Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Τα Κοινόχρηστα της Τίνας...

Δεν γράφω συχνά για βιβλία, αλλά νομίζω ότι αυτό το αξίζει.

Μιας και έχουμε Χριστούγεννα και όλος ο Δεκέμβρης είναι γενικά γεμάτος από γιορτές ονομαστικές, σε σημείο που αν έχεις όλα αυτά τα ονόματα γύρω σου ως φίλους και δη καλούς, πρέπει να πάρεις γιορτοδάνειο για να ανταπεξέλθεις, μια καλή λύση για δώρο είναι σίγουρα ένα βιβλίο.  
Ναι, το blog αυτό έχει να κάνει πιο πολύ με τα ερεθίσματα της πόλης και της ζωής μας... Αλλά κάπου κάπου, καλό είναι να μιλάμε και για πιο εσωτερικά πράγματα! Άλλωστε τι πιο καλύτερο ερέθισμα, από αυτό του γραπτού λόγου και του μυαλού!

Η Τίνα Τασσοπούλου, έχει γράψει ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στις κλειστές πόρτες της πολυκατοικίας, σε κάθε πολυκατοικία.  Ιστορίες της διπλανής μας πόρτας.  Συνήθως μας χωρίζει ένας τοίχος, αλλά στην κυριολεξία μας χωρίζουν χιλιόμετρα.  Συνήθως δεν μπαίνουμε καν στο κόπο να δούμε τι κρύβεται πίσω από μια στεγνή καλημέρα ή καλησπέρα.  Μπορεί να μη θέλουμε, ναι.  Μπορεί να μη μας νοιάζει.  Εντάξει.  Και όμως...

Αν σκύψουμε πάνω από τα πρόσωπα, θα δούμε ότι πολλές φορές κρύβονται ιστορίες, ζωές που προσπαθούν να παλέψουν τη μοναξιά τους.  Χωρίς να είναι μελό, με μια παράλληλη ιστορία να διαδραματίζεται σε μια μικρή γκαρσονιέρα και να μας οδηγεί μέχρι το τέλος του βιβλίου, η συγγραφέας θίγει θέματα που όλοι ξέρουμε αλλά συνήθως δεν μιλάμε για αυτά.  Κάνουμε πως δεν βλέπουμε.  Ένα πραγματικά "ζεστό" βιβλίο, γιατί πάνω απ' όλα είναι αληθινό, με λόγο που μας ταξιδεύει απλά και στην τελική είναι ανθρώπινος και οικείος.  Και αυτό κάνει το βιβλίο αυτό τόσο ιδιαίτερο.  Έχει κάτι από εμάς και τον κόσμο μας.  Με τα πλην και τα συν μας.  
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Κων/ντίνα Τασσοπούλου, "Τα Κοινόχρηστα", Εκδόσεις Καστανιώτη

Και μια κριτική εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: