Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Η "Μάσκα"



Τα μαθήματα "Μάσκας" είναι από τα πιο ενδιαφέροντα στη σχολή του Guildhall.
Φορώντας μια μάσκα, ο ηθοποιός μπορεί να μεταμορφωθεί και να γίνει ένας χαρακτήρας διαφορετικός και ξένος από τα δικά του στοιχεία αλλά με ένα μαγικό τρόπο. Αναζητά στον καθρέφτη τα πρώτα στοιχεία που πλαισιώνουν το χαρακτήρα της μάσκας και με την καθοδήγηση του καθηγητή, αρχίζει να μεταμορφώνεσαι σε αυτόν/αυτήν.
Οι μάσκες πολλές φορές παρουσιάζουν διττούς χαρακτήρες π.χ. θλιμμένους και συνάμα χαρούμενους. Είναι ωραία να παίζεις με τον χαρακτήρα που ανακαλύπτεις. Πως περπατά, πως στέκεται, πως μιλάει, πως αντιδρά με τους άλλους. Ο παρατηρητής, μπορεί εύκολα να σημειώσει πως η πλειοψηφία έχει ξεφύγει από το λογικά ανθρώπινο και έχει μαγικά περάσει σε ένα άλλο στοιχείο, πιο εξωπραγματικό αλλά ταυτόχρονα και κοντινό.
Αρκετές φορές ο ηθοποιός ανακαλύπτει μέχρι και σωματικά τικ για τον χαρακτήρα του, όπως π.χ. μια κίνηση νευρική στους ώμους (αλλά Μητσοτάκη ας πούμε), ένα νευρικό χτύπημα του ποδιού στο πάτωμα... κ.α. Κινήσεις που είναι πολύ ενδιαφέρουσες μιας και προσδίδουν μια καθημερινότητα στο "μασκαρεμένο" σου δημιούργημα.
Στο τέλος μπορεί να ανακαλύψει ότι είναι τόσο ενεργειακά κοστοβόρο αυτό, που όταν φεύγει η μάσκα, το σώμα και η αναπνοή του ηθοποιού είναι εξαντλημένα, σαν να βγαίνει από το σώμα ένα δαιμόνιο.
Το δαιμόνιο αυτό είναι ο αυθορμητισμός, ο στιγμιαίος χαρακτήρας, η ελευθερία να είσαι αυτό που φτιάχνεις στο λεπτό. Μια ονειρική αλλά και γήινη μασκαράτα!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

poly wraio keimeno!!!
etsi nomizw oti exoume kai dwrean ma8hmata ypokritikhs mesw ...blogosfairas!!!
thank you "pako"