Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Freeday Athens: Όταν η Αθήνα τη νύχτα πλημμυρίζει ποδήλατα!

(Για να απολαύσετε τα Video, με το ανάλογο σχολιασμό και όλο το... "ηχητικό περιβάλλον", παρακαλώ, πατήστε το PAUSE, στο "MUSIC FOR BLOGGING" player κουτάκι δεξιά σας.  Και μια συμβουλή, ειδικά για εσάς σε χώρο εργασίας:  Μην το έχετε και το ηχειάκι στο full, έτσι; Ευχαριστώ!)


Παρασκευές βράδια και νομίζετε πώς έχετε χαλαρώσει; Κάθεστε ήσυχα στο σπίτι σας, όταν ξαφνικά έξω από το παράθυρό σας ακούγονται κουδουνάκια και περνάνε ορδές ποδηλάτων; Πήγατε σινεμά στο "Αττικόν" και μόλις τελειώσει το έργο, είστε στο δρόμο και ξαφνικά ξεπροβάλλουν μπροστά σας εκατοντάδες ποδηλάτες;  Είστε στο ωραίο ταβερνάκι στο Κολωνό και σκάνε ποδήλατα από παντού και δε ξέρετε μήπως βλέπετε παραισθήσεις από την πολύ ρακί;  Και το χειρότερό απ' όλα: Είστε στο αυτοκίνητο και εκεί που αμέριμνοι νομίζετε πως θα γλυτώσετε, σας την πέφτουν ποδήλατα από παντού, με αναβάτες μέσα στην τρελή χαρά; Το μόνο σας όπλο, λυπάμαι, αλλά στην κατάσταση αυτή είναι οι βαθιές εισπνοές και εκπνοές και μια δόση υπομονής. Γιατί θα χρειαστεί να περιμένετε μάλλον αρκετά...

Το Athens Freeday Friday + [(free)+(day)] = freeday), ξεπήδησε πριν από περίπου 2 χρόνια ως ένα group από απλούς ποδηλάτες της πόλης που ήθελαν να οργανώσουν μια απλή  βραδινή βόλτα, στη νυχτερινή Αθήνα! Στόμα με στόμα το νέο απλωνόταν στην πόλη.  Σύντομα όμως, με τη δυναμική που προσφέρουν τα social networks, όπως το Facebook και το Twitter και τα διάφορα blogs, αλλά κυρίως για το κέφι του, τις μακρινές του διαδρομές, που μπορεί να αγγίξουν και τα 40χλμ τη φορά, τις περιοχές που ανακαλύπτεις με παρέα, το κοινωνικό του χαρακτήρα, γρήγορα έγινε το talk of the town στους ποδηλατικούς κύκλους και όχι μόνο.  Οι πρώτοι 50 έγιναν 100, 200 και έφτασαν μέρες όπως η χθεσινή Παρασκευή 19/11, που μαζεύτηκαν τουλάχιστον 1500 ποδήλατα, δημιουργώντας το πανδαιμόνιο στην αθεράπευτα ανυποψίαστη Αθήνα.

Αθεράπευτα είπα; Όχι πια!  Το ποδηλατικό αυτό μπουλούκι, καταρχάς ξεκίνησε πια να απασχολεί, ήθελε δεν ήθελε την Τροχαία, που έχει αρχίσει πια να γίνεται και αυτή μέρος της παρέας, να απασχολεί τους ανήσυχους ταξιτζήδες που μάλλον θα "βρίζουν", τον "σταθερό" κόσμο στην Ερμού και στην Αθηνάς που πλέον εξηγεί μόνος του τι συμβαίνει ξαφνικά στους εμβρόντητους πολίτες και τουρίστες.  

Προκαλεί ακόμα την περιέργεια των δημοσιογράφων που προσπαθούν να βρουν ποιος στο καλό το οργανώνει όλο αυτό, γιατί οι podilates.gr, απλά φιλοξενούν τις ανακοινώσεις για τις βόλτες στο site τους.  Προσπαθούν επίσης να καταλάβουν το πιο απλό πράγμα, ότι δεν χρειάζεται κανένας φορέας, κανένας αρχηγός, κανένας χορηγός, καμία ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξεπηδήσει η ανάγκη των ποδηλατών αυτή της πόλης απλά να πάνε... ΒΟΛΤΑ!

Και τι βόλτα!  Στην ιστορία έχει ήδη μείνει η πανηγυρική βόλτα Tour D' Athenes, που γίνεται με το κλείσιμο της σεζόν κάπου εκεί τον Ιούλιο, όπου η "παρέα" ποδηλατεί ένα γύρο σχεδόν όλου του Λεκανοπεδίου, κάπου 80 χλμ.  Ή οι θεματικές, όπου π.χ. οι πατινιέρηδες (που συμμετέχουν και αυτοί με το δικό τους τρόπο) χαράζουν το δρόμο, ή οι Χριστουγεννιάτικες και οι Αποκριάτικες, οι "προαστιακές" όπως της λέω εγώ, Δ. Αττική, ή π.χ. στην Πεντέλη και στην Ανθούσα.  Ναι, σίγουρα δεν είναι πάντα η διαδρομή τόσο εύκολη, κυρίως λόγω απόστασης και ένας αρχάριος ίσως κουραστεί, αλλά πάντα υπάρχει η ποδηλατική αλληλεγγύη και πάντα μπορείς να βρεις λίγους ανθρώπους σε σημεία να γυρίσετε πίσω μαζί.

Και επειδή, πως να το κάνουμε, είμαστε λαός της φασαρίας, τα καλύτερα σημεία της ποδηλατοβόλτας, είναι οι υπόγειες διαβάσεις, τα τούνελ της πρωτεύουσας, που δίνουν μια ξεχωριστή ηχώ και αποτελούν το ξεσάλωμα του κάθε ποδηλάτη! Σίγουρα, δεν είναι και ευχάριστο για όλους να γκαρίζουν κάποιοι, αλλά οι ποδηλάτες όπως και να το κάνουμε, είναι όλοι τόσο μοναδικοί και τόσο "ισχυρές" παρουσίες με τον τρόπο ζωή τους, που αναπόφευκτα το δέχεσαι.  Χίλιοι καλοί χωράνε!

Ξέρετε όμως πιο είναι το πιο ωραίο επακόλουθο στα Freeday;  Αυτά τα υπέροχα βλέμματα των παιδιών στα μπαλκόνια της κάθε γειτονιάς.  Το αθώο, τόσο γνήσιο Ελληνικό και φιλόξενο "Καλό σας δρόμο" της κυρίας από το μικρό σπίτι στο Κολωνό.  Τα χειροκροτήματα των νέων παιδιών από τα πεζοδρόμια και τα πρόσωπα που λάμπουν από χαμόγελο σε κάθε σοκάκι και δρόμο. Το να χαιρετάς το απορημένο παππού και γιαγιά στη διάβαση που παρόλο που τους προσφέρεις δίοδο για να περάσουν, ξαφνικά έρχονται και σου δίνουν συγχαρητήρια και θέλουν να μείνουν εκεί να δουν όλο τον κόσμο να περνά. Η κοπέλα στο κατώφλι της πόρτας της με το σκυλάκι που μας χαιρετούσε όλους και φορούσε τις πυτζάμες της.  Οι γέροι στο καφενείο, που ρωτούσαν που πάμε και τους λέγαμε δεν ξέρουμε και απαντούσαν καλά το κάνετε!  Οι έφηβοι στην Καλλιρρόης που φωνάζανε μεταξύ τους να πάνε να φέρουνε τα mountain bike από το χωριό για να έρθουν βόλτα.  Οι μεσήλικες, καλοζωισμένοι, που βγαίνουν από τα καλά εστιατόρια στα Β.Π. ή αλλού και δεν πιστεύουν στα μάτια τους.  Ακόμα και τα αυτοκίνητα που αρκετά πια περιμένουν στωικά (έχουν και οι καημένοι άλλη επιλογή;), ή που αρκετοί πια, κορνάρουν στο αντίθετο ρεύμα από χαρά!  Ακόμα και αυτοί που βρίζουν, ακόμα και αυτοί που τσαντίζονται, ακόμα και αυτοί που μας λένε πως δε σέβεστε τίποτα, ναι τους καταλαβαίνω, αλλά δεν μπορώ να μην απαντήσω ότι εμάς δε μας σέβεται ακόμα κανένας εδώ και χρόνια.  Κάθε μέρα, κάθε ώρα μαζί με τους πεζούς, δίνουμε τη μάχη μας εκεί στους δρόμους. Κάθε μέρα μας "βιάζουν"...

Υπάρχει όμως ελπίδα. Μια ελπίδα για μια άλλη πιο ανθρώπινη Αθήνα. Μια ελπίδα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.  Την υπενθύμιση κάθε Παρασκευή, πως οι ποδηλάτες αυτού του λεκανοπεδίου, συνεχίζουν με το δικό τους τρόπο, με την παρουσία τους και μόνο στους βραδινούς δρόμους να λένε ηχηρά, ΝΑΙ, είμαστε εδώ, είμαστε πια πάρα πολλοί, απαιτούμε, ψηφίζουμε, βγάζουμε πια δικούς μας ανθρώπους στα Δ. Συμβούλια, μπορούμε να επηρεάσουμε την "ατζέντα" σας και θα συνεχίσουμε να ζητάμε τα δίκαια και αυτονόητα μας. Πως; Απλά κάνοντας πετάλι, χαμογελώντας και κατακτώντας δικαιώματα μέσα από την αλληλεγγύη μας!

Athens Freeday... goes underground! from Spastos Petalakis on Vimeo.


More Details:


Athens Freeday


Για όσους αγαπούν το ΠΟΔΗΛΑΤΟ! 

Ποδηλατοβόλτα FREEDAY καθε Παρασκευή εκτός  Εθνικών Εορτών και Αυγούστου.  Διαρκεί 4-5 ώρες απο 30 έως 60 χλμ με διαφορετικό προορισμό κάθε φορά εντός του λεκανοπεδίου Αττικής. 

Καλό είναι να γίνεται μέλη στο ανάλογο group στο Faceboοκ για να μαθαίνετε τι γίνεται. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΝΕΑΣ ΒΟΛΤΑΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ (ΠΕΜΠΤΗ) απόγευμα προς βραδάκι (εκτός special events) η διαδρομή της βόλτας ΔΕΝ ανακοινώνεται (εκτός tour d'atene) παρά μόνο ο προορισμός.

Και επειδή και οι βόλτες έχουν κανόνες, περισσότερα στο video εδώ...

FREEDAY rules @Athens from xtravaganzagold on Vimeo.

6 σχόλια:

Argonaut είπε...

ahahaha!!!! Η φάτσα όλα τα λεφτά στο 2ο videaki!!

WELCOME TO "new" Athens!

Ανώνυμος είπε...

Χα χα χα! Κάτι σαν ανθρωπίδιο South Park δεν είναι;;;
Χα χα χα!

Ανώνυμος είπε...

poly wraia idea kai energeia auto pou kanete kathe paraskeuh!

mia aporia: mipws tha htan kalytero na koinwpoiousate th diadromi analytika apo nwris sthn troxaia, (mono sthn troxaia an thelete na menei h diadromh ws eklpiksi gia tous filous/melh sas), wste na prospathei h teleutaia me ta aparaithta metra na eggyate thn asfaleia sas;

synexiste na kanete petali!

ilias/gl

Ανώνυμος είπε...

Θα σε παρακαλουσα να ελεγξεις τις πηγες σου. Το FREEDAY, δεν ξεκινησε απο το FACEBOOK και για μεγαλο διαστημα δεν ειχε τιποτα να κανει με αυτο.

Παρακαλω να γινουν οι αναγκαιες διορθωσεις.

Ανώνυμος είπε...

@ Last Ανώνυμος...

Καλά ντε μη βαράς!

Βασικά δε χάθηκε και ένα λίγο πιο "κομψό" σχόλιο, ή εστω και ένα όνομα, να ξέρω με ποιον μιλώ, το δεικτικό της προστακτικής είναι λίγο κάπως... βρε παιδάκι μου!

Και επίσης επειδή οι πηγές μου, τάδε έφη, θα με βοηθούσε και πάρα πολύ μια διευκρίνιση, εννοώ με λεπτομέρειες να υπήρχε στο σχόλιο, ντοκουμέντα, γιατί που να ξέρω και εγώ τα πάντα καλέ μου συνάνθρωπε?

Θα ενδιέφερε πολύ κόσμο η ιστορία για το πως ξεκίνησε και δεν υπάρχει κάπου γραμμένη υποθέτω;;;

Γεγονός πάντως είναι και ας το παραδεχόμαστε αυτό, ο περισσότερος κόσμος έτσι το έμαθε, όπως πια μαθαίνει πολλά πράγματα γιατί, πως να το κάνουμε έτσι είναι πια η ζωή. Σημεία των καιρών!

Ευχαριστώ πολύ...και νομίζω πως με το σχόλιο γίνονται και οι κατάλληλες διορθώσεις! Για όποιον τουλάχιστον ενδιαφέρεται να μάθει.

Ανώνυμος είπε...

What a beautiful article! I went to my first freeday today - didn't go the whole way but it was still great! Can't wait till next week!