Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Καταγράφοντας σκέψεις και εικόνες μια πόλης























Μια εβδομάδα μετά, και οι σκέψεις πολλές για τη σχολή, για αυτήν την πόλη, για τη μετακίνηση με το ποδήλατο στους
αγγλικούς δρόμους...
Δύο από τις φωτογραφίες είναι ενδεικτικές της σχετικής παιδείας που υπάρχει στους οδηγούς σε μια υποδομή που εμφανίζεται τώρα στην πόλη. Η τελ. δείχνει τα λεγόμενα cycling boxes. Αυτά έχουν σχεδιαστεί στο οδόστρωμα για να δίνουν στα φανάρια προτεραιότητα στους ποδηλάτες ώστε να ξεκινούνε πρώτοι και να κερδίζουν και λίγο δρόμο. Προσέξτε! Η πλειοψηφία τα σέβεται και στέκεται ακριβώς από πίσω τους! Στην Ελλάδα αυτό είναι το καλύτερο ανέκδοτο, μιας και οι οδηγοί όχι μόνο δεν σέβονται τίποτα, απλά να θεωρούμε ότι μας κάνουν και χάρη ότι σταματάνε στο φανάρι και απλά αγχώνονται ποιος θα περάσει πρώτος! Πεζοί και ποδηλάτες είναι απλά bonus στο παιχνίδι τους! Χα.
Στη δεξιά πάνω πάνω, ξεχωρίζει με διακεκομμένη γραμμή η ποδηλατολωρίδα και όπως φαίνεται ξεκάθαρα, οι οδηγοί δεν σκέφτονται καν να την παραβιάσουν. Οκ όχι πάντα, αλλά το 90% είναι υπάκουο. Οπότε προχωρά και ο ποδηλάτης μπροστά.
Μια εβδομάδα μετά και οφείλω να πω ότι οι Άγγλοι ποδηλάτ(ισσ)ες είναι τρελά γκάζια! Μιλάμε σπίντυ γκονζάλες! Πάω εγώ εκεί στην ακρούλα μου τσούκου τσούκου και όλο βολίδες με προσπερνάνε. Όχι πως είναι και το ιδανικό και σίγουρα παίζουν ρόλο και οι μικρές ρόδες του ποδηλάτου μου, αλλά είναι πρόκληση!
Το οδήγημα στα αριστερά γενικά το συνήθισα αν και έτσι 2 φορές πήγα λίγο αλλά Γκρέκα, κυρίως όταν στρίβεις από κάποιο στενάκι, αλλά το συνειδητοποίησα αμέσως και επανήλθα στην τάξη.
Χαίρεσαι πάντως να κάνεις ποδήλατο σε μια πόλη, που και ο καιρός (έχω γλυτώσει φθηνά 2 βροχούλες) βοηθά αφού έχει δροσιά, υπάρχει "οδηγική" συμπεριφορά , και φυσικά έχει γίνει καλή αρχή είναι αλήθεια στις υποδομές... Σήμερα στους ποδηλατοδρόμους στο Hyde Park (γιατί δεν επιτρέπεται παντού) ήταν όνειρο...
Αλλά συγγνώμη δεν είναι όνειρο... Είναι ανθρώπινο, σε μια πόλη που προσπαθεί συνέχεια να κάνει τη ζωή των κατοίκων της καλύτερη, να ανεβάσει την καθημερινότητά τους και όχι να τους παλεύει, να μην προσφέρει τίποτα. Ναι σε άλλα δεν είναι τόσο καλή, ούτε ισχυρίζομαι ότι είναι τέλεια... Αλλά το ότι εδώ χαίρεσαι να περπατάς εσύ, τα παιδιά σου, να κάνεις ποδήλατο, να αισθάνεσαι πιο κοντά στη φύση παρόλο που ζεις σε μια μεγαλούπολη, είναι πολιτισμός και σεβασμός στον άνθρωπο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

end of first week???

how are you feelingggggggggg???

elpizw na pernas teleia

edw opws ta 9ereis!!!

kalh synexeia

filia

g

Ανώνυμος είπε...

elladaaaaraaaaaaaaaaa ole!!!

paraligo na me fane zwntano oi tarifes!!!!

elladara oleeeeeeeeee prosexeis tous polites sou


g