Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Μαθημάτων συνέχεια...

Jeremy Stockwell

O Jeremy Stockwell, μπήκε στην αίθουσα της RADA για το μάθημα, με το χαρακτηριστικό του μπερέ, με τα μπατζάκια από το τζιν γυρισμένα, σαν ψαράς, το γιλεκάκι του και φυσικά ξυπόλητος. Μας καλημέρισε, καθάρισε τη φωνή και αμέσως μας σήκωσε. Η αλήθεια είναι ότι μας "πέθανε". Για τις επόμενες περίπου 8 ώρες με μια μόνο διακοπή για ένα καφέ, μας έκανε άνω κάτω! Σωματικά, αλλά και εγκεφαλικά.

Ο Jeremy, είναι ένας από τους διάσημους δασκάλους, περφορμερς και σκηνοθέτες αυτή τη στιγμή στην Αγγλία. Ανήκει στο δυναμικό της RADA και σε διάφορες σχολές του Λονδίνου, δουλεύει με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, έχει τη δική του ομάδα που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, κινείται με άνεση στις πιο δημοφιλείς εκπομπές της Αγγλικής τηλεόρασης, κάνει coaching σε πάρα πολλούς γνωστούς ηθοποιούς στην Αγγλία και στην Αμερική. Έχει συνεργαστεί με το Ιαπωνικό Εθνικό θέατρο, έχει περάσει έξι μήνες της ζωής του σ΄ένα Ιαπωνικό ναό για να βρει το "ζεν" του, που όπως είπε το είχε χάσει και παραμένει μια από τις πιο "εναλλακτικές" φωνές στο Βρετανικό θεατρικό κατεστημένο. Τον ενοχλεί και το δηλώνει απερίφραστα, σε βαθμό που οι σχέσεις του ειδικά με τη RADA δεν είναι και οι καλύτερες, ότι ειδικά στην Αγγλία, οι σχολές και αρκετοί δάσκαλοι γίνονται όλο και πιο πολύ West End oriented, που η "επιχείρηση" έχει μπει πια για τα καλά στη θεατρική εκπαίδευση. Είναι ένα ζιζάνιο. Έχει και αυτό το site για όσους θέλουν να δουν κάτι παραπάνω. Φυσικά, είναι celebrity και που και που, θέλει για να πω την αλήθεια να το δείχνει, αλλά επί της ουσίας διδάσκει την απλότητα στη τέχνη του ηθοποιού.

Πιστεύει πάρα πολύ στο ότι ο καλός ηθοποιός είναι αυτός που δεν φοβάται τον ίδιο του εαυτό. Δεν φοβάται να σπάσει την εικόνα του. Να γελάσει και να κλάψει όπως όλοι οι απλοί άνθρωποι εκεί έξω, να είναι ηλίθιος, σιχαμένος, να ζει αληθινά πάνω στη σκηνή. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Και να αφήσει ήσυχο αυτό το αναθεματισμένο μυαλό του, με τα εμπόδιά που βάζει συνέχεια και απλά... να παίξει! Σαν ένα παιδί! Τότε μόνο θα ευχαριστηθεί τη δουλειά του!
Με τον κύριο Stockwell, τα πήγαμε πολύ καλά! Σε μια άσκηση, που έπρεπε να γίνεις αρκετά ρεζίλι, έγινα μια χαρά ρεζίλι, αφού ούτως ή άλλως είμαι σούργελο! Γελάσαμε όλοι μαζί και ο Jeremy γύρισε και είπε στους συναδέλφους: "Βλέπετε, είναι Έλληνας και δεν φοβάται... Όταν πάω σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, οι άνθρωποι εκεί, αμέσως με δέχονται και πολλές φορές είναι τόσο αυθόρμητοι που αμέσως επικοινωνώ... Γιατί; Γιατί έτσι είναι η κουλτούρα τους... Εδώ στην Αγγλία είμαστε: αχ συγγνώμη, αχ σου έπιασα μια ίνα από τη μπλούζα, αχ ευχαριστώ, lovely, lovely!... Βλακείες! Πως λοιπόν μετά θα παίξεις καλά μια σκηνή αν φοβάσαι να ακουμπήσεις τον δίπλα; Δεν λέω να είμαστε αγενής, αλλά απλά να ζούμε βρε παιδιά, να ζούμε!"
Ο Jeremy, με βοήθησε.
Επιβεβαίωσε πράγματα που πιστεύω, την πορεία που ακολουθώ.
Τη Δευτέρα έχει συνέχεια.


Patrick Tucker


Τελικά πόσο cheating που λένε και οι Εγγλέζοι, πέφτει σε μια ταινία, ή στην τηλεόραση; Ένα θα σας πω, αλλά δε θα συνεχίσω, γιατί τα μυστικά του επαγγέλματος δεν χρειάζεται να βγαίνουν και πολύ στη φόρα. Πολύ, μα πάρα πολύ. Το δύσκολο είναι ότι ο ηθοποιός καλείται να δουλέψει πολλές φορές στο πλατό, με συνθήκες που τις περισσότερες φορές είναι εξωπραγματικές. Που στην καθημερινότητα απλά δε γίνεται να συμβούν, γιατί στον αδηφάγο κόσμο της κάμερας, και του frame, όλα είναι η εικόνα και τίποτα παραπάνω. Οι διαφορές με το σανίδι; Τεράστιες...

Στο workshop με τον Patrick Tucker, πάνω στο Screen Acting, ανακαλύπτουμε μικρά και μεγάλα μυστικά, που αν έχεις κάνει μια-δυο ταινίες τα έχεις ψιλιαστεί, απλά εδώ αισθάνεσαι ωραία, γιατί τα απενοχοποιείς κιόλας. Ο συμπαθής και γεμάτος χιούμορ κοντός κυριούλης με το άσπρο γενάκι του και τη φαλακρίτσα του, σκηνοθετεί ταινίες για το BBC και για πολλά στούντιο από το 1978. Αρκετές σειρές του, έχουν μεγαλώσει το Βρετανικό κοινό, όπως το Brookside. Με πλήρη οργάνωση λοιπόν και 2 βοηθούς, μια συμπαθής κυρία και ένα καλό κάμεραμαν, κατέφθασε στο Actors Centre.

Και μέσα σε 4 ώρες πήρα τόσα, όσα ακριβώς ήθελα και πάντα απορούσα! Υπάρχουν 3 πυλώνες, 3 πράγματα που χρειάζεται ο κάθε ηθοποιός να έχει στο νου του όσο αφορά τη δουλειά με την κάμερα.. Αυτά και πολλά άλλα συζητήσαμε, ανακαλύψαμε και φυσικά θα εφαρμόσουμε. Ήδη την άλλη εβδομάδα, έχουμε το πρώτο γύρισμα, σε σκηνή που μας δόθηκε (μου έτυχε κάτι από το Match Point) και με το έμπειρο μάτι και χέρι του Patrick, θα δουλέψουμε και θα πάρουμε τις καλύτερες συμβουλές. Το σίγουρο είναι ότι η δουλειά του ηθοποιού που καλείται όλο και πιο συχνά να κάνει καριέρα στην τηλεόραση ή σε ταινίες, δεν είναι καθόλου εύκολη, χρειάζεται πολλή δουλειά και εμπειρία για να γίνεις καλός και αληθινός σε συνθήκες εντελώς μη πραγματικές. Μήνες ολόκληρους σπουδής για ένα ρόλο, έτσι ώστε και να μπορέσεις να αποδώσεις αλλά και για να σε ξανακαλέσουν κάπου αλλού. Απορείτε λοιπόν, γιατί κάποιοι ηθοποιοί πληρώνονται καλά για τις συμμετοχές τους σε ταινίες; Μα γιατί ξέρουν ακριβώς να κάνουν τη δουλειά τους και μάλιστα πολύ καλά!


Σας περιγράφω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Στην παραπάνω εικόνα έχουμε μια κοντινή, ερωτική σκηνή με ένα πολύ ψηλό, τον Λουκ και μια πολύ κοντή την Πάτσι... Τι κάνουμε λοιπόν; Πως γεφυρώνεις το "χάσμα" των 40 εκατοστών για μια εικόνα πειστική; Ο Λουκ, πρέπει να ανοίξει πολύ τα πόδια του και μπορεί ακόμα και η Πάτσι ν' ανέβει σε ένα σκαμπό... Το αποτέλεσμα το βλέπετε πίσω στην οθόνη. Ναι, το πρόβλημα είναι όμως ότι τώρα ο Λουκ, πρέπει να κάνει "αληθινή" ερωτική εξομολόγηση στην Πάτσι, και με πάθος να τη φιλήσει, να την αγκαλιάσει, να γίνει τέλος πάντων νταραβέρι...

Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν ποτέ αυτό να γίνει έτσι στην αληθινή ζωή ή στο σανίδι;
Όχι. Εδώ όμως η εικόνα μετράει και τίποτα άλλο. Ας αποδώσει λοιπόν ο ηθοποιός!

Αυτά και πολλά άλλα, πολύ πιο σημαντικά, διερευνώνται στο μάθημα με τον Patrick. Απόλαυση!

3 σχόλια:

ippoliti_ippoliti είπε...

Τι να σου πώ.Με εντυπωσιάζει ο τρόπος που μεταφέρεις τις εμπειρίες σου.
Σε ευχαριστούμε

Ανώνυμος είπε...

Χα χα, έγινε καραγκιοζακι το ελληνάκι μας άνετα?! Well done!!
Πάρα πολύ ενδιαφέροντα φαίνονται τα μαθήματα απ όσο μας περιγράφεις.. καλή συνέχεια λοιπόν!!

Αλεξάνδρα

k είπε...

Σαν να μου ανοίγεις κρυφές πορτούλες. απο ένα άλλο σύμπαν που βρίσκεσαι... Κράτα σημειώσεις γιατι μόλις επιστρέψεις έχουμε εκτενέστατη ανάλυση!!! Δε θα γλιτώσεις τόσο εύκολα!!! Κανόνισε μη σου τύχει καμιά 3μετρη για εξομολόγηση και σε βρούμε κρεμασμένο πουθενα για ένα I love you!!
Me Ελλην! You? :*