Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Περί Απόκρεω...

Πριν από λίγο καιρό, που σκάλιζα κάποια ντουλάπια, βρήκα ένα παλιό μου φωτογραφικό άλμπουμ, ένα από τα λίγα που μου έφερε σε μια επίσκεψη της η μάνα μου από τη Θεσσαλονίκη...  "Μου τα άφησες όλα πάνω και σκέφτηκα τώρα πια ότι είναι καλό να τα κρατήσεις εσύ.  Περνάνε τα χρόνια και μήπως χαθούνε.  Οι αναμνήσεις μας είναι..."  

Κοιτάζοντας τις λίγο πια ξεθωριασμένες φωτογραφίες στα γρήγορα, έπεσα σε μια που είμαι πιασμένος χέρι χέρι με 2 όμορφες κοπελιές αριστερά και δεξιά σε κύκλο.   Τα χέρια φυσικά σε πλήρη έκταση, αφού είμαι λιλιπούτειος.  Ένας λιλιπούτειος πιερότος, με μεγάλο φαρμπαλά στο λαιμό, χρωματιστά ευμεγέθη κουμπιά, ένα πελώριο χαμόγελο. Πρέπει να χορεύαμε, τρόπος του λέγειν δηλαδή, μάλλον παραπατούσα αρκουδιάρικα, υποθέτω. Είμαι δεν είμαι, 5 χρονών, αρχές του ΄80. Νομίζω ότι ήταν ένας αποκριάτικος χορός στη ΧΑΝΘ ή στο Λύκειο των Ελληνίδων, όπου η μητέρα μου συμμετείχε φανατικά σε όλες τις εκδηλώσεις.  Επειδή δεν είχε και που να με αφήσει η γυναίκα, με τρία παιδιά και καμία βοήθεια, με έπαιρνε απλά παντού μαζί της.  Μάλλον για αυτό έγινα και κοινωνικό παιδάκι!  Δεν είχα και άλλη επιλογή.  Ήμουν και γλυκούλης... και ο κόσμος πολύ ασχολιόταν μαζί μου, οπότε έτσι ησύχαζε λίγο και η μάνα!

Οι Αποκριές τελικά έχουν πλάκα.  Τα τελευταία χρόνια αλήθεια είναι δεν συμμετέχω τόσο.  Δεν ξέρω γιατί.  Μάλλον βαρέθηκα; Μεγάλωσα;  Αν και δεν σημαίνει τίποτα αυτό.  Από τα καλύτερα αποκριάτικα πάρτι και τα πιο... πονηρά, γίνονται από μεγάλους.   Πως να ξεχάσω κάτι καρναβάλια στην Πάτρα πριν πολλά χρόνια, άρτι αφιχθείς από Αγγλία, με φθηνές πτήσεις ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής.  Μαυροδάφνη και ζαλούρα, τι ζαλούρα, χάλια, ξημερώματα  θολά στα σκαλιά της Γεροκωστοπούλου.  Από τότε δεν  άγγιξα τη Μαυροδάφνη. Ειλικρινά!  Τι κεφάλι Παναγία μου! Γλυκιά κούραση, τα πόδια δεν άντεχαν άλλο αλλά συνεχίζαμε.  Η μετά στη Θράκη στη Ξάνθη, στην Καστοριά, στη Νάουσα και στην Κοζάνη με τα χάλκινα και τις μπάντες της Βαλκανικής, σε ήχους που έρχονται από τα χρόνια που ο Διόνυσος λατρευόταν με γλέντια και οινοποσίες. 

Όλη η Ελλάδα, παραδόσεις, μουσικές, έθιμα.  Σύμφωνοι, λίγο ίσως και κάποιοι πολιτιστικοί, τρόπος του λέγειν, σύλλογοι το ξεχειλώνουν.  Και οι Βραζιλιάνες, μπορεί να είναι για κάποιους λάγνες, αλλά θα πουντιάσουνε και οι κοπέλες μέσα στο χειμώνα της Ελλάδας. Παράτερη η παρουσία τους...

Οργανωθείτε, διασκεδάστε, μασκαρευτείτε όσο μπορείτε... Τα λέω αυτά για να τα ακούω και εγώ να παίρνω φόρα.  Νομίζω φέτος, όσο ποτέ το χρειαζόμαστε όλοι.  Λίγο  να ξεφύγουμε. 

Ορίστε και λίγες προτάσεις. Αν έχετε όρεξη, πάτε στα Γρεβενά, που τα τελευταία χρόνια, τα Ανακατωσάρια έχουν την τιμητική τους.  Τα ίδια τα Γρεβενά, δεν λένε και πολλά σαν πόλη, αλλά τέτοιες μέρες είναι πολύ ωραία.  Και η φύση, αυτή η μοναδική φύση της Πίνδου είναι τόσο κοντά και τόσο προσβάσιμη.  Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε και τα περίφημα μανιτάρια της περιοχής, κάτι σαν το τοπικό φετιχ.  

Για όσους μείνουν στην Αθήνα και θέλουν τσάρκα με το ποδήλατο, αυτή την Παρασκευή, έχει και Ποδηλατικό Freeday μασκέ, αλλά και Alley Cat Race με καρναβαλική διάθεση.  Και σήμερα Δευτέρα και Καρναβαλικό Critical Mass στην Πλατεία Συντάγματος αλλά και στη Θεσσαλονίκη.  Παράπονο δεν έχετε, έτσι;  

Άντε καλό μήνα να έχουμε και μασκαρευτείτε!  Άλλωστε, οι μισοί εδώ στον τόπο μας τουλάχιστον είναι for the festivals και μασκαράδες!

 Photo Courtesy of Monumenta

STOP PRESS:  Και μέσα σε όλα αυτά, ενημερώθηκα από τα παιδιά του Monumenta, που πολύ εκτιμώ και έχουμε κοινή αγάπη για την πόλη που ζούμε, πως τα υπόλοιπα Νεοκλασικά  που περιβάλουν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης τελικά δεν θα κατεδαφιστούν μετά από απόφαση του κ. Γερουλάνου.  Συγχαρητήρια στο Monumenta, γιατί δείχνουν το δρόμο, πως οι πολίτες όταν θέλουν μπορούν να κάνουν μικρά θαύματα!  Περισσότερα εδώ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

na pw mia pikri anamnisi?

sto xwrio mou (h kwmopolh gia allous) thn Eretria, o dimos mas exei syxna prospathisei na organwsei karnabali sta koulouma.
na exoume kai emeis mia giorth telospadwn, ante na erthoun kai touristes apo ta perixwra kai thn Athina.

Stin praksi omws...
Afou kataspatalise to dimosio xrima (nai, nai auta ta karnabalia stoixizoun polla lefta stous dimous, kai parauta ginontai ftiniarika kai ta lefta kataligoun stis tsepes twn lamogiwn) mas prosfere kai ena ektrwma to opoio mono me athinaiki pista g' katigorias sigrinetai.

xortasame brazilianes, para' kei ena arma (diladi ena agrotiko autokinito) pou eixe panw mathites dimenous me arxaioellinikes stoles!! kai alla tetoia eutrapela.
entaksei, den exoume ena topiko ethimo na stiriksoume alla oxi kai auth i aidia kai malista epixorigoumenh!!!

prepei na se exei faei i agamia gia na saliarizeis me tis kopeles tis brazilias (?).

kai omws auth einai i pragmatikothta se polla meri tis eparxias kai ths Athinas.

H Skyros, h Ksanthi kai alla meri me paradosiakes giortes einai bebaia h alli opsi.
Sto xeri mas ti tha protimisoume kai ti tha stiliteusoume.

Alla tha mou pei kapoios, pws tha mporesoume na periorisoume to dimosio xrima na epixorigei tous pallomenous brazilianikous kolous, th stigmi pou ta xwria mas bromane, den exoun dromous, programmata anakyklwsis kai bibliothikes????

ilias/gl

Μαίρη Τσορτέκη είπε...

Καλό μήνα Πεταλάκη!
Ευχαριστούμε για τη νοσταλγία που μας προξένησες για τις παιδικές μας απόκριες (εμάς που είχαμε και μια ντουζίνα περισσότερους ενιαυτούς από σένα στη ράχη μας το ΄80....)και για τα πολύ ευχάριστα νέα για τα διατηρητέα!
Εμένα πάντως μου λείπει πολύ η απίθανη στολή της κοκκινοσκουφίτσας που μόνη θύμησή της είναι μια καταπληκτική φωτογραφία που έχω βγάλει φορώντας την.
Όποιες αποκριές έκανα κέφι την μεταμφίεση,την απολάμβανα μόνο αυτοσχεδιάζοντας.
Φέτος δε θα παίξει...λόγω πρόσφατου κοντινού πένθους αλλά γενικά όλο και κάτι σκαρφιζόμαστε.
Προτείνω στο φαν κλαμπ σου να καταθέσει τις ιδέες του προκειμένου ν αξιοποιηθούν απ όσους τις γουστάρουν.
Καλές απόκριες!!!!

ippoliti_ippoliti είπε...

Πόσο δίκηο έχεις. Πολύ εκτονωτική ιστορία το μασκάρεμα την Αποκριά.
Ομορφη ανάρτηση
Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

@Ilias
Δυστυχώς το θέμα είναι ότι αρκετοί σε αυτά τα μέρη που περιγράφεις προτιμούν τα Βραζιλιάνικα οπίσθια και έτσι συνεχίζουν να ψηφίζουν τους άρχοντες που τους αξίζουν και να να συμμετέχουν σε αυτή την κατάντια. Μου άρεσε πολύ η ιστορία σου!
@Μαίρη
Να πω μια ιδέα; Μια χρονιά ντύθηκα τενίστρια με φουστανάκι πλισέ και όλα τα αξεσουάρ και έγινε χαμός! Ορίστε εγώ ξεκίνησα!
@Ippoliti
Έτσι είναι my dear Ippoliti!

Μαίρη Τσορτέκη είπε...

Τέλεια ιδέα!!
Η μαμά μου πάντως,πριν αρκετά χρόνια,πήρε το βραβείο σε μιας φίλης της το πάρτυ μασκέ,με τη στολή του μάγειρα.Εννοείται αυτοσχέδια,αφού τα πάντα υπάρχουν σε κάθε σπίτι (ποδιά,μαξιλάρι για τη μεγάλη κοιλιά,αν δεν την έχεις από μόνος σου και ξύλινες κουτάλες-πηρούνες για αξεσουάρ)εκτός από το καπέλο που φτιάχνεται εύκολα με χαρτόνι μέτρου για την κυλινδρική του βάση και λευκή γκοφρέ κόλλα για το πάνω τμήμα του.
Επίσης μια άλλη καλή ιδέα που δεν την είδα υλοποιημένη αλλά έμαθα από φίλους ότι έβγαλε τρελό γέλιο,είναι η μεταμφίεση σε κουασιμόδο.Προσπαθώ κι εγώ να σκεφτώ πώς μπορεί να γίνει πράξη...
Όπως κι αν γίνετε,εύχομαι σ όλους σας "Καλό ξεφάντωμα!".