Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ξυπόλητοι, ανέτοιμοι, πεισματάρηδες... στα αγκάθια


"Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, μου τα'πες απ' το πρώτο μου το γάλα"

Είχα σκοπό, αυτές τις μέρες να κάτσω να γράψω για τις εμπειρίες στο Παρίσι, που πετάχτηκα κυρίως για θεατρική δουλειά και το αρχικό στάδιο πραγματοποίησης μιας ιδέας. Θέλω λίγο χρόνο, που δεν έχω... απλά θέλω και ησυχία. Άλλαξα γνώμη.

Το βράδυ αργά της Κυριακής, όταν προσγειώθηκα και έφτασα με το λεωφορείο στο Σύνταγμα περπάτησα προς το σπίτι και ο αέρας μύριζε άνοιξη. Οι νεραντζιές είναι ήδη έτοιμες να ανοίξουν τα μπουμπούκια. Χθες μάλιστα στην Πλάκα ήδη μια ξεχείλιζε την υπέροχη μυρωδιά της στο πεζόδρομο. Περπατούσα και μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα στο Παρίσι με αέρα φοβερό και βροχή, καταιγίδα μεγάλη όπως έμαθα, η Αθήνα φάνταζε μια μικρή όαση.

Το πρωί, περπατώντας στη δουλειά, στάθηκα στο μικρομάγαζο να χαζέψω λίγο τους τίτλους των εφημερίδων. Η μεσογειακή όαση, έγινε έτσι μια σκοτεινή θολούρα. Μια μιζέρια, τα νέα δεν είναι ευχάριστα, Ευρωπαίοι πάνε και έρχονται, στο μικρό στρουμφοχωριό μας, ως αναμάρτητοι κομιστές, "δήθεν" αγνοί και αυτοί, άγγελοι λύσεων. Ο Παπανδρέου ο 3rd, μας λέει ότι συγκινείται που και καλά βλέπει τον κόσμο στο δρόμο και του λέει να του δώσουν το μισθό για την πατρίδα και άλλα τέτοια δακρύβρεχτα... Θαρρείς και ο υπερβολικός μισθός μας των 800€ ή των 1300€ θα σώσει την κατάσταση, ενώ εδώ και χρόνια οι μεγάλοι και οι πολιτικοί κάνουν πάρτι. Αυτοί γιατί δεν μας δίνουν το μισθό τους δηλαδή; Οι βουλευτές; Κάποιοι κύριοι βιομήχανοι; Οι υπουργοί; Οι μεγαλοοικογένειες εφοπλιστών; Τα golden boys με 10000€ μισθό; Τα λαμόγια; Οι άδικα για μένα και παράλογα αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές; Τραγουδιάρηδες; Σταρ; Η Μενεγάκη και ο Λάτσιος; Οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου με 300€ εισόδημα, που και καλά θα τους μαθαίναμε και φυσικά δεν τους μάθαμε ποτέ. Οι σταρ δημοσιογράφοι; Οι επιχορηγούμενοι με 28 δις Τραπεζίτες; Οι τοκογλύφοι; Οι ταξιτζήδες, που τρομάρα τους κάνουν και απεργία; Γιατί; Για να μην φορολογηθούν;

Ξυπόλητοι, βαδίζουμε στα αγκάθια... Σε μια κοινωνία που και η ίδια όμως φταίει... Δανείστηκε, δανείστηκε, ζούσε στη "Λάμψη", στο εφήμερο, στο ψέμα, μόνο να αγοράσει κινητό και αυτοκίνητο, παραγωγή μηδέν, προσπάθεια για τον άλλο δίπλα μας τίποτα. Χωρίς βασική παιδεία, χωρίς απλή παιδεία του να σέβεσαι τον άλλον, μια ζωή μας φταίνε οι άλλοι. Οι έτσι, οι αλλιώς, ο Πακιστανός, ο Γερμανός, του γείτονα η αγελάδα, και γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια. Έργο μπα... Άσε για αύριο. Κάτι καινούριο; Μπα δε βαριέσαι... Ας πιω ένα φραπέ. Και με τον ανεξέλεγκτο και άγριο ιδιωτικό τομέα, όλοι αναζητούν μια θέση στο χοντρό Δημόσιο γιατί έτσι βρίσκουν μια κάποια σωτηρία. Και όχι μόνο για να αράξουν. Για να κάνουν π.χ. και οι γυναίκες και κανά παιδί, για να είναι πιο ήσυχες.

Τελειώνω με μια μικρή ιστορία για να καταλάβουμε τι γίνεται. Εδώ που εργάζομαι για τα προς το ζην, έχουμε και μια μερίδα παιδιών, νέων κυρίως κοριτσιών που είναι ενοικιαζόμενο προσωπικό. Συνήθως αποτελεί για αυτά μια κάποια λύση, αφού είναι δουλειά γραφείου. Καλύτερα από να ξεροσταλιάζεις σε καταστήματα ως πωλητής ή να σερβίρεις καφέδες. Έτσι λένε τουλάχιστον. Η ενοικίαση εργασίας είναι ότι πιο άθλιο συμβαίνει στη χώρα με την ανοχή όλων. Και του κράτους. Ένας "νταβατζής" με κοστουμάκι και ύφος, διαπραγματεύεται με την εταιρία για τα μισθά, των αριθμό εργαζομένων που χρειάζεται η εταιρεία και στέλνει τα παιδιά. Τα οποία αμείβονται με ψίχουλα από αυτά που παίρνει από την εταιρεία που ενδιαφέρεται και τα κρατάει για τον εαυτό του. Έτσι μιλάμε για μισθούς περίπου 800€ με 1000€. Και φυσικά συνεχόμενα λογάκια για να μην κριθούν ανεπαρκή και χάσουν τη δουλειά τους, αν αρρωστήσουν, μα γιατί αρρωστήσανε;, ψυχολογική πίεση, πολύ δουλειά συνήθως... Και φυσικά υπερωρίες... 70 ώρες από τις οποίες οι 50 τελικά υπολογίζονται, αφού οι υπόλοιπες είναι και καλά, με τους νόμους της προηγούμενης δεκαετίας, υπερεργασία... 50 ώρες για 130€... Περίπου 2,50€ την ώρα... Τόσο κοστίζει μόνο η αναπνοή σου! Τόσο και η σύγχρονη σκλαβιά. Ξαφνικά η Ινδία και η Σρι Λάνκα δεν φαντάζουν μισθολογικά και τόσο μακριά.

Προτείνω λοιπόν στο George the 3rd, στο κ. Σαμαρά, Τσίπρα, Αλαβάνους (που έχει και πολύ άνεση όπως άλλωστε είναι γνωστό και είναι και καλά αριστερός), Παπαρήγες, Καρατζαφέρηδες που όλοι υπεραγαπάνε την πατρίδα, να δώσουν πίσω τις βουλευτικές τους αποζημιώσεις, τα σπιτάκια στο Καστρί, στη Μεσσηνία, στην Τήνο, τα λεφτά του Περισσού για το καλό της πατρίδας... Φυσικά και στο Δημόσιο, υπάρχει φοβερή τεμπελιά και κάποιοι παίρνουν πολλά και κάθονται, αλλά και για αυτό φταίει η σαπίλα μας και το αλισβερίσι πολιτών και κομμάτων.

Αλλά κάτι μου λέει πως πάλι τα κοριτσάκια και ο λαουτζίκος θα πληρώσουμε το λογαριασμό... Μέχρι να σκάσουμε και τότε ποιος μας μαζεύει.

Τουλάχιστον έχουμε τις νεραντζιές ακόμα να ανθίζουν

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

h vouli, en kairw krisis, ekane 1% perikopi sta eksoda tis...
oi ypalliloi tis voulis de, einai oi pio pronomiouxoi olou tou dimosiou tomea (pernoun 16 misthous!!!).

gia tou sgiayrous tou kolonakiou de mathame tipota!!!
ekana enixirisi se dimosio nosokomeio k o giatros mou eipe tha perimenw poly kairo sti lista. alla mou protine na doso ena fakelaki k se mia bdomada ekana tin enixirisi. Nai kakws to edosa tha mou peite. Alla paidia ponousa poly k etsi plirwsa.
perikopes sta fakelakia pote tha ginoun?

perikopes stis offshore etairies??

giati diladi to dimosio na prepei na eksasfalisei syntaxi tous ypallilous tis olp k tis olympiakis apo ta 45 tous???
exw gnwsto diko mou pou einai 44 k einai syntaksiouxos tis olympiakis... giati na ton plirwnw egw????

na pw k to allo. sto panepistimio, i gramateia de dexontan e-mails. oxi lene, an thelete kati na erthete edo. eprepe na xasw mia mera (k lefta) na paw sti sxoli mono gia mia aitisi. auto den eine adiparagwgiko???

gia katse. poso ksodeuoume gia ta spasmena twn sxolwn epidi oi filoi tou tsipra apofasizoun na ta spane opote tous kapnisei?? auto den yponomeuei tin oikonomia mas??? egw ithela na kanw didaktoriko k mou iepan den exei lefta gia ypotrofies. mono ta lefta gia tis zimies tis sxolis mou tha eftanan k tha perisseuan gia 10 ypotrofies.
me to asylo loipon ti tha ginei??

k tosa alla...

etsi anarxa opws ta skeftomai me basi tin kathimerinotita mou...

nai, tha skasw... aidia niothw gia ti xwra. poia EE?? Edw Sri Lanka eimaste!!!

Panayotis είπε...

Άραγε πόσα από αυτά που γίνονται σήμερα και μας αηδιάζουν, μας στεναχωρούν, μας γεμίζουν οργή και αποστροφή θα θυμόμαστε όλοι στην επόμενη πολιτική εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει στην χώρα μας? Από όλα τα κακά που έχει ο νεοέλληνας ένα είναι το μεγαλύτερο πιστεύω - η μικρή του επιλεκτική μνήμη.Αυτή του η μνήμη έδωσε συγχωροχάρτι σε όλα τα μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα των τελευταίων 30 χρόνων και επέτρεψε σε αυτά τα λαμόγια πολιτικούς όλων των πολιτικών παρατάξεων να απομυζήσουν την χώρα και να την φέρουν στην κατάσταση που είναι σήμερα . Η ευθύνες είναι πολλές και δυστυχώς βαραίνουν και πολλούς από εμάς. Ας σκεφτούμε όλοι μας τι ψηφίσαμε τα τελευταία αυτά χρόνια, και με πιο γνώμονα το κάναμε αυτό!
Οι πολιτικοί που έχει μία χώρα είναι αυτοί που της αξίζουν, δεν γεννήθηκαν άλλωστε και εχθές, τους ίδιους έχουμε από τις αρχές της δεκαετίας του '80. Να τους χαιρόμαστε !!!!

Ανώνυμος είπε...

@Ανώνυμος
Δυστυχώς περιγράφεις την κατάσταση που πηγάζει ακριβώς απο αυτήν την έλλειψη κατανόησης του συλλογικού και του κοινού στόχου. Έτσι όπως τα λες...

@Panayotis
Δεν ξέρω τι να πω... Φυσικά και ο λαός έχει αυτούς που του αξίζουν για να τον κυβερνάνε... Έλα όμως που δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι θα υπήρχε και κανένα πρόσωπο εκεί έξω που να το λέει η καρδιά του για αυτό το ρημάδι τον τόπο μας...

Margo είπε...

Καλά τα λες πεταλάκη και φως δε βλέπω και αν ακόμη ξεσηκωθεί ο κόσμος τι θα ζητήσει; Τη ρέκλα του πίσω τα δανεικά λεφτά για σπατάλες και μόνο; Και οι εξεγέρσεις ακόμη καθοδηγούμενες είναι. Απογοήτευση, θυμός, ανασφάλεια για το μέλλον και περισσότερο των παιδιών...
Καλή επιτυχία σε ότι κάνεις και.. ευτυχώς οι νεραντζιές ακόμη ανθίζουν!