτε τα ελληνόπουλα! Δεν ενδιαφέρθηκε για τοποθέτηση χημικών WC στην πλατεία για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της περιοχής.
  7. Δημοτικές τουαλέτες σε πλατείες. Σε πολλές περιοχές, όπως στην Πλατεία Αμερικής, είναι κλειστές. Ο δήμος υποχωρεί σε ακροδεξιά στοιχεία που δεν θέλουν να εξυπηρετούνται οι μετανάστες.
  8. Εστιατόριο "Μποσκέτο" στο άλσος Ευαγγελισμού. Ο δήμος προωθούσε με γνωστό επιχειρηματία την κατασκευή εστιατορίου. Δικαστική απόφαση το απέτρεψε.
  9. Λόφοι Φιλοπάππου. Ο Δήμος δεν έχει ενδιαφερθεί για δημοτική έκταση που έχει καταπατήσει το κέντρο "Διόνυσος", που του έχει επιδειχθεί από τους κατοίκους.
  10. Οδός Δημητρακοπούλου, Κουκάκι. Ο Δήμος αρνήθηκε να φυτέψει δέντρα στο πεζοδρόμιο. Οι ίδιοι οι κάτοικοι φυτεύουν δέντρα στο πεζοδρόμιο.
  11. Λόφος Αλεπότρυπας, Κυψέλη. Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται για φυτεύσεις στο λόφο και δεν αντιδρά σε καταπατητές που χτίζουν το λόφο.
  12. Οδός Κανάρη, Κολωνάκι.  Ο Δήμος, έκοψε σε μια νύχτα όλες τις νεραντζιές που ήταν φυτεμένες χρόνια εκεί για να μεγαλώσει το πεζοδρόμιο, με σκοπό να εξυπηρετήσει ουσιαστικά συμφέροντα επιχειρηματιών με καφέ-μπαρ επί της Μηλιώνη με Κανάρη και να φυτέψει αλλότρια προς την Αττική φύση δέντρα, όπως ο Χηνοφώντας με υψηλό κόστος αγοράς και μεταφοράς, που φυσικά κατέληξαν στις τσέπες συγκεκριμένων φυτώριων.  Ακόμα και η σύζυγος του κου Τσάτσου, κάτοικος της γειτονιάς, αναγκάστηκε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας και το "αστικό" Κολωνάκι να μαζέψει υπογραφές για να σωθούν οι καημένες οι νεραντζιές και άλλων οδών όπου σχεδίαζαν και εκεί δήθεν ανάπλαση. (Εξόχως επίκαιρη λοιπόν και η ταινία "Τα Οπωροφόρα της Αθήνας" που παίζεται στους Κινηματογράφους τώρα! :)
  13. Νταμάρια Άνω Κυψέλης. Ο Δήμος εξυπηρετεί τα σχέδια εργολάβων για χτίσιμο της περιοχής με τροποποιήσεις σχεδίου πόλης και διανοίξεις δρόμων.
  14. Πανελλήνιος. Ο Δήμος δεν έχει ενδιαφερθεί να υλοποιήσει αποφάσεις της πολεοδομίας για τα παράνομα και κατεδαφιστέα αυθαίρετα του Πανελληνίου.
  15. Άγιος Αθανάσιος, Κυψέλη. Ένας πράσινος χώρος, με πινακίδα "του Δήμου. Χώρος προς απαλλοτρίωση", που οι κάτοικοι θέλουν να διατηρηθεί και το πατριαρχείο Αλεξανδρείας (ιδιοκτήτης), να χτίσει ένα μεγαθήριο μέσω μιας εταιρείας. Ο Δήμος πήρε τη θέση της εταιρείας.
  16. Πολλές περιοχές που έχουν διαμορφωθεί σε μικρά πάρκα και παιδικές χαρές σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας χάνονται γιατί οι ιδιοκτήτες πετυχαίνουν άρσεις απαλλοτριώσεων, αφού ο δήμος ολιγωρεί να κάνει τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.
  17. Πεζοί. Η πολιτική του Δήμου είναι υπέρ των τραπεζοκαθισμάτων και κατά της ελεύθερης κίνησης των πεζών.
  18. Ποδηλάτες και Ποδηλατόδρομοι.  Στα 4 χρόνια της διοικήσεώς του, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για το ποδήλατο, σε μια πόλη που οι κάτοικοι οι ίδιοι έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν ως μέσο μεταφοράς και περιορίζεται σε πανηγύρια τύπου Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας, που απλά δεν προσφέρουν τίποτα.  Σε εκκλήσεις πολλών ομάδων για συζήτηση μαζί του, ήταν και είναι πάντα αρνητικός, λόγω "φόρτου εργασίας".  Περισσότερα θα δείτε εδώ.
  19. Ελαιώνας. Καθημερινά τσιμεντοστρώνονται χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι "Πράσινο". Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται για την τήρηση των πολεοδομικών αδειών που εκδίδει.
  20. Υπόγεια γκαράζ. Υπάρχει μεγάλος αριθμός υπόγειων γκαράζ που σχεδιάζεται από το Δήμο, όπως στο άλσος Ευαγγελισμού, στο πάρκο της Αργεντινής Δημοκρατίας, στην πλατεία Κυψέλης, στην πλατεία Αγίου Θωμά, στην οδό Διοχάρους και αλλού. Αν επανεκλεγεί ο Δήμαρχος, θα εκδηλωθεί μεγάλη επίθεση σε πάρκα και πλατείες σε όλη την Αθήνα.  Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο ιστορικός χώρος μπροστά στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, όπου η επιτροπή κατοίκων του Μετς, μάχεται για τη σωστή τήρηση, περιφρούρηση και μη αλλοίωση του χώρου, που θα μετατρέψει τη γειτονιά σε ένα απέραντο πάρκινγκ.  Εδώ και χρόνια έχει  δυστυχώς μείνει στα χαρτιά και η υπόσχεση για την πεζοδρόμηση της οδού Αναπαύσεως, καθώς και τον τελικό πια ορισμό του χώρου του Α' Νεκροταφείου ως Μουσείου.  Δυστυχώς, τα συμφέροντα με τα γραφεία κηδειών και των "επαγγελματιών" του χώρου, είναι τόσο σημαντικά που δεν τολμά να τα πλήξει κανείς.  
  21. Μετς.  Υπάρχει πίεση από κύκλους, να αλλάξει η χρήση γης σε δρόμους και δρομάκια, με τα μαχαίρια της "νυχτερινής διασκεδασούπολης" να ακονίζονται για μια νέα παρθένα περιοχή, με θέα την Ακρόπολη.
  22. Λόφοι της Αθήνας. Υπάρχουν σημαντικές διαμαρτυρίες για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί και τον πλημμελή καθαρισμό των λόφων Στρέφη, Αλεπότρυπας, Φιλοπάππου, Φινόπουλου κλπ.
  23. Άλσος Ευελπίδων. Με δικαστική απόφαση απετράπη η επέκταση τραπεζοκαθισμάτων μέσα στο Άλσος, που σχεδίαζε ο Δήμος.
  24. Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Έχει μετατραπεί σε δρόμο διέλευσης τροχοφόρων. Ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των πεζών και τη διαφύλαξη του πολυδιαφημισμένου χαρακτήρα του δρόμου.  Ας προσθέσουμε σε αυτό και την ύπαρξη των 2 λεγόμενων τουριστικών τρένων, που περνάνε από τη Δ. Αρεοπαγίτου, στέκονται με μηχανές σε πλήρη λειτουργία μπροστά από το Μ. Ακροπόλεως, βρομίζοντας τον τόπο με καυσαέριο.  Ειδικά στην Αδριανού, εξαναγκάζουν τον κόσμο να καταφύγει όπου βρει εν είδη προστασίας, αφού όταν περνάνε σε συνδυασμό με τα τραπεζάκια έξω, που έχουν και αυτά ξεφύγει, δεν αφήνουν σπιθαμή γης για τον πεζό.
  25. Προσφυγικά Αλεξάνδρας. Μετά από απόφαση του ΣτΕ που χαρακτήριζε το σύνολο των κτηρίων ως διατηρητέων, σταμάτησαν τα σχέδια του Δημάρχου για ¨ανάπλαση"-ανοικοδόμηση της περιοχής, σε σχέση με την υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας.
  26. Ακαδημία Πλάτωνα. Οι κάτοικοι εναντιώθηκαν στην ανοικοδόμηση χώρων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, χωρίς να έχουν υποστήριξη από το Δήμο Αθηναίων.
  27. Γαζία (αντί υπόγειο πάρκινγκ μέσω αγοραπωλησίας με την Εθνική Τράπεζα) που επιδίωκε ο Δήμος, τελικά μετά από πιέσεις των κατοίκων σώθηκε το πάρκο και ο χώρος απαλλοτριώθηκε από το δήμο.

Η κατάσταση φυσικά δεν είναι πλήρης. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στο www.asda.gr/elxoroi/katalBantist.  Όπως επίσης μπορείτε πολύ καλά να καταλάβετε πως τα παραπάνω θέματα καθημερινής ζωής, δεν είναι τίποτα μπροστά στα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης, όπως η λαθρομετανάστευση, το παρεμπόριο, τα εγκαταλειμμένα κτίρια που δε σφραγίζονται, η πορνεία.  Φυσικά και για όλα αυτά δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος.  Αλλά ως Δήμαρχος, όπως έχουν κάνει άλλοι σε άλλα μέρη, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και την κατάσταση στα χέρια του, με δυναμικές πρακτικές, προτάσεις, αγώνες, διεκδικήσεις και όχι κόντρα συνεχώς στους ίδιους τους κατοίκους. 


Η δυστυχία είναι πως και οι άλλοι υποψήφιοι, βλ. Καμίνης, είναι δυστυχώς "λίγοι" για να καταφέρουν μια ανατροπή, με αποτέλεσμα η Αθήνα να καταδικάζεται για μια άλλη 4ετία στη χειρότερη μεταπολεμική της κατάσταση.  Μπορεί να γίνει η αλλαγή, αν τουλάχιστον χρησιμοποιηθεί σωστά η ψήφος των ενεργών και ενημερωμένων πολιτών.  Αλλά μήπως τελικά αυτό είναι ουτοπικό και είμαστε μια θλιβερή μειοψηφία;


ΥΓ:  Για το Ποδηλατικό Γύρο αυτής της Κυριακής 10/10, δεν έχω να πω πολλά.  Κάτι είναι, αλλά τόσο μα τόσο κενό στα 4 χρόνια, τα χαμένα.  Στο www.podilates.gr, θα βρείτε τις απαντήσεις σας. Σιωπώ...  


Οπότε... μουσικά Stuck in the Middle with you, ρε Κακλαμαν και βοήθεια καλοί μου άνθρωποι!


YΓ2: Το δημιουργικό όλων των αφισσών ανήκει στο γνωστό και μη εξαιρετέο φίλο ποδηλάτη Bin Podiladen!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η TV

http://anisixos.blogspot.com/2010/10/tv.html

Ανώνυμος είπε...

nai einai o pio akatallilos dimarxos pou perase pote. symfwnw se ola.

alla nomizw menei pagrati. oxi boreia. ektos k an exei metakomisei prosfata.

ilias/gl