Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Summer Weekends in London






Αυτό το Σαββατοκύριακο το Λονδίνο ήταν ζεστό και πραγματικά καλοκαιρινό!
Ο Ιούλιος σε full swing, οι Λοδρέζοι στα πάρκα να λιάζονται και εμείς βόλτες στα δρομάκια του East End, του Notting Hill αλλά και του πραγματικά φοβερού Spitalfield Market(προφέρεται Σπιταφιλντ) στο Ανατολικό Λονδίνο. Περάσαμε και από την αγορά του Peticoat Lane, όπου για 176 χρόνια αποτελεί το φθηνότερο παζάρι στην Αγγλική πρωτεύουσα.

Ότι πάρεις με 5 λίρες ή και 2. Από ινδικά sharong, αφρικάνικη μόδα με πολύχρωμα σχέδια και φοβερά σενεγαλέζικα τουρμπάνια και υφάσματα, μέχρι εσώρουχα Calnin Clanei(!) Classics (xa,xa μαιμουδάκια). Η πελατεία: το πολυπολιτισμικό Λονδίνο, πολλές εθνικότητες και ράτσες, ρούχα, χρώματα. Αυτό το χωνευτήρι της πόλης αυτής είναι κάτι μαγικό αλλά και πρόκληση σε μια εποχή, όπου στο όνομα της τρομοκρατίας και της ισλαμοφοβίας, όλα αυτά είναι υπό δοκιμή και για ένα μέρος του πληθυσμού ύποπτα.

Το Spitalfield Market λίγο πιο πάνω, είχε ξεκινήσει ως μια υπαίθρια αγορά για φρούτα και λαχανικά και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 ήταν έτσι, αλλά τώρα έχει καταλήξει να συγκεντρώνει μια από τις ωραιότερες και πιο μοδάτες αγορές για ρούχα, αντικείμενα, λίγες αντίκες αλλά και φοβερά δημιουργήματα νέων παιδιών που πειραματίζονται στο ρούχο και στην τέχνη. Βρίσκεις πραγματικά πολύ καλά κομμάτια, τα t-shirts είναι φοβερά, με πολύ πρωτότυπα σχέδια και σε τιμές πολύ καλές για το πανάκριβο Λονδίνο. (φώτο στη μέση, προσέξτε την ποδηλάτισσα με τα τακουνάκια και το σουπερ ροζ φορεματάκι).

Το Spitalfield όμως τα τελευταία χρόνια μπήκε και αυτό στην όρεξη των μεγάλων City κεφαλαιούχων και δυστυχώς ανακαινίστηκε και έχασε λίγο από το grunge χαρακτήρα του, αφού ήρθαν μέσα στην αγορά και αλυσίδες εστίασης και εξυπηρέτησης. Αλλά οι λεγόμενοι "πρόσφυγες" της αγοράς, λόγω των υψηλών ενοικίων, βρήκαν καταφύγιο στη Hanbury Sreet όπου και το λεγόμενο Sunday Up Market που στεγάζεται σε μια τεράστια αποθήκη (πολύ ζεστή όμως!!!).

Φυσικά υπάρχει άφθονο street food, σε ένα πανηγύρι παγκόσμιας γαστριμαργικής παρουσίας που εξαπλώνεται από την Ωκεανία και την Ασία, περνάει και αρπάζει γεύσεις από την Μ. Ανατολή, φτάνει στην Ευρώπη και καταλήγει στην Λατινική αλλά και στη Β. Αμερική. Με όχημα τους street πάγκους, νέα παιδιά μαγειρεύουν αυτά που ξέρουν και στα προσφέρουν να τα δοκιμάσεις σε τζάμπα τιμές. Ακολουθούν και οι πάγκοι με φοβερά Brownies, Lemon and Custard Pies, Muffins with triple chocolates, cookies and english jams and scones, σε μια έκρηξη θερμίδων!! Όλα να τα φας σε μια μέρα δεν γίνεται, αλλά για αυτό είναι οι Κυριακές στο Spitalfield και στο East End! Για να πηγαίνεις ξανά και ξανά!

Όλα αυτά καταλήγουν στη Brick Lane που είναι ο Bengali δρόμος του Λονδίνου. Δηλαδή εκεί που οι κοινότητες από την Ινδία, το Πακιστάν και το Bangladesh έχουν κάνει σπίτι τους! Απίστευτες μυρωδιές, από μπαχαρικά σου τρυπάνε την μύτη και τα εστιατόρια υπερηφανεύονται για τα καλύτερα curry της πρωτεύουσας. Τέλεια βόλτα που τελείωσε πολύ βρετανικά με φαγητο Pork and Honey Mustard Sausages με mashed potatoes και gravy και φυσικά baked beans και fries σε μοντέρνα gastropub. Και μπυρίτσα London Pride!! Και μετά χοληστερίνη 500 και κιλά ναααα!!! Ουφ, αλλά για μια μέρα ήταν...

Και για να μην ξεχνιόμαστε, βλέπετε στις 2 πρώτες φωτογραφίες πόσο ωραία μπαίνουν τα ποδήλατα στη Central Line και στη Circle Line, στο Λονδρέζικο μετρό χωρίς να ενοχλείται κανένας και σε ένα μέσο μεταφοράς πολύ πιο παλιό και κατασκευασμένο πολύ πιο βαθιά από της Αθήνας!! Τα βλέπετε καρεκλοκένταυροι του Αθηναϊκού Μετρό; Γελοίοι υποκριτές και άχρηστοι προεδρίσκοι! Χωριάτες... Ουφ τα είπα, θα έσκαγα!

Στα τελειώματα της Κυριακής, τι πιο ωραίο από ένα φοβερό coctail σε ένα κλασικό μπαρ του Λονδίνου, στη Ledbury Road του Notting Hill, στο Beach, Blanket, Babylon ή αλλιώς ΒΒΒ! Καταπληκτικό glamorous και λίγο πολυτελές κιτσ ντεκορ στο μισό μαγαζί και στο άλλο μισό μια γοτθική αλλά Gaudi αρχιτεκτονική διαρύθμιση με πέτρες και μωσαϊκά, αλυσίδες, τζάκια και κεριά!!! Καταπληκτικό, και παρόλο που έχουν περάσει χρόνια από τότε που άνοιξε, πάντα το επισκεφτόμαστε γιατί απλά είναι μαγαζάρα! Στην Αθήνα ένα τέτοιο μαγαζί δεν θα υπήρχε και αν υπήρχε θα ήταν όλοι τόσο ψώνια που δεν θα το ευχαριστιόσουνα. Ήπιαμε φοβερό coctail "Long Summer Days" με passion fruit, ρούμι, και κάτι άλλο που δεν θυμάμαι και ένα ρώσικο με μπλέ μούρα, Absolut Vodka, strawberries juice and champagne!!! Τέλεια!
Εννοείτε πως το μαγαζί στις 10 και κάτι έκλεισε τις ανοιχτές του μπαλκονόπορτες για να μην ενοχλεί τους γείτονες! Στην Ελλάδα φυσικά, όχι μόνο δεν θα τις έκλεινε αλλά αν μπορούσε θα έκανε κατάληψη και στη γειτονιά με τις Cayenne εκτός από τα desibel και αμα λάχει θα πετούσε και τους γείτονες έξω από το σπίτι γιατί ο ιδιοκτήτης θα ήταν και πολύ γ.... τους τυπούς με προσβάσεις παντού. Ειδίκευση στην Αστυνομία και στο Δήμαρχο!! Χμμμμ....

Summer days in London indeed!!! Δυστυχώς οι μέρες περνάνε γρήγορα....
To be continued....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

den nomizw oti twra katalaves pou zeis????

xronia twra krataei auth h kafrila

sto telos de 8a vgainoume apo to spiti mas gia na mh mas th dinei!!!!

filia kai keep walking r keep going

g.

Ανώνυμος είπε...

shmera efyge o grand master b holidays


filia

g.