Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Νέα από το Λονδίνο: η φτώχια θέλει καλοπέραση... Θέλει Westfield Shopping Centre!


Για όσους βρεθούν σύντομα στο Λονδίνο και παρόλο τους χαλεπούς καιρούς που ζούνε οι Λονδρέζοι, άνοιξε στην περιοχή του Sheperd's Bush, δύο στάσεις πιο κάτω από το Notting Hill για όσους ξέρουν, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή...

Τώρα, ποιος θα πάει να ψωνίσει δεν ξέρω ακριβώς, αλλά όπως ανέφεραν και οι εκπρόσωποι της εταιρείας που είναι από τη Αυστραλία αλλά και από τη Commerzbank της Γερμανίας, η κρίση δεν θα κρατήσει για πάντα και εμείς εδώ ήρθαμε για να μείνουμε δεκαετίες! Άλλωστε, ήδη η εταιρεία έχει τα μάτια στραμμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, αφού χτίζει και δεύτερο εμπορικό κέντρο στο Ανατολικό Λονδίνο, στο Stratford, και ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων - Ολυμπιακής Κατανάλωσης!! Πάρα πολύ ωραία βεβαίως βεβαίως και άλλωστε μη ξεχνάμε ότι το Λονδίνο δέχεται κάθε χρόνο 25 εκατομμύρια τουρίστες, που όλο και τη βόλτα τους θα θέλουν να πάνε...

Είπαμε, σε αυτό το blog θα σας έχουμε ενήμερους για τα πάντα και τα εξωτερικά, για να μην πηγαίνετε άσχετοι!

Τουλάχιστον εκεί τα εμπορικά κέντρα φτιάχνονται κυρίως με άξονα τη Δημόσια Συγκοινωνία... Έχουμε και λέμε λοιπόν τα νούμερα και θα εξηγήσουμε παρακάτω:

Τουλάχιστον 280 καταστήματα, 50 εστιατόρια, μια περιοχή που λέγεται The Village που θα έχει τα top, top ονόματα όπως Louis Vuitton, Dior, Prada, Miu Miu, Tiffany & Co., De Beers and Gucci κτλ. Που έφτασε το σύγχρονο marketing να ονομάζει "Χωριό" τα τσαντάκια των 1000€ και το σκαρπίνι των 500€! Που είσαι Μαρίτσα βρε να δεις μεγαλεία στο "Χωριό"!

Φυσικά δεν λείπει και το γνωστό πακετάκι σινεμά με 14 οθόνες αλλά και πρωτοποριακές υπηρεσίες για να μην κουράζεσαι και να αφήνεις πολλές, πολλές λίρες στα ταμεία, όπως: Δεν χρειάζεται να κουβαλάς τα ψώνια! Τα αφήνεις σε ειδικά μέρη ή σε ειδικούς ανθρώπους κουβαλητές και αυτοί στα πάνε σπίτι, ή στο αυτοκίνητο! Wifi παντού και δωρεάν, personal shopping, γκαράζ που "μιλάει" και σε πληροφορεί για την πιο κοντινή διαθέσιμη θέση, champagne bars με 35 coctails, εστιατόρια με αστεράκι της Michelin, ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ μπαλκόνι με 13 εστιατόρια, ανοιχτά και κλειστά, πράσινο, νεράκι να κυλάει και barbeque για να νομίζεις ότι πήγες στη Μεσόγειο! Τι να κάνουν και αυτοί οι έρμοι! Ονειρεύονται!

Οι χώροι είναι όλοι φυσικά φωτιζόμενοι για να μην ξοδεύεται πολύ ενέργεια, νερό υπάρχει παντού. Αλλά επειδή υπάρχει και το περιβάλλον που είναι και της μόδας το φροντίσανε και αυτό!

170£ εκατομμύρια λίρες ξοδεύτηκαν για να φτιαχτούν οι υπάρχοντες σταθμοί του μετρό συν ένας καινούριος (που δεν έχει φτιαχτεί στο Λονδίνο τα τελευταία 70 χρόνια) ώστε το ποσοστό του πληθυσμού που έρχεται για ψώνια με ΜΜΜ να φτάνει το 60%. Καινούριοι σταθμοί λεωφορείων, 1 καινούριος σταθμός τρένου, cycle paths και θέσεις για 570 ποδήλατα (αν και η τοπική οργάνωση LCC έχει να λέει ότι το να φτάσεις μέχρι εκεί μέσα από τεράστιους δρόμους τριγύρω είναι δύσκολο). Το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες, το 50% των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή είναι από ανακύκλωση, το νερό της βροχής συλλέγεται από τις οροφές και από παντού για να καθαρίζεται και να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του κτιρίου, τα ποσοστά εκπομπών του CO2 είναι περίπου 50% λιγότερα από ένα κανονικό κτίριο των τεραστίων αυτών διαστάσεων, ανακύκλωση στα ΠΑΝΤΑ, πράσινες οροφές όπου χρειάζεται, για να πέφτει η εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου και η εξωτερική, δημιουργία πάρκου δίπλα και μέσα στο κτίριο κτλ κτλ...

Και σε μια περίοδο που η κρίση και η ύφεση είναι το talk of the town στο Λονδίνο, 7000 καινούριες θέσεις εργασίας. Μόνο αν μπεις στο site της εταιρείας διαχείρισης θα δεις εκατοντάδες θέσεις για δουλειά!

Αυτά, να τα βλέπουν εδώ οι κύριοι Βωβοί και Δήμαρχοι που πάνε σε παρθένες περιοχές όπως ο Βοτανικός, μου κοτσάρουν απαίσια ενεργοβόρα κουτιά κατανάλωσης, καταστρέφοντας τοπικές κοινωνίες, με καμία επένδυση στη Δημόσια Συγκοινωνία ή πρόβλεψη... Με λατρεία για το αυτοκίνητο και για τίποτα άλλο, εύκολο κέρδος όλα.
Για αυτό σας τα γράφω αυτά... Νομίζετε πως με νοιάζει πολύ ή συμπαθώ την ιδέα των εμπορικών; Καθόλου, αλλά βλέπετε ξεκάθαρα ένα παράδειγμα από μια χώρα που τουλάχιστον λέει στον επιχειρηματία έλα κάνε κάτι, ΑΛΛΑ θα δώσεις πίσω πολλά και θα τα φτιάξεις έτσι και έτσι και θα μου φτιάξεις και κτίριο πιο φιλικό στο περιβάλλον... Όσο τέλος πάντων γίνεται.

Σήμερα στο Βοτανικό είχε μια συναυλία για ακριβώς αυτό το λόγο...
Για να μην γίνουν όλα και πάλι τσιμέντο στον Ελαιώνα...
Κατηγορήστε λοιπόν τον "καπιταλισμό" και άλλα τέτοια... δεν αντιλέγω!
Αλλά ξυπνήστε, εμείς εδώ είμαστε ακόμα χειρότεροι καπιταλιστές Νεοέλληνες...


Αν πάτε στο Λονδίνο, καλά να περάσετε και πάτε για ένα shopping therapy!!
Το site εδώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπραβο φιλιππακο,ωραιες οι πληροφοριες και χρησιμες!!!!!

ευχαριστω πολυ
φιλια ελενιτσα!!

Ανώνυμος είπε...

Dear athens sun biker
Thank you for your comments on Westfield. Your research on Westfield Shopping Centre was excellent and impressive and obviously you have a journalistic ability as a lot of the facts you are mentioning have not been published even in th UK!
Now I must make it clear: I am no fan of shopping Malls (being slighlty clausrophobic). Hoewever I have visited Westfields twice now and I can assure you I will never shed foot in Oxford street again!. There is something different about Westfield. There is natural light to start with. The space is vast and you do not feel confined. The sitting areas feel as if you are in a modern living room of your best friend with ample space and plants. However if you are interested in visiting: 1)avoid weekends- the secutiry people had to operate a one-out one-in policy in the past two weekends and underground is very overcrowded if you decide to leave exactly on closing time.
However there is something decent about the whole project..
By 25% the amount of shoppers reduced in Oxford Street since Westfield opened. And as one excellent london journalist commented: he is wondering how the people shopping at Tiffany's jewellery shop at Westfield will carry their purchases ? on the underground? A sign of modern times perhaps..
many kisses form rainy Notting hill..
LONDON DOC